Nastase: Traian Basescu a promis totul, a cerut totul, a primit totul si nu a facut nimic

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 13:07
1614 citiri
Nastase: Traian Basescu a promis totul, a cerut totul, a primit totul si nu a facut nimic
Foto arhiva

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promis totul, a cerut totul, a primit totul si nu a facut nimic, iar realegerea lui pentru un nou mandat ar fi un pas inainte peste marginea prapastiei, crede Adrian Nastase.

"Traian Basescu a cerut totul, a primit totul si nu a facut nimic, desi a promis totul. Nu cred ca vina pentru nereusitele presedintelui apartine celor care au avut incredere ca se poate trai mai bine, ca poate exista un presedinte care ii poate asculta si le poate respecta drepturile si Constitutia.

Vina nu apartine celor care spera, ci mai ales celor care promit orice pentru a crea speranta si a o insela cu buna stiinta", scrie fostul premier intr-un text publicat, luni, pe blogul sau.

In opinia liderului PSD, "realegerea lui Traian Basescu ar fi un pas inainte, peste marginea prapastiei. Totusi, in acest moment exista centura de siguranta a alegerilor, care ne poate tine in echilibru pana cand ne vom dezmetici corespunzator.

Apropierea alegerilor prezidentiale nu face decat sa obtureze si mai mult functionalitatea statului, mai ales in aceste conditii, cand Traian Basescu, din motive electorale, incearca sa fie conducatorul tuturor puterilor si institutiilor".

Potrivit lui Nastase, discursul presedintelui a functionat dupa principiul "nu e important ce se intampla, e important exclusiv ce se spune despre ce se intampla": "Nici ce se spune nu poate fi lasat la latitudinea oricui, ci trebuie sa vina din partea cuiva cat mai sus-pus, eventual pe dealul Cotroceni.

Falsificarea realitatii prin imagine, dupa cum am mai spus, poate functiona temporar, insa nu cu argumente rationale, nu prin mistificare. Iar pentru mistificare, istoria ne-a invatat ca cifrele si statisticile pot spune orice daca sunt puse sub destul de multa presiune".

Presedintele Consiliului National al PSD si-a exprimat speranta ca la alegerile din toamna va fi mai important ceea ce spunem noi, cetatenii cu drept de vot care am trait ultimii cinci ani sub regimul Basescu, si nu ceea ce spun cifrele pe care le-a anuntat Traian Basescu in cadrul discursului de saptamana trecuta.

"Statisticile nu pot consola oamenii care si-au pierdut slujbele in ultimele luni dupa ce Traian Basescu a spus ca nu vom avea criza economica in Romania. Statisticile nu pot consola profesorii, medicii sau judecatorii, carora li s-a promis ceva si li s-a oferit numai umilinta si conflict", aminteste Nastase.

Jumatati de adevar

Aceleasi statistici, mai spune pesedistul, sunt numai jumatati de adevar: "Acum nu foarte mult timp, bilantul lui Calin Popescu Tariceanu, in care se regasesc multe din 'reusitele' asumate de presedinte, a primit o replica din partea lui Traian Basescu. Surprinzator, in acel moment, spre deosebire de momentul actual, se pare ca Romania nu traia foarte bine. Un exemplu bun de mistificare sau credeti ca aceasta criza i-a deschis ochii lui Traian Basescu la maretia propriilor sale reusite?".

"De unde vom plati datoriile acumulate de Romania, cel putin banii acordati de FMI?", se intreaba Adrian Nastase, adaugand ca bilantul primului om in stat e unul al reusitelor pentru ca nu a vrut sa si-l pateze cu detalii insignificante. Insa daca in ochii celor care ne condus aceste detalii sunt prea putin importante, social-democratul subliniaza ca "e necesar ca cineva sa aminteasca faptul ca aceste datorii vor apasa pe umerii nostri si ai copiilor nostri. Pentru acest lucru macar, m-as fi asteptat la cateva fraze de scuze pentru ei in bilantul prezidential".

Nu in ultimul rand, Nastase a facut un raport propriu al Romaniei sub Traian Basescu: "In ultimii 5 ani, fiecare greseala a fost trecuta cu vederea sau deviata cu o arestare, o ancheta sau o gluma nesarata. Cu un astfel de 'model' de succes, nici nu ma mir ca e foarte usor pentru multi oameni, de la orice nivel, sa-si ascunda nereusitele. Pur si simplu faci ca presedintele si, cat timp oamenii se amuza, nu va trebui niciodata sa-ti ceri scuze sau sa suferi consecintele greselilor tale".

In concluzie, fostul premier face haz de necaz: "Am avut partial dreptate in ceea ce priveste iesirea mediatica a lui Basescu. V-am anuntat ca dupa Parlament si TVR1, va merge la RRA. A mers chiar de doua ori. Astept, in continuare, participarea la un talk show la televiziunea prezidentiala. Oricum, cred ca ne-am obisnuit, deja, cu aceste interventii mediatice, in snop, ale lui Traian Basescu".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Nastase Basescu discurs raport Basescu, #Basescu discurs raport prezidentiale , #presedinte