Sorin Oprescu: Nu exista niciun blat cu Traian Basescu

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 21:47
4383 citiri
Sorin Oprescu: Nu exista niciun blat cu Traian Basescu

Candidatul independent la Presedintia Romaniei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a negat, joi, ca ar fi facut vreo intelegere cu actualul sef al statului, Traian Basescu, in ceea ce priveste alegerile prezidentiale din 22 noiembrie.

"Nu, nu exista nicio intelegere intre mine si Traian Basescu. Nu, nu m-am intalnit cu Traian Basescu. Nu, nu exista niciun blat pe care l-am facut cu Traian Basescu. Nu exista nimic intre mine si Traian Basescu. Si incerc sa ma uit in ochii celor care se uita acum in ochii mei: Nu, nu exista nicio intelegere cu Traian Basescu", a subliniat Oprescu, invitat la o emisiune a Antena 3.

Cu toate ca intreaga opinie publica din Romania a inteles discursul prin care Oprescu si-a anuntat intrarea in cursa pentru prezidentiale drept unul cu mesaj anti-sistem, apropiat discursului basescian, prezidentiabilul independent a infirmat.

Presedinte pe pilot automat

In acest context, a subliniat ca "nici Sorin Oprescu nu este anti-sistem, cum nici Traian Basescu nu este anti-sistem", ci ca presedintele in exercitiu al Romaniei este, mai degraba, varful unui sistem, insa unul pocit.

"Nu ma intereseaza ca am incercat sa exprim ceea e vrea poporul roman in viata de toate zilele. Agenda poporului nu se confunda cu agenda lui Traian Basescu sau cu a lui Sorin Oprescu. Nu se mai poate asa. Lucrurile nu merg deloc bine. Si cine incurca toate lucrurile? Cel care se afla in varful sistemului, adica Traian Basescu. A incurcat fiecare instituie cu care a intrat in contact. Nu se mai poate asa. Si nu trebuie sa ai pusca la pijama, domnule, trebuie sa ai o stare de normalitate.

Lucrurile merg intr-o directie gresita. Asta spun 69% dintre romani, printre care si eu. Domnul Basescu crede ca tara merge bine. El crede ca poate merge pe pilot automat. Traian Basescu reprezinta varful ssitemului. Toata lumea spune ca Traian Basescu este anti-sistem. Nu e. Nici Oprescu nu e. Traian Basescu este varful unui sistem tocit, care s-a exacerbat si nu ne mai lasa sa traim", a explicat Oprescu.

"Oprescu nu are cu ce sa fie santajat"

Dupa ce a clarificat cel mai "fierbinte" amanunt al candidaturii lui, Sorin Oprescu a tinut sa sublinieze ca si celelalte scenarii care il includ sunt false. Un exemplu este zvonul potrivit caruia edilul general al Bucurestiului ar candida pentru ca ar fi santajat, atat el cat si fiul lui, cu dosare la DNA.

"Atunci cand dai in familie, exista doua posibilitati: ori esti prost, ori esti prost. In familie dau cei care nu au curaj sa se lupte cu mine. Fi-miu are 31 de ani, e medic, e casatorit, mi-a dat doua nepotele. Oprescu nu are cu ce sa fie santajat.

Ah, ca i se insceneaza, asta e altceva. S-a demonstrat ceva? Zecile de dosare despre care se spune ca le am la DNA. Mi-am intrebat si eu prietenii. Mi-a adus cineva, nu pot sa spun cine, o decizie a primarului prin care prelungeam activitatea unui angajat, care nu avea numar de inregistrare si nici nu era semnata de secretar", a povestit Oprescu.

Doctorul a sustinut ca "asta se intampla cand vrei sa te scoli in picioare si sa spui ca asa nu se mai poate": "Resping toate idioteniile astea pentru ca nu fac deat sa improaste cu noroi orice curaj sa te ridici in picioare si sa pui 'Ba, nu mergem intr-o directie buna. Hai sa schimbam lururile. Pentru ca putem sa schimbam lucururile.

Lupta e colosala cu prostul care are scoala. Conteaza cei sapte ani de acasa, in care mama ta si tatal tau ti-au spus sa nu scuipi, sa nu arunci seminte pe strada, cand ti-au spus sa nu injuri, sa nu furi. Masterate, doctorate... se pot recupera. E strict caracterial".

Oprescu vs Iliescu

Tot pe tema familiilor oamenilor politici, deseori folosite drept tinta in campaniile electorale, moderatorul emisiunii "Sinteza Zilei", Mihai Gadea, i-a amintit lui Sorin Oprescu de o declaratie a lui Traian Basescu, potrivit caruia mai rai decat stafiile sunt copiii stafiilor, referindu-se la tatal lui, general al fostei Securitati. "Nu imi e rusine cu tata. Il ajutam cu ce puteam. Ii ingrijeam pe raniti", a subliniat Oprescu.

Traian Basescu spunea, in 2008, pe cand il sustinea pe Vasile Blaga pentru Primaria Capitalei, ca "mai rai decat stafiile sunt copiii stafiilor. Toti avem educatia pe care am primit-o. Dar sa vii sa accepti valorile pe care le imparte Ion Iliescu si sa spui ca esti bun sa fii primarul celor care au fost batuti aici in Bucuresti, in 1990, insemna sa nu ai respect pentru valorile pe care altii le respecta".

Dupa ce a spus ca nu are de ce sa ii fie rusine de tatal lui, edilul general a adaugat ca un alt om pe care il respecta este Ion Iliescu: "Il respect pe domnul Iliescu pentru echilibrul pe care l-a adus. Si ii spun asta si domnului Iliescu. Sper sa nu inteleaga iarasi in sens peiorativ pentru ca imi pasa. Imi pasa moral".

Marturisirea lui Oprescu vine in contextul in care, odata cu lansarea pentru Cotroceni si infierarea clasei politice de pe malul Dambovitei, a tulburat apele relatiei cu fostul presedinte, Ion Iliescu: "Ieri s-au pupat in bot iar astazi se injura. Azi spun despre ei ca sunt destepti, ieri spuneau ca sunt prostanaci. Cand sa-i credem? A venit vremea sa se schimbe ceva!".

Reactia diplomatului Iliescu nu a intarziat sa apara: "Dupa cum stiti, eu am avut toata simpatia pentru Sorin Oprescu, dar nu mi-au placut cateva momente din discursul lui de astazi, mai ales lipsa de consideratie fata de mine, de maniera in care s-a exprimat in mod abuziv, dar explicit pentru multa lume.

Eu nu sunt un duplicitar, cum poate sa rezulte din ceea ce a spus domanul Oprescu. Eu nu ma pup in bot cu nimeni, eu am explicat foarte clar in cadrul Congresului PSD motivele rationale pentru care il sustin pe Mircea Geoana".

"Lupta va fi Basescu - Oprescu"

Alegerile prezidentiale din acest an, potrivit lui Sorin Oprescu, au loc sub presiunea dezamagirilor pe care le traiesc romanii de 20 de ani si inseamna sansa Romaniei sa-si schimbe directia spre care merge, sa aleaga intre dictatura si normalitate.

"Ne indreptam cu pasi repezi spre dictatura", crede Oprescu, care a povestit cum in 2005, pe cand participa la o reuniune din cadrul sistemului sanitar, la care a luat parte si presedintele Traian Basescu, pe un panou scria "Trebuie sa distrugem PSD".

Un alt argument prin care primarul Capitalei incearca sa ne convinga ca alergam cu pasi repezi spre dictatura este pachetul de legi pus la punct in cadrul discutiilor dintre Basescu si reprezentantii Ministerului Sanatatii, din 2005: "Toate erau ciuntite si aparea un articol nou, in legatura cu managerii de spitale care trebuiau numiti. Numiri politice. Daca erai din partidele care erau la putere, era bine, daca nu, mai asteptai o tura".

O alternativa la situatia actuala din tara este, in opinia doctorului, un Guvern de uniune nationala: "Au de unde sa dea daca exista o stare nonconfltuala intre institutii, daca oamenii din partide intra intr-un sistem de uniune nationala.Romanii or sa inteleaga ca au posibilitatea si pot sa limiteze acceasta putere a partidelor, care nu fac decat sa transforme democratia in discriminare".

In opinia lui Oprescu, un guvern de uniune nationala merge mana in mana cu o anumita ccalitate pentru ocuparea functiei supreme in stat: "rolul presedintelui este de a avea o independenta totala". Iar daca ba fi ales in aceasta functie suprema, independentul a tinut sa precizeze ca nu i-ar propune in functia de prim-ministru nici pe Traian Basescu, nici pe Emil Boc, ci ar opta pentru tehnocrati, cum ar fi Mugur Isarescu, Florin Georgescu, Daniel Daianu: "Sunt multi oameni care stiu, pot, au expertiza. Nu sunt pentru un presedinte care sa il urmaresca pe primul-ministru".

Concluzia prezidentiabilului independent este ca lupta pentru Cotroceni va fi intre normalitate si dictatura, adica intre Sorin Oprescu si Traian Basescu, cand romanii, daca vor, isi pot schimba viitorul: "Daca romanii or sa vrea, or sa poata. Daca nu vor, e inca o sansa ratata. La ce? La normalitate".

Intrebat daca infrangerea pe care a suferit-o la alegerile pentru Primaria Capitalei, din 2000, in fata lui Basescu, nu reprezinta un handicap, Oprescu a explicat de ce lucrurile stau altfel acum: "Pai atunci m-au tradat ai mei, din PSD. Si m-a durut. Mi-a luat doi ani sa aflu cine. Si apoi, glontul patriei e mai dulce".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Oprescu intelegere Basescu, #blat prezidentiale, #scenarii Sorin Oprescu , #presedinte
Comentarii
Poza Stavrache
Stavrache
rank 2
Domnul Oprescu a fost magistral in direct! Jos palaria! Simplu, fara sa utilizeze un limbaj de lemn, a explicat frumos ce si cum si le-a dat frumos peste nas celor care l-au calomniat non-stop!