In functie de ce isi schimba Traian Basescu optiunile? (Opinii)

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 18:49
1150 citiri
In functie de ce isi schimba Traian Basescu optiunile? (Opinii)

Datorita evolutiei societatii si a capacitatii intelectuale, oamenii isi schimba destul de frecvent opiniile si comportamentul social. Evident ca aceste schimbari nu sunt un pacat.

Dar cand motorul schimbarii nu-l constituie evolutia, ci alte determinari, mai ales cand e vorba de personaje de a caror decizie depinde soarta unor mari comunitati, acele determinari trebuie cunoscute.

Exista vreo regula a acestor schimbari, tin ele de umorile personale, ori este vorba de altceva? De analizat.

Nu intereseaza in discutia de fata un inventar al schimbarilor deoarece ele sunt analizate zilnic de mass-media, unii aplaudandu-le indiferent de continut doar fiindca se simt reprezentati si aparati de presedinte, altii criticandu-le din motive opuse. Argumentele conteaza mai putin sau deloc si de o parte si de alta.

De dragul puterii

Primele schimbari majore de optiuni au fost provocate de accesul la putere, adica la guvernare, impreuna cu Conventia Democrata, in 1996. Impreuna cu Radu Berceanu, Petre Roman... isi schimba brusc atitudinea fata de Guvernul Ciorbea, provocandu-i demisia la 17 aprilie 1998.

Pofta de putere vine insa exersand-o. Astfel, fiind o voce secundara in PD, dupa episodul "Petre (Roman), esti cel mai bun", reuseste sa-l inlature de la sefia partidului pe colegul si prietenul sau. De aici incolo drumul lui Traian Basescu spre cea mai inalta dregatorie in stat va fi unul fara sincope.

Prin mijloace aproape oculte, dar ocultate in continuare, nu se stie de ce, printr-o sceneta lacrimogena ramasa in analele celor mai celebre manipulari electorale, ii ia locul lui Teodor Stolojan, presedinte al PNL si candidat la alegerile prezidentiale din partea Aliantei DA, in 2 octombrie 2004. Motivul? Bietul "Draga Stolo" s-ar fi aflat in ultima faza a unei boli grave, pe deasupra, fiind atacat cica si miseleste de oamenii PSD. Astazi, bolnavul de altadata nu mai da semnele niciunei boli. Din contra. Insa, ca sa nu miroase a facatura, s-a aruncat pe piata zvonul ca Stolojan nu reusea sa treaca de 7-8%.

Victime noi

Tot pofta de putere ii determina schimbarea fata de Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru al Guvernului A.DA, in perioada 2004 - 2008. Prietenia intre cei doi a tinut doar in campania electorala si cateva zile la Palatul Victoria: il momeste pe Dan Voiculescu impreuna cu partidul sau, PUR, pentru a alcatui o majoritate necesara trecerii prin Parlament a Guvernului Tariceanu, ca numai dupa cateva ore sau zile sa declare "solutia imorala", apoi sa ceara demisia premierului si organizarea alegerilor anticipate.

Din aceleasi motive isi scoate partidul de la guvernare la inceputul lui 2007, iar in 19 octombrie acelasi an reuseste sa rupa o halca din PNL prin tradarea grupului "presedintilor" Stoica-Stolojan si alipirea acestuia la PD. A rezultat la scurt timp PDL de azi.

Incearca o lovitura asemanatoare asupra PSD, adus la guvernare in 2008 pentru a alcatui o majoritate cu partidul sau de suflet, pe atunci, PDL, dar social-democratii se retrag de la guvernare in octombrie 2009. Bineinteles, nu inainte de a pierde o parte din membri, constituiti in UNPR, alipiti la PDL pana in mai 2012.

Victime colaterale

Dupa referendumul ultimei suspendari din acelasi an si mai ales dupa alegerile locale si parlamentare, toate pierdute la scor de forfait, pofta de putere trece, se pare, pe planul al doilea, in consecinta, mass-media intra in deruta. Se vorbeste tot mai des de motive secundare ca: Traian Basescu vrea sa arate ca este cel mai bun, cel mai tare, cel mai inteligent politician, asa ca a incheiat Pactul de Coabitare cu Victor Ponta, noul prim-ministru.

Schimbandu-si perspectiva la doar cateva luni, isi planifica aproape zilnic atacuri pline de furie si incrancenare de la tribuna Palatului Cotroceni impotriva Guvernului, a Parlamentului, a USL si a liderilor acestora. Sunt si alte tinte asociate. Victima colaterala - Justitia.

O coincidenta bizara

Un motiv descoperit de presa pare sa fie Elena Udrea. Coincidenta face ca, pierzand sefia PDL la alegerile din 23 martie 2013 in favoarea lui Vasile Blaga, in seara aceleiasi zile, Traian Basescu sa-si ia adio de la PDL: "Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despartit definitiv. Luati-va drumul vostru, iar eu il am pe al meu". Se repeta sceneta lacrimogena din 2 octombrie 2004, dar efectele au fost de data asta nule. Concluziile le trageti Domniile Voastre.

Citeste si:
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
Conducerea Parlamentului se reunește la ora 18.00 pentru a stabili calendarul audierilor și votul final pentru guvernul Cioloș. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL vor propune ca marți...
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Sursa: Ziare.com