Mutare strategică a NATO pentru a-l opri pe Putin: O nouă bază militară a SUA într-o țară din estul Europei

Sambata, 29 Iulie 2023, ora 05:05
8681 citiri
Mutare strategică a NATO pentru a-l opri pe Putin: O nouă bază militară a SUA într-o țară din estul Europei
O nouă bază NATO va fi înființată în Polonia FOTO: Globe

Odată cu invadarea Ucrainei de către armata lui Putin în februarie 2022, situația strategică din Europa s-a schimbat, iar alianța nord-atlantică se confruntă cu noi provocări de securitate. Acum, NATO face o mutare importantă, prin înființarea unei noi baze militare în Polonia, în flacul estic al organizației.

Zgomotele războiului au devenit obișnuite în orașul Rzeszow din sud-estul Poloniei, în timp ce aeroportul duduie zi și noapte. Avioane de marfă livrează cele mai recente încărcături ale sprijinului militar al aliaților NATO către Ucraina, potrivit The Globe and Mail.

Un plan de a construi o nouă facilitate NATO la periferia orașului ar putea face aceste imagini și sunete permanente. Oficialii canadieni și polonezi care au cunoștință directă asupra problemei au confirmat pentru sursa citată că există un plan pentru construirea acestei facilități – deși va fi mai mult un centru de reparații și logistică decât o bază militară la scară largă.

Situația se complică pentru Putin: Serviciul Secret Mossad, avertisment serios pentru Rusia

Rzeszów a devenit un astfel de centru pentru asistența occidentală către Ucraina, încât a adus vizite ale președintelui american Joe Biden și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Orașul a atras și atenția Kremlinului și a aliaților săi. În martie, Polonia a declarat că a demontat o rețea de spioni pro-ruși care monitorizau aeroportul cu intenția suspectată de a sabota livrarea ajutoarelor militare către Ucraina.

Aceste informații vin după ce la sfârșitul lunii trecute, Joe Biden anunța înființarea unei baze militare permanente a SUA în Polonia, prima a americanilor de pe flancul estic al NATO.

Este prima dată când țara face acest lucru oriunde pe flancul estic al NATO, care până acum a avut doar o prezență rotativă a trupelor.

Secretul a ieșit la iveală: O mică insulă ajută Rusia pe ascuns, păcălind SUA

„Într-un moment în care Putin a spulberat pacea în Europa și a atacat înseși principiile ordinii bazate pe reguli, Statele Unite și aliații noștri își intensifică eforturile”, a spus Biden după ce a sosit la Madrid pentru un summit NATO.

Printre noile măsuri anunțate de președintele SUA se numără înființarea unui cartier general permanent în Polonia pentru Corpul V al Armatei SUA. Acest lucru „va îmbunătăți interoperabilitatea SUA-NATO pe flancul estic”, a spus Casa Albă.

Biden a mai dezvăluit că SUA va menține o brigadă rotativă suplimentară în România, va spori desfășurarea rotativă în regiunea baltică, va disloca două escadroane de avioane F-35 în Marea Britanie, va staționa apărare aeriană suplimentară în Germania și Italia și va căuta să mărească numărul de avioane staționate în Spania.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#baza NATO, #NATO Polonia, #Baza SUA, #baza militara SUA, #baza NATO Polonia, #Putin razboi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina