Revista presei: Basescu nu vrea la sedinta in cinstea regelui Mihai

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 08:40
2881 citiri
Revista presei: Basescu nu vrea la sedinta in cinstea regelui Mihai

Traian Basescu ramane pe pozitii in privinta sedintei solemne organizata in Parlament: seful statului a declarat miercuri, la postul national de televiziune, ca daca ar fi invitat la sedinta nu s-ar duce.

Presedintele a declarat ca nu ar participa la sedinta solemna in cinstea regelui Mihai, chiar daca ar fi invitat. Basescu a adaugat ca nu isi schimba parerea in ceea ce priveste regele Mihai, despre a carui abdicare spunea in trecut ca "a fost un act de mare tradare", relateaza "Romania Libera".

Presedintele a vorbit in interviu si despre politica externa, aratand ca in 2008 ar fi lansat ipoteza unui conflict romano-rus nu pentru ca ii era teama de un astfel de conflict, ci pentru ca dorea "sa testeze reactia SUA", relateaza "Jurnalul National".

"Adevarul" prezinta si declaratiile presedintelui cu privire la scandalul florilor importate din Olanda si blocate in vami de autoritati, dupa ce Olanda a blocat aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Daca autoritatile romane sustineau ca florile sunt suspecte de a fi contaminate cu o bacterie periculoasa, presedintele da o alta explicatie - lupta impotriva evaziunii fiscale.

Presedintele da si sfaturi Guvernului, pentru a ajuta economia sa treaca peste criza, sustinand ca acesta trebuie sa ia decizii in cazurile Oltchim si Rompetrol, dar si in cazul Rosia Montana, pentru care propune un referendum local.

Romania Libera: Traian Basescu, despre sedinta in cinstea regelui Mihai - Nu cred ca m-as duce daca as fi invitat

Rugat sa comenteze in legatura cu sustinerea unei sedinte solemne cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani a regelui Mihai, Traian Basescu a refuzat sa dea un raspuns, insa a precizat ca nu isi schimba parerea despre acesta. Intrebat daca ar participa la sedinta daca ar fi invitat, presedintele a spus ca "nu crede".

Traian Basescu a declarat in iunie ca abdicarea regelui Mihai este un act de mare tradare si ca "daca a vandut tara rusilor nu i se iarta toate pacatele", relateaza Romania Libera.

Jurnalul National: Basescu flutura telegrama Wikileaks la TVR

Presedintele a sustinut ca a fost citat gresit in cazul telegramelor Wikileaks: ideea ca in 2008 i-ar fi fost teama de un conflict ruso-roman era declaratia ambasadorului american, arata acesta. In schimb, Basescu sustine ca a lansat ideea implicarii Romaniei intr-un razboi cu Rusia pentru a testa reactia SUA.

"Am vorbit (aceste lucruri din telegrama -n.r), am fost foarte clar in discutiile cu senatorul si ambasadorul, spunand: Romania va fi intr-o situatie extrem de dificila daca ce s-a intamplat in Abhazia se va intampla si in Transnistria. Sunt 4,5 milioane de romani acolo, nu putem sta. Dar am subliniat ca nu ne vom pune aliatii intr-o situatie dificila, dincolo de limite.(...) Interesul meu a fost sa testez daca SUA si UE vor ramane la fel de pasive ca fata de Georgia si in situatia in care s-ar intampla acelasi lucru si in Transnistria", a declarat Traian Basescu, potrivit Jurnalul National.

Adevarul: Traian Basescu - Romania e angajata intr-o batalie impotriva evaziunii fiscale

Basescu a vorbit si despre "razboiul lalelelor", care a dus la blocarea transporturilor de flori din Olanda, tara care s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Am indeplinit conditiile de aderare la spatiul Schengen. Avem alte probleme, in partea politica, nu in criteriile tehnice de aderare. Finlanda este deranjata de tigani. Olanda este deranjata de justitie. Faptul ca Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor in Romania.

Razboiul florilor nu are nicio legatura, Romania are o lupta cu evaziunea fiscala. Si Olanda trebuie sa stie ca Romania e anagajata intr-o batalie necrutatoare impotriva evaziunii fiscale", scrie Adevarul.

Evenimentul Zilei: Traian Basescu catre Guvern - Sa se ia decizii cu Oltchim si Rompetrol

Guvernul trebuie sa nu ezite sa ia decizii care pot ajuta populatia si economia sa treaca peste criza care ar mai putea dura doi-trei ani, este de parere seful statului, care avertizeaza si ca membri ai Executivului ar putea fi remaniati daca nu au performanta.

"Am cerut curaj pentru deschiderea proiectelor legate de exploatarea aurului, cuprului, titeiului. Trebuie exploatate aceste resurse pentru ne ajuta in perioada de criza. Trebuie clarificata problema cu Rompetrol. Bai fratilor, vedeti cat se poate lua, trageti o concluzie cu investitorul kazah, pentru ca ii tineti si pe ei in dificultate.

Trebuie sa avem decizii pentru a ne ajuta sa trecem peste perioada de criza care, cred eu, ma tem ca va fi pe termen mediu, pe trei-patru ani. Faceti ceva sa se ia o decizie cu Oltchimul", a declarat Basescu, arata Evenimentul Zilei. (L.S.)

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu, #Basescu Regele Mihai, #Basescu sedinta rege , #presedinte