De ce a revenit Traian Basescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 06:35
7416 citiri
De ce a revenit Traian Basescu?

De ce sa fi ramas Liviu Dragnea singurul ales in fruntea unui partid fara contracandidat si in unanimitate? Ii tine o buna companie in aceasta galerie neoceausista Traian Basescu, instalat de sambata in fruntea Miscarii Populare.

Nu am gasit in discursul de revenire nimic nou. Traian Basescu isi urmeaza nisa deja bine profilata, adica nationalismul bine marcat inca din titlul motiunii - "Romania mea":

"A venit timpul sa redevenim foarte mandri ca suntem romani, ne-am obisnuit sa ne autoflagelam, sa ne consideram inferiori, sa avem complexe. [...] romanii nu sunt cu nimic mai prejos decat nemtii, francezii sau belgienii. Acest lucru trebuie sa-l spunem tuturor. Trebuie ca romanii sa redevina mandri de ei, sa nu ne mai fie rusine sa vorbim de patriotism, pentru ca a fi patriot inseamna a-ti apara tara in orice conditii."

Usoara tusa de plagiat dupa sloganul PSD si al lui Victor Ponta arata ca spiritele inalte s-au intalnit. Din nou. Daca s-au despartit cu adevarat vreodata.

In rest, analize, diagnostice, pe fond in mare masura corecte, ale unei situatii in care ne aflam, ce sa vezi!, dupa 10 ani de mandat Traian Basescu. Fiecare critica pe care Traian Basescu o aduce oricarei componente a sistemului, fie ca vorba de Educatie, Sanatate, institutii publice, servicii secrete etc implica si o autocritica.

Deci nationalismul nu mi se pare, asadar, numai nisa ideala a momentului, ci singura nisa in care se poate plasa Traian Basescu.

Intrebare este: in aceste conditii, de ce a mai revenit?

Probabil ca exista si o componenta care tine de structura domniei sale. Este un "pradator" politic prin excelenta, iar puterea, mai ales asa cum a inteles-o si a exercitat-o domnia sa, da dependenta.

Dar insusi Traian Basescu spunea la un moment dat ca dupa ce ai fost presedinte al Romaniei nu mai poti fi nimic altceva. Orice altceva reprezinta o degradare, pe care Traian Basescu, desi o admite, si-o asuma. Elena Udrea, pe cand inca se credea intangibila, spunea ca presedintele e prea mare pentru un partid mic.

De aceea, cred ca e mai mult decat atat in revenirea lui Traian Basescu. Cred ca reintra impins de nevoia acuta de a apara ceva.

Nu mandatul sau, a carui principala reusita, adica declansarea emanciparii Justitiei, o demoleaza sistematic singur. Ci pe Elena Udrea.

In opinia mea, Traian Basescu revine in primul rand, daca nu chiar exclusiv, pentru a o putea apara cat mai bine pe Elena Udrea, pentru a fi vocea care sa atace cel mai virulent si fara rezerve Justitia in plasa careia dna Udrea pare prinsa tot mai strans.

Si nu ma indoiesc ca Traian Basescu va face tot ce ii va sta in putinta in continuare pentru a impune o linie, chiar un curent antiJustitie, pe care il va impleti, probabil maiastru, cu mesajul nationalist pentru a-l potenta.

Daca este vorba doar despre sentimente si fidelitate sau despre teama de ceea ce Elena Udrea ar putea marturisi daca s-ar simti complet abandonata in desert, e greu de spus. Dar nu am indoiala ca, daca cineva stie totul despre fostul presedinte, aceea este dna Udrea. Si tacerea domniei sale poate fi vitala pentru Traian Basescu.

Si cred ca, din aceste motive, reintrarea in joc a lui Traian Basescu este mai degraba toxica pentru societatea romaneasca si evolutia ei in care demersul anticoruptie este esential.

Ce sanse reale are Traian Basescu sa joace din nou un rol important?

Pe datele de acum, ma tem ca nu neglijabile. Daca Traian Basescu stie sa faca ceva, stie sa faca opozitie, sa emotioneze si sa capteze atentia presei. Adica ceea ce Opozitia actuala nu stie. Daca Traian Basescu este ceva in mod esential, este un lider. Iar pe scena politica din Romania la ora actuala lipsesc tocmai liderii.

Asadar, absenta aproape permanenta a dlui Iohannis si prestatia palida de la varful PNL ii fac partie lui Traian Basescu pentru ca poporul are nevoie de conducatori, de repere, de sentimentul ca exista o comanda centrala.

Sansele lui Traian Basescu depind, cred, in ultima instanta de felul in care va fi transat raportul intre balastul Udrea cu toate implicatiile lui, balastul mafiei care a colcait in anturajul presedintelui si a stat la masa cu el, dupa cum arata dosarele DNA, pe de-o parte, si vidul de putere care isi cere umplerea, de partea cealalta.

Adica raportul dintre rational si emotional. Iar acest lucru depinde la randul sau de prestatia PNL si a lui Klaus Iohannis. Ei pot sa reduca la nesemnificativa nevoia de Basescu, ei pot sa o amplifice.

Nu ma indoiesc ca Traian Basescu se va pricepe sa foloseasca abil tot spatiul care ii va fi lasat. Mare, mic sau deloc? Mingea e in terenul PNL si al lui Klaus Iohannis.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...