Esecul prezidentialismului romanesc (Opinii)

Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:51
3664 citiri

Ca roman, nu-ti poti ascunde la nesfarsit frustrarea vazand cu cata patima si ardoare lupta guvernele din Grecia, Italia, Portugalia, Germania, Polonia etc. pentru iesirea din criza si salvarea ultimului banut din pensiile si salariile contribuabililor, desi nivelul acestora se situeaza de 3-8 ori deasupra noastra.

Cu diriguitorii nostri insa e de poveste. Daca ceilalti trudesc trup si suflet pentru compatriotii lor, ai nostri se fac si ei a lucra: chiar daca economia e in recesiune, iar incasarile la bugetul de stat sunt mai firave ca totdeauna, domnul Basescu le-a dat guvernantilor ca tema de gandire sa scoata din pamant, din piatra seaca bani pentru "reintregirea" salariilor.

Imprumuturi si sacrificii

Ar fi doua posibilitati: din imprumuturi externe, adica aruncand povara pe copiii nostri ori din "sacrificarea" fondurilor pentru protocoale, deplasari, investitii de birou si pentru masinile de lux din dotare, caz in care, in afara secretarei, functia nu mai are niciun farmec.

Si vin alegerile. Iata, nu le mai sta mintea la nimic altceva decat la urne. Orice decizie, lege, hotarare de guvern nu vizeaza decat voturi, de la primul om in stat pana la ultimul consilier local. Asta inseamna reintregirea.

Se vede bine ca, pierzand contactul cu realitatea si cu cetatenii, fac greseli, abuzuri tot mai mari. Astfel, fara studii de impact, fara dezbateri si discutii publice la obiect, fara abordari stiintifice si expertiza in drept constitutional, vor cu orice pret sa modifice Legea Suprema, ca doar-doar sa poata parazita alegerile de anul acesta cu inca un referendum, asa cum a facut-o mereu domnul Basescu.

Un referendum cat un pumn in gura

Asemeni celuilalt referendum care, speculand cu mestesug articularea intrebarilor, dupa modelul: "nu-i asa ca pamantul e rotund?", combinata cu naivitatea si lipsa pregatirii civice a votantilor, pune la index Senatul, fondat de pasoptisti si Alexandru Ioan Cuza. A se aminti ca acelasi Senat le-a casunat si lui Stalin si bolsevicilor romani. Mirosea a democratie.

De aceea inainte de 1989 aveam doar Mare Adunare Nationala, un fel de "Sa traiti! Am inteles!" al tovarasului Ceausescu. Cat de usor prinde dictatura! Mai ales ca diminuarea numarului de parlamentari se putea face prin legea electorala, ceea ce PDL si aliatii refuza!

Un presedinte tare

Cealalta pohta a domnului Basescu este prezidentialismul. I se trage de la berbantul Sarkozy si antecesorii sai, ahtiati sa-si puna sub papuc prim ministrii. Evident, nu vine de la cel american, unde presedintele isi asuma si rezultatele guvernarii.

Desi domnul Basescu se afla la ultimul(?) mandat, e clar ca vrea sa-i lase in dar succesorului o republica, insa prezidentiala sadea, adica mult mai fortoasa decat cea adusa de homo sovieticus.

Abia acum intelegem propensiunile-i antimonarhice, care coincid cu ale domnului Iliescu din perioada fesenista. Deja o buna parte din prerogativele monarhice si le-a insusit in cele doua mandate: ba ca un presedinte nu abdica, ba ca regele, sluga la rusi(?), e vinovat ca n-a murit sub senile.

Voievozi si baroni

Ultima pohta e regionalizarea, treaba care n-are a face cu politicul in primul rand, ci cu stiintele administrative referitoare la buna impartire teritoriala. Tema insa nu poate fi abordata asa nitam-nisam, iar adoptarea impartirii in voievodate, dupa model polonez, vine in contra tendintei mondiale de micsorare a unitatilor administrative si de apropiere a deciziei politice de cetatean, de stimulare a parteneriatelor cetatenesti cu administratiile locale.

Toate au aceeasi cauza, frica de a pierde alegerile, iar o incropeala legislativa inainte de scrutin i-ar permite presedintelui sa-i numeasca voievozi tocmai pe baronii portocalii de azi, sa se ocupe de "buna" desfasurare a alegerilor. Smecheriile acestea, marca PDL, au alungat Opozitia de la lucrarile Parlamentului.

Unde dai si unde crapa

Din nefericire, prioritatile momentului sunt cu totul altele si mult mai constrangatoare: economia se contracta, clasa de mijloc s-a evaporat, saracia a lovit mai bine de jumatate din populatia Romaniei, la sfarsitul lunii martie intram intr-o noua recesiune, iar din criza niciun diriguitor actual nu s-a spetit sa ne scoata... In schimb, nu e zi sa nu se gaseasca noi si noi stratageme de prostit lumea la alegeri.

Asa ca, nefiind in stare de altceva, prezidentialismul romanesc isi joaca zilele acestea ultima carte.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Prezidentialism presedinte democratie, #reintregirea salariilor calcul electoral, #Parlament Senat PDL , #presedinte