Bucurestenii sunt tinuti in corzi. Cand se vor trezi, cineva ii va fi ciuruit deja

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 09:06
3811 citiri
Bucurestenii sunt tinuti in corzi. Cand se vor trezi, cineva ii va fi ciuruit deja
arhiva

Lupta pentru alegerile generale a inceput, dar vitala este strategia de acaparare a alegatorilor bucuresteni in contextul scrutinului local.

Bucurestenii sunt tinuti in pumni, sunt aruncati de colo-colo, intre corzile ringului, iar deruta printre ei trebuie sa fie maxima. Poate, la un moment dat, se vor pierde in detalii si vor alege la intamplare. Asta pare a fi speranta tuturor celor implicati in viata politica a Capitalei.

Inceputurile propagandei

S-o luam cu inceptul. La prezidentialele din 2009, Traian Basescu a iesit invingator in Capitala, devansandu-l atat pe Geoana cat si pe Antonescu. Desi de-abia fusesera trimisi acasa in concediu fara plata, multi bucuresteni bugetari au perceput masura drept una corecta, cu toate ca Guvernul nu avea nici macar o idee coerenta in acea perioada.

Propunerea de a trimite acasa angajatii bugetari intr-un miniconcediu fara plata era o masura menita a compensa imensele decalaje din economie, intre incasari si cheltuieli, mare parte facute in favoarea asistatilor social, dupa cum glasuia Basescu&comp.

Traian Basescu si PD-L au avut abilitatea de a nu aduce niciodata in discutie deficientele Bucurestiului. Vorbeau obsesiv despre asistatii social ai tarii, lasand sa se inteleaga ca acestia isi au salasul mai ales la tara, unde majoritatea sta si toaca frunza la caini, iar la venirea banilor de la stat fiecare da fuga la carciuma de la coltul dealului.

Acestea erau observatiile pe care portocaliii le faceau atunci cand venea vorba despre iminenta criza economica ce avea sa loveasca Romania. Pe atunci, tara era doar in recesiune fara spectrul unei crize imediate. Din punct de vedere electoral, Traian Basescu nu avea mari pretentii in zonele sarace ale tarii dar cauta sa-si mentina cota de popularitate in randul elitelor urbane. Iar Capitala era capatul de pista.

Niciodata Traian Basescu si ai lui nu au avut curajul sa vorbeasca despre marea asistenta sociala acordata bucurestenilor. Banii se scurgeau catre gaura neagra numita RADET si catre o forma nesimtita de asistenta sociala, numita subventie la caldura. Acordata de-a valma si nu tintita catre categoriile sensibile ale societatii.

Nemaivorbind de RATB sau Metrorex, alte regii sustinute cu bani destui de la buget. Daca Traian Basescu avea curaj sa vorbeasca despre aceste deficiente ale Capitalei isi taia singur craca de sub picioare. A tacut si i-a priit. Stia ce se apropie de Romania, iar bucurestenii ii erau vitali in lupta pentru supravietuire politica.

Basescu ataca boierimea de la bloc, iar subventia sta sa cada

In urma cu cateva luni, avand demult sacii in caruta, Traian Basescu face o declaratie care-i socheaza pe bucuresteni, alegatorii sai fideli, referitoare la iminenta eliminare a subventiei la caldura, sub presiunea FMI. "Trebuie sa intelegem ca nu oricine isi poate permite sa stea la bloc", a aruncat presedintele bomba in piata. Aici ii dau dreptate domnului Basescu. Felicitari, dar de ce asa tarziu? De ce nu le-ati spus oamenilor adevarul in urma cu doi ani, domnule presedinte? De ce i-ati tinut captivi intr-un sistem falimentar, dandu-le senzatia falsa ca ei de fapt o duc bine?

Inevitabilul se produce si gicacaloria creste. Atentie, insa. Creste pretul subventionat, pentru ca pretul real al gigacaloriei este de trei sute si ceva de lei lei. Un amanunt pe care chiar si Sorin Oprescu a uitat sa-l specifice. Acum sa nu ne facem iluzii ca Sorin Oprescu nu e constient ca aceasta masura ii poate pune capat iluziilor legate de un nou mandat de primar al Capitalei.

Tocmai de aceea ma indoiesc ca, mai devreme de alegerile din vara lui 2012, marea masa a bucurestenilor va plati pretul integral al gigacaloriei. Cu tot stadionul lui, chiar si cu Podul Basarab, pe Oprescu nu-l vor putea salva nici fratii lui chinezi. Cine stie, poate mai da o fuga pana la ei si reuseste sa amane momentul usturator pana la vara urmatoare. Deja foita gratuita care apare in portocaliu dimineata la metrou, numita Curentul si distribuita gratuit, a inceput injectarea de dracusori sustinand ca Oprescu a mai dat o lovitura bucurestenilor.

Domnul primar este confuz. Declara ca va cere de la administratiile fiscale listele cu venituri si vor primi subventie, in continuare, familiile ale caror venituri nu depasesc 1500-2000 lei pe membru. Probabil ca majoritatea locuitorilor Capitalei se va incadra in aceasta marja. O noua etapa in care cetatenii Capitalei vor rasufla usurati si vor visa frumos la clipa in care caldura nu va mai costa nimic.

Din cauza acestor subterfugii politice, bucurestenii vor fi din nou ametiti, ei se vor ascunde in continuare dupa perdea, in caz ca cineva din tara va incerca sa mai perturbe linistea urbei cu vreun protest de amploare. "Da' ce ba nu vedeti ca ne e bine? Fir-ati voi cu protestele voastre!", ar spune multi pensionari refugiati in apartamente la orele amiezii. Cand se vor trezi din buimaceala va fi prea tarziu, din pacate.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#capitala alegeri locale, #Sorin Oprescu gigacalorie, #subventie bucuresteni caldura, #Basescu alegeri bucurestenu Capitala , #presedinte