Noi detalii cutremurătoare cu ororile din azilele groazei. Cum ascundeau patronii neregulile: „Să nu mai miroasă a mort p-acolo”

Duminica, 09 Iulie 2023, ora 12:55
6053 citiri
Noi detalii cutremurătoare cu ororile din azilele groazei. Cum ascundeau patronii neregulile: „Să nu mai miroasă a mort p-acolo”
Victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi din Ilfov au fost exploatate şi financiar, arată documentele procurorilor DIICOT FOTO captură stirileprotv.ro

Victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi din Ilfov au fost exploatate şi financiar, arată documentele procurorilor DIICOT. Mai multe interceptări relevă că pe lângă înfometare, agresiuni fizice şi batjocură, victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi rămâneau şi fără pensii sau apartamente.

În plus, patronii ascundeau neregulile azilelor groazei, înainte de controale.

Potrivit anchetatorilor, suspecții erau ajutați de funcționari ai statului. De exemplu, știau când urmează să fie controlați de autorități astfel încât să ascundă neregulile. Într-o astfel de situație, fratele liderului rețelei instruia telefonic angajații centrului, potrivit stirileprotv.ro.

Godei Daniel: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să aerisescă un pic.”

Sandu: „S-au urcat, acum au coborât.”

Godei Daniel: „Să nu mai miroasă a mort p-acolo. Că m-a sunat de la AJPIS că vin săptămâna asta ca să... pentru licența finală (...) Să scoată, să pună, să pună fețe noi, să fie curat giugiuc.”

Într-o altă convorbire telefonică, un angajat al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov îi învață pe membrii rețelei să întocmească fictiv documente din care să reiasă că centrul beneficiază de specialiști care i-ar consulta pe bătrâni.

Țicu Andrei: „Păi atunci, dați un document, ceva, din care reiese că sunteți și voi acolo, că de fapt asta ne... îi interesează pe-ăștia de la ANPD. Să reiasă că la "Gabriel cel Viteaz" sunt psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți... (...)”

Cărăulașu Ioana: „Da, eu înțeleg, eu am crezut că nu este necesar să fim și noi (...)”

Țicu Andrei: „Să faceți niște fictive, în care să reiasă lucru ăsta.”

Mai mult, într-un caz, managerul unui azil de bătrâni vizează, din nou, obţinerea de sume de bani necuvenite din valorificarea unor bunuri imobile “deţinute de persoane lipsite de capacitate civilă sau cu diferite probleme psihice, sens în care aceasta face demersuri de a obţine calitatea de tutore sau curator în vederea vânzării acestor bunuri”.

Stenograme prezentate de Buletin de Bucureşti:

· Retragere fonduri victime ATM

”MANAGER:. Uite am venit iar să încerc cardul lu asta, deci nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat. Ia stai acolo să vedem.

ANGAJAT: Hai că stau.

MANAGER: Deci vreau să zic că nu-mi mai arată nici, deci nu mai mi-arată nici soldul. Am scos, dar trebuia să mai aibe nişte bani. Uite îi dau interogare sold… nu…

· Vânzare apartament victimă

MANAGER: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul şi să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.

DOAMNĂ: Îhî! Îhî!

MANAGER: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …

DOAMNĂ: Îhî! Îhî!

MANAGER: Na, e cu trei camere, două băi, îţi dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.

DOAMNĂ: Unde e? Unde este?

MANAGER: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieşi încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte duminică după-amiază, cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Justiţiei şi Dezvoltării, precum şi cu responsabili ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru discuţii ca urmare a anchetelor care au relevat tratamentele inumane la care erau supuşi bătrâni şi persoane cu dizabilităţi în mai multe centre din Voluntari, la care marţi au descins procurorii DIICOT.

Conform Executivului, premierul Marcel Ciolacu are preogramată duminică, la ora 14.00, o întâlnire de lucru cu Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC, Inspecţiei Sanitare de Stat.

Anunţul privind această întâlnire a fost făcut de către Ciolacu în şedinţa de Guvern de vineri, şedinţă în care a cerut demiterea conducerii mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul protecîiei şi asistenţei sociale.

”Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, a afirmat şeful Executivului la finalul intervenţiei sale din şedinţa de Guvernm după ce a cerut demiteri, precum ăi utgentarea anchetei în acest dosar.

”Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov. Conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, a autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat, provizoriu de această dată, celelalte definitiv, pe data de 10.05.2023”, a afirmat Ciolacu.

El a făcut şi un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii DGASP-urilor.

”De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având un corp de control şi atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală, două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns. O să am o rugăminte la doamna ministru al Justiţiei, deoarece nu este în atribuţiile mele, de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate. Aş dori de la domnul ministru de Interne să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme. Mai mult, neluându-se măsuri, lucrurile au dus către o autorizare definitivă a acestor centre. Şi vreau ca prioritate la toate autorităţile care au atribuţii de control o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, să pună umărul Poliţia Română, Direcţia de Sănătate Publică, ANSVSA, ANPC”, a mai afirmat Marcel Ciolacu,

Patru inculpaţi în dosarul centrelor destinate bătrânilor ăi persoanelor cu dizabilităţi au fost arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate. DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv

98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.

Vineri, Ligia Gheorghe, o apropiată şi consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, al cărei nume apare în legătură cu acest caz şi care este martor în dosar, a cerut suspendarea din funcţie.

De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, vineri seară, că a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, instituţia plătea lunar 30.000 euro Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz care administra, care administra centrele în care ar fi trebuit să fie îngrijiţi vârstnicii şi persoanele vulnerabile.

Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei,arestat preventiv împreună cu fratele său, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii.

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul altor primării, în conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, suma de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 - 08.06.2023.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#azile batrani, #azile batrani ilfov, #DIICOT , #stiri juridice