Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii

Duminica, 09 Mai 2010, ora 18:06
8086 citiri
Basescu: Daca nu luam masurile anuntate, amanetam cu totul viitorul tarii
foto: Realitatea TV

Traian Basescu, presedintele Romaniei, sustine ca in lipsa pachetului de masuri de austeritate pe care le-a anuntat, negociate cu FMI, Guvernul ar fi trebuit sa imprumute in 2011 30 de miliarde de euro si ar fi "amanetat cu totul viitorul tarii".

"Daca nu se luau masurile pe care le-am anuntat, la inceputul anului urmator trebuia sa angajam un nou credit, chiar de 30 de miliarde de euro, iar astfel am fi amanetat cu totul viitorul tarii si al fiecaruia dintre romani", a declarat Traian Basescu, duminica, la Palatul Cotroceni, dupa negocierile cu sindicatele.

Seful statului a precizat ca Romania are de platit anul acesta datorii de peste 10 miliarde de euro, acumulate in 2007, 2008 si o parte din 2009, dintre care 1,8 miliarde de euro reprezinta numai dobanzi.

Paratrasnetul Basescu

Masurile de austeritate anuntate de presedintele Traian Basescu ar avea ca principale obiective reducerea cheltuielilor bugetului de stat, in conditiile in care fondul de salarii reprezinta circa 27% din buget; reducerea cheltuielilor sociale, ce impreuna cu fondul de pensii inseamna peste 35% din bugetul de stat; ultimul obiectiv fiind reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat, a explicat seful statului.

"Nu pot sa dau garantii. Ceea ce cred insa este ca, daca aplicam acest program, Romania trece pe crestere economica, nu va mai avea crestere negativa", a mai spus presedintele Basescu.

"Anul acesta dam inapoi 10 miliarde de euro"

"In primul trimestru al anului am platit 260 de milioane de euro, in trimestrul al doilea vom plati 2,257 de miliarde de euro, in trimestrul al treilea vom plati 3,16 miliarde de euro, iar in trimestrul al patrulea, Romania trebuie sa inapoieze inca 2,5 miliarde de euro, in contul datoriei pe care bugetul de stat o are, ca urmare a creditelor angajate in anii anteriori, pentru a suporta deficitul", a explicat Traian Basescu.

Potrivit lui Basescu, "numai dobanzile de anul acesta sunt de peste 1,8 miliarde de euro, adica de doua ori transa urmatoare de la FMI".

Presedintele sustine ca in lipsa banilor de la FMI si a unei reduceri masive a cheltuielilor bugetare, "nu vor mai ramane bani in buget pentru nimic" si vom reusi sa "depasim 70% din buget numai pe consum".

Antonescu, dupa discutiile cu FMI: Este necesar un alt Guvern, capabil si credibil

"Anul acesta platim pentru ce-am consumat fara sa producem", a mai spus Basescu, precizand ca "urmatoarele sase luni trebuie sa fie o perioada de realism a politicienilor, a Guvernului, a sindicatelor si a fiecarui roman".

Angajamentele fara acoperire din timpul si dinaintea campaniei electorale, ca mariri de salarii si pensii, se razbuna acum, sustine Basescu.

"Varianta cealalta insemna cresterea fiscalitatii si reduceri de 20% la salarii"

"La momentul sosirii Fondului, anticipandu-se principalele solicitari ale FMI, am pregatit un program alternativ, care nu presupune cresterea fiscalitatii. (...) S-au discutat ambele variante, iar optiunea Guvernului a fost aceasta, avand obiectivul major sa nu se creasca TVA si cota unica, ce veneau la pachet si cu reducerea cu 20% a veniturilor din sectorul bugetar (in cealalata varianata)", sustine Traian Basescu.

Seful statului a mai precizat ca "programul care a fost negociat cu FMI este un program al Guvernului Romaniei" si "ar fi nedrept daca vreodata cineva ar acuza FMI de esecul acestui program".

Ponta: Genocidul social anuntat de Basescu nu aduce bani in plus

"Daca populatia va fi nemultumita, daca programul va fi un esec, nu Fondul va fi cel responsabil, ci institutiile statului roman, incepand de la presedinte, pana la cea mai mica institutie din angrenajul statului, inclusiv guvernul", sustine Basescu.

Seful statului a anuntat ca, fara sa fie populist, intelege greutatile prin care vor trece bugetarii in lunile urmatoare si isi va dona salariul primit ca presedinte al Romaniei unui fond de solidaritate.

Videanu explica de ce nu l-a lasat Basescu pe Boc sa vorbeasca poporului

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#basescu masuri austeritate, #Basescu imprumut FMI , #presedinte