Agenții americani ai CIA au rămas înspăimântați: Monstrul Caspian, proiectul secret al Moscovei VIDEO

Duminica, 03 Martie 2024, ora 21:29
17837 citiri
Agenții americani ai CIA au rămas înspăimântați: Monstrul Caspian, proiectul secret al Moscovei VIDEO
Monstrul Caspian a fost un proiect secret al Moscovei FOTO / Radio Free Europe

Proiectul secret al Moscovei a fost unul cu adevărat nebunesc, el fiind o armă nemaivăzută, dotată cu 6 lansatoare de rachete, poreclită ”Monstrul Caspian”. Atunci când agenții americani ai CIA au văzut imaginile din satelit ale noului avion tip hovercraft, ce avea o lungime de 90 de metri și 10 motoare, au rămas înspăimântați.

Giganticul avion Ekranoplan a reprezentat un tip complet nou de vehicul, atunci când a alunecat pe Marea Caspică în 1966, el fiind conceput pe vremea Uniunii Sovietice, potrivit Radio Free Europe.

Monstrul Mării Caspice putea zbura cu 650 de kilometri pe oră, putea trece inofensiv peste minele antinavă și zbura prea jos pentru ca majoritatea radarelor să îl poată observa. Un analist a declarat pentru Science Channel: „Sovieticii ar putea invada San Francisco în trei ore și nu am ști că sunt acolo până când vor sosi”.

Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania

Și avionul hovercraft a devenit și mai înfricoșător. După ce o eroare a pilotului a făcut ca monstrul inițial să se prăbușească și să se scufunde în Marea Caspică în 1980 (unde se spune că se află și astăzi), un Ekranoplan din 1987 numit Lun (foto) a devenit complet Thunderbirds, cu șase rachete Moskit cu capacitate nucleară montate de-a lungul coloanei vertebrale.

În primele fotografii de spionaj, o ”fiară” enormă s-a ridicat din Marea Caspică, un monstru de metal împânzit cu motoare cu reacție și împroșcând un jet puternic de apă în spatele ei. Statele Unite l-au numit Monstrul Mării Caspice, iar asta nu era departe de adevăr.

La mijlocul anilor 1960, sovieticii testau ceva pe care l-au numit ekranoplan, care este în esență un aeroglisor. Este un hibrid dintre o barcă și un avion (care se numește în general un vehicul cu efecte la sol), plutind pe apă, dar cu aripi pentru a oferi portare.

Putin reacționează în forță după mișcarea NATO: Mutare militară neașteptată la Moscova

În viteză, se îndreaptă până la 20 de metri deasupra suprafeței oceanului. Ideea era că el acționa ca un transportor de mare viteză, putând livra echipamente pe distanțe lungi la viteza avionului, dar cu o capacitate și o eficiență a consumului mult mai mari decât orice avion de marfă.

Ekranoplanul KM era imens: o anvergură a aripilor de 37 de metri, peste 90 de metri lungime, cântărind 550 de tone. Avea zece motoare cu reacție. Americanii au crezut că KM înseamnă Kaspian Monster (traducerea este mai aproape de „navă planificată”), iar porecla a rămas. Imaginile acestei fiare care trece prin încercări pe mare sunt cu adevărat uimitoare.

Când agenții CIA au observat pentru prima dată vehiculul misterios în imaginile din satelit, s-a spus că au fost atât de înspăimântați încât s-a pus la cale un plan de a fixa o cameră pe o „pasăre” controlată prin radio pentru a obține fotografii mai detaliate. Dar planul a eșuat.

”Să nu credeți niciodată că Putin e de neoprit”. O rusoaică anunță metoda de a-l doborî pe președinte

KM-ul nu a fost niciodată pus în producția de serie – această generație de ekranoplan a suferit probleme de stabilitate. Cu toate acestea, un alt ekranoplan, puțin mai mic, a lucrat în armata sovietică. Lun a fost construit la sfârșitul anilor 80. Deși mai mic decât KM și cu doar opt motoare cu reacție, avea o anvergură mai mare a aripilor (ajutând la problemele de stabilitate) și era cu siguranță mai rău.

Lun transporta șase lansatoare de rachete ghidate. A fost construit doar unul, MD-160, și a fost în serviciu până la mijlocul anilor 1990, scrie Gizmodo. Astăzi, MD-160 se află pe un doc uscat din Kaspiysk, cu posibile planuri de restaurare.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#avion sovietic Monstrul Caspian, #avion hovercraft sovietic video, #avion secret spionaj, #agenti CIA, #Uniunea Sovietica , #Statele Unite