Un fost subprefect cere despăgubiri de 100.000 de euro. Spune că a făcut psoriazis după ce presa l-a numit ”fripturist”

Sambata, 27 Ianuarie 2024, ora 20:35
3854 citiri
Un fost subprefect cere despăgubiri de 100.000 de euro. Spune că a făcut psoriazis după ce presa l-a numit ”fripturist”
Abălași alături de șeful său de partid, Victor Ponta FOTO Facebook

Bogdan Abalaşi care a îndeplinit funcția de Subprefect al Județului Iași cere despăgubiri de la Ministerul Sănătăţii.

Abalaşi, cu un trecut de traseist politic (fost lider PC, actualmente membru în ProRomânia) a fost angajat pe un post de consilier în cadrul departamentului de monitorizare a proiectelor spitalelor regionale de urgenţe în noiembrie 2018. Un an mai târziu, Ministerul a încercat fără succes să scape de el. Stresul provocat de această acţiune a fost evaluat de Abalaşi la 100.000 de euro.

În acţiunea depusă la Tribunal în februarie 2022, Abalaşi reclamă că a fost angajat la Ministerul Sănătăţii, în decembrie 2018, pe o perioadă determinată de trei ani. Deşi angajarea fusese făcută în urma unui concurs organizat de Ministerul Sănătăţii, acelaşi minister cerea în vara anului următor anularea propriului concurs, în cadrul unui proces deschis la Curtea ieşeană de Apel, scrie Ziarul de Iași.

Principalul motiv invocat de minister fusese acela că Abalaşi nu ar fi deţinut vechimea minimă în muncă de 6,5 ani în specialitatea studiilor absolvite. Procesul a fost pierdut în cele din urmă de minister, iar Abalaşi rămăsese în funcţie, dar în opinia sa, acţiunea prilejuise pătarea imaginii sale şi exercitarea de presiuni în presă.

Doar în cazul lui, ministerul ceruse anularea concursului de angajare, deşi la aceeaşi dată şi în aceleaşi condiţii, mai fuseseră angajate şi alte persoane. Imaginea sa ar fi fost afectată, dar şi starea sănătăţii i s-ar fi agravat. El a pus pe seama stresului diagnosticul de psoriazis primit în noiembrie 2021.

„Este evident faptul că atunci când o persoană este supusă unor minciuni şi jigniri publice să se consume şi să fie stresată, deoarece imaginea unei persoane este unul din principalele atribute ale personalităţii sale, având în vedere că exprimă originalitatea sa şi îi permite să se diferenţieze de ceilalţi. Dreptul persoanei la protejarea imaginii sale constituie, astfel, una din condiţiile esenţiale ale dezvoltării sale personale. Pârâtul (Ministerul Sănătăţii, n.r.) a produs un prejudiciu semnificativ ca urmare a discreditării sale profesionale şi a încălcării dreptului la reputaţie şi la imagine printr-o acţiune abuzivă în instanţă”, a precizat Abalaşi în faţa instanţei. El a cerut daune morale în valoare de 100.000 euro pentru „conduita ostilă” la care ar fi fost supus.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au apreciat că nu se poate vorbi de vreo faptă ilicită, de vreun prejudiciu ori de vreo legătură de cauzalitate între acţiunile instituţiei şi starea de sănătate a lui Abalaşi sau reputaţia sa. Ministerul doar pusese în discuţie îndeplinirea condiţiilor de participare la concurs şi pierduse acţiunea în instanţă, fără ca Abalaşi să fie sancţionat ori concediat.

Judecătorii au apreciat de asemenea că ministerul nu poate fi făcut responsabil pentru articolele din presă invocate de Abalaşi, în care acesta era calificat drept „fripturist”, „politruc de carieră” ori „vânător de sinecuri”, câtă vreme ele nu fuseseră generate de o poziţie publică a ministerului. De altfel, însuşi Ministerul Sănătăţii era obiect al criticii în articolele respective. Abalaşi nu furnizase nici vreo probă că psoriazisul i-ar fi fost declanşat de acţiunile ministerului îndreptate împotriva sa.

Acţiunea în instanţă demarată de Abalaşi a fost respinsă, ca neîntemeiată. Înfrângerea în primă instanţă nu l-a descurajat însă pe fostul subprefect care a făcut apel.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#bogdan abalasi, #subprefect, #despagubiri, #fripturisti Guvern, #psoriazis simptome , #stiri politice