Detalii nestiute din cariera lui Bogdan Licu, propus de Catalin Predoiu pentru functia de prim adjunct al procurorului general

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 08:40

   

Detalii nestiute din cariera lui Bogdan Licu, propus de Catalin Predoiu pentru functia de prim adjunct al procurorului general
Procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu (51 de ani), cere judecatorilor Inaltei Curti sa ia act de faptul ca a renuntat benevol la titlul stiintific de doctor si sa oblige MEN sa-i emita un ordin de revocare a acestuia.

Procesul a fost inregistrat pe 22 ianuarie 2020 la Inalta Curte. Instanta nu a stabilit primul termen de judecata. Din cauza numarului mare de dosare inregistrate la Sectia de contencios administrativ al Inaltei Curti, acest proces ar putea incepe, cel mai devreme, in primavara anului 2022.

Trebuie precizat ca, in termeni tehnici, este vorba de un recurs declarat de Bogdan Licu impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a respins ca neintemeiata cererea de renuntare la titlul stiintific de doctor.

Datele despre acest proces, pe portalul site-ul Inaltei Curti.

O manevra juridica prin care inaltul magistrat incearca sa evite un eventual verdict oficial de plagiat, care ar duce automat la retragerea titlului stiintific. De altfel, in timpul procesului, Licu a incercat fara succes sa blocheze verificarile facute in cazul lucrarii sale de doctorat.Motivarea: Nu exista asa cevaMotivarea Curtii de Apel Bucuresti in acest caz arata ca o astfel de procedura, de retragere a titlului de doctor, nu exista in legislatia mai multor tari europene.

In plus, exista un standard european care nu poate fi incalcat, stabilit de Procesul de la Bologna, mecanism de promovare a cooperarii interguvernamentale intre 48 de tari europene, in domeniul invatamantului superior.

Iata motivele judecatorilor - Instanta desfiinteaza cererea lui Bogdan Licu de renuntare la titlul de doctor: Nu se poate asa ceva, procedura nu exista in UE!

Asa ca lucrarea de doctorat este verificata in continuare de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la un posibil plagiat.

ScandalulBogdan Licu a obtinut titlul de doctor in 2011 cu lucrarea "Coruptia - risc major la adresa securitatii nationale", sub coordonarea generalului Gabriel Oprea. Teza a fost sustinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit in august 2015 ca Bogdan Licu ar fi plagiat aproximativ jumatate din lucrare. Din 445 de pagini, 200 din pagini ar fi fost copiate ad litteram, fara ca sursele de provenienta sa fi fost citate cu respectarea normelor nationale si internationale de citare in operele stiintifice.

Citeste: Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

De ce este important acest procesBogdan Licu este propus de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de prim- adjunct al procurorului general al Romaniei. A fost singurul candidat pentru ocuparea acestei fucntii, numarul 2 la sefia Parchetul General. Este functia pe care procurorul a mai detinut-o in perioada mai 2013 - mai 2016. In perioada mai 2016 - mai 2019, Licu a ocupat functia de adjunct al procurorului general al Parchetului.

De doua ori a ajuns procuror general interimar: dupa demisia lui Tiberiu Nitu, (februarie - aprilie 2016), si dupa pensionarea intempestiva a lui Augustin Lazar (aprilie 2019 - prezent).

Catalin Predoiu a explicat ca l-a propus pe Licu, in ciuda acuzatiilor publice de plagiat, pentru ca s-a facut remarcat prin curajul de a redeschide dosarul Revolutiei si pentru ca nu exista un verdict oficial de plagiat in acest moment.

"Nu exista niciun verdict oficial al unei autoritati competente in domeniu care sa stabileasca in speta respectiva ca dl Licu a plagiat sau nu a plagiat. Sunt acuze si, pana cand institutia oficiala a statului roman competenta sa dea un verdict, a face judecati inaintea acestui verdict ar fi o greseala", declara Predoiu.

Este vorba chiar de verdictul pe care Licu incearca sa-l evite prin deschiderea acestui proces, caz fara precedent pe rolul instantelor din Romania.

Ce-l recomanda pe LicuPotrivit CV-ului, inainte de a ajunge in fruntea Parchetului General, Bogdan Licu a fost detasat la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si la CSM. In perioada 2006-2012, el a fost membru ales in CSM din partea procurorilor din parchetele de pe langa tribunal si a ocupat functia de vicepresedinte CSM in 2009.

Potrivit unei analize Pressone, doar cinci ani a activat Licu, ca simplu procuror, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, iar mai apoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. De peste 18 ani este sef.

Bogdan Licu a absolvit in 1995 cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Spiru Haret", Bucuresti. El si-a sustinut examenul de licenta in Drept la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca in februarie 1996, pentru ca universitatea pe care a urmat-o el nu era acreditata si nu avea dreptul de a organiza, la acea data, examene de licenta.

Note modeste la licentaPotrivit jurnalistei Emilia Sercan, Licu a obtinut nota 5 la examenul de licenta la Drept penal, materie fundamentala pentru un procuror - cu atat mai mult pentru un procuror aflat la varful ierarhiei in Ministerul Public.

La examenul de Drept civil a obtinut nota 6, media probelor de la examenul scris de licenta fiind salvata - partial - de Dreptul muncii, la care a luat nota 10.

La sustinerea proiectului de diploma a obtinut nota 9, media examenului de licenta fiind nota 8.

Media generala de licenta obtinuta de Bogdan Licu, rezultata din adunarea mediei generale a anilor de studiu - 7,08 - si media examenului de licenta - 8,00 - este 7,54.

Zece luni mai tarziu, la 1 decembrie 1996 - si in baza acestei diplome de absolvire - Bogdan Licu devenea procuror.


Sursa: Pressone.ro


Note si mai modeste la bacBogdan Licu a urmat primele doua clase liceale la Liceul de Filologie Istorie din Craiova, la profilul Chimie-Biologie, iar din clasa a XI-a s-a mutat la Liceul Sanitar din Bucuresti.

A absolvit Liceul Sanitar din Bucuresti la profilul sanitar- laborant farmacie.

Examenul de bacalaureat de la finalul clasei a XII-a l-a promovat cu media generala 7,00. El a obtinut nota 5 la Limba romana, 6 la Chimie, 8 la Biologie si 9 la proba practica, nota care i-a ridicat si media la examen.

Mediile generale pentru cei patru ani de studiu din liceu au fost modeste: 7,66 in clasa a IX-a (profilul chimie- biologie), 7,25 in clasa a X-a (profilul chimie- biologie), 5,62 in clasa a XI - a (profilul sanitar) si 6,35 in clasa a XII-a (profilul sanitar).Sursa: Ziare.com
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20573 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Romania o tara de mafioti, corupti,de hoti ,talhari, si cioflingari
MosGerila boschetar cu + de 50 de nickuri un troll platit sa manance cc cu polonicul pe acest site
Petre Ţutea: "Am stat 13 ani in temnită pentru un popor de idioti"

"Mare noroc că există oameni care sunt idioti! Functia idiotului e pozitivă, pentru că fără el n-am intelege nici geniul, nici normalitatea. Păi cum am cunoaste noi un om pe care-l numim desăvarsit dacă n-ar fi prezenti ăstia, idiotii?"

ALT BOSCHETAR AJUNS la conducere

Potrivit jurnalistei Emilia Sercan, Licu a obtinut nota 5 la examenul de licenta la Drept penal, materie fundamentala pentru un procuror - cu atat mai mult pentru un procuror aflat la varful ierarhiei in Ministerul Public.
hello
rank 5
Ce mai rezultate scolare a avut si acest magistrat !
Foarte modeste in liceu si a absolvit o privata ... Ce drakkne, nu aveti si magistrati cu scoli si rezultate normale ? De ce va cramponati de analfabetii functionali ??? In plus, a fost si hot furand la doctorat ! Pai, asta are statura de doctorat in vreun domeniu ???
Socialistwars
rank 5
Sfinta mediocritate socialista !
.
DUTTY
rank 5
OK poti sa treci pe nick-ul celalalt!!!!
.
miticaionica
rank 5
meritocratie ?? jos licu , de ce da titlul inapoi
ca sa nu mai caute nimeni cum sa ajuns aici ? pai daca asta va fi procuror la o tara cu 19 milioane de oameni atunci adio romania , o sa creasca banane peste tot ca am ajuns tara bananiera
medgidnicolai
rank 5
acum poate intelegeti
de ce l-am tot criticat pe bogdan licu. este omul siustemului mafiot. cu doctorat luat la academia de informatii mihai viteazu, luat sub bagheta lui oprea. un impostor incompetent, promovat pe alte criterii decat cele profesionale. mediile din liceu si facultate spun totul. dar predoiu este si el om al sistemului si executa ordinul. trebuia sa puna mana pe cele 2500 dosare ale magistratilor de la ss ca sa-i poata santaja. sub controlul lui iohanis. asa ca tinerete, desteptati-va. nu mai inghititi ce vi se serveste on line.
MosGerila
rank 5
Cu aceste rezultate scolare si universitare, acest Licu ar trebui sa
fie numit cel putin primul cosmonaut roman pe planeta Neptun :))))
Domnule Ministru al Justitiei, chiar sunteti orb sau aveti miopie avansata?
Traiannn
rank 5
Dragilor avand in vedere obiectul lucrarii ,nu cred ca se
putea face o lucrare ABSOLUT originala fara a folosi idei

care au mai fost scrise dealungul anilor in Romania si in

lume.
P.s. Consider ca este necesara o altfel de descurajare

a acestei "mode" (obtinerea unei diplome de doctorat)

prin NECONDITIONAREA ocuparii unei functii de demnitate

publica de aceasta diploma.

La urma urmei ideile noi si/sau originale NU sunt

infinite in existenta nostra finita.
dumitropol
rank 2
Creanga, Caragiale si Eminescu ar trebui scosi din literatura
romana! Sunt niste impostori care nu aveau nici macar diplome false!
MosGerila
rank 5
Bogdan Licu a absolvit in 1995 cursurile Facultatii de Drept din
cadrul Universitatii "Spiru Haret", Bucuresti.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))
Diploma este semnata de abramburica :)))))))))))))))))))))))))
florescujohn
rank 3
La ce note are l-as pune liftier
Stirrile astea arata ca si pnlistii nu sint mai breji decit psdistii.
Se pare ca tara nu are nici o sansa, unii sint hoti si altii pungasi.
Tot pe smecherii, cred ca asta ii are la mina si pe unii si pe altii.
E incredibil sa pui intr-o functie de raspundere.
alex-7
rank 5
Bogdan Licu un SRI-st 100%, pregatire profesionala slaba
Personal eu ii consider (ii echivalez) numai liceul facut inainte de 1990 dar rezultatele sint asemanatoare cu a unui elev slab la invatatura. "Dimitrie Bogdan Licu s-a născut la 24 noiembrie 1969.UNDE !!!??? A absolvit cursuri in securitate natională la Universitatea Natională de Apărare (2003), in domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) si in domeniul sigurantei nationale in cadrul Serviciului Roman de Informatii prin Academia Natională de Informatii - Colegiul Superior de Sigurantă Natională (2004). " Bogdanel este campion mondial la...spalare de bani,lui asta cine sa-i faca dosar penal ? UE nu are timp sa se ocupe de toti infractorii din Romania.
arcadia
rank 5
rezultatele scolare il recomanda ca impostor general
specialist in spalare de bani si alte matrapazlacuri criminale, prin urmare foarte apreciat de mafia pesedisto-uslista.

frumos predoiu, promoveaza pe cei "care trebuie"!
alfabeta
rank 5
Poate sa renunte la titlul de doctor...
Cat timp a incasat bani publici pentru un titlu de doctor plagiat este PENAL...
De ce nu exista o decizie CNATDCU in cazul plagiatului sau si a lui Tudose, asta doar sekuristii o stiu...
Aporistikon
rank 4
Ce caută asemenea analfabet funcțional într-o funcție importantă?
In loc să fie muncitor in construcții sau paznic pe la vreo școală, pentru că pregătirea sa profesională este doar pentru asemenea munci, acest individ e mare procuror, ba chiar unul din structurile de varf. Și apoi ne mirăm că nu se soluționează atatea crime... Va lua pensie specială și asta cand iși face "vechimea", nu-i așa?
parerea
rank 5
INCEPETI CU PREDOIU
si numirea sa, pentru a intelege alegerile noilor procurori! Mai ales, negocierea lor intre servicii! Luati C.V-ul fiecaruia si, nu va mai intrebati de ce Romania NU are justitie independenta! P.S. Sa-l pui pe Predoiu la Justitie este ca si cum l-ai fi numit pe Hrebenciuc! Si Orban a facut-o! De ce? La sfatul cui? Nu i-a ajuns lectura facuta in jurul "premierului din umbra", a autorului fugar, Sima? P.S.1. Sa ne spuna Predoiu cine o cauta pe Bica? Si cine n-o aduce in tara? Si, de ce?
Utilizator sters
OK ....treci pe nickul urmator ba troll ... care e ?? Gile ?
Guvernul fantoma ...Romania in faillite Romania distrusa de persoane incompetente si TROLLII misuna si se congratuleaza
...ma duc sa vomit....

Note si mai modeste la bac

Bogdan Licu a urmat primele doua clase liceale la Liceul de Filologie Istorie din Craiova, la profilul Chimie-Biologie, iar din clasa a XI-a s-a mutat la Liceul Sanitar din Bucuresti.
parerea
rank 5
SANTAJABILII AJUNG
la butoane! De aceea stam si-i privim cum sunt mutati si permutati, din loc in loc, la varful Romaniei! De 30 de ani incoace! Si de aceea, Romania este sabotata iar romanii trimisi peste granite! Sau vrea cineva sa-mi spuna ca el a ales sa puna pe tapet dosarul Revolutiei, de buna voie? "He, he, he..." I s-a creat acest culoar, in memoria colectiva, pentru a fi prezervat in coasta Procurorului Sef al Romaniei! Oricare ar fi acela! Licu nu este decat un alt "i.d.i.o.t util", agatat din facultatea de rit "democrat"!
Sokratis
rank 5
Stimata Parerea,
imi pare bine ca suntem cel putin doi care am ajuns la aceeasi concluzie. Si subliniez ca este o actiune concertata de creare continua de idioti-utili pentru ca obiectivele urmarite depasesc durata unei vieti. Si asta nu de acum si continua and so on and si on...
Te-o
rank 5
Articol rau intentionat pentru a discredita pe dl.Licu
Autorul insinueaza un verdict de plagiat inexistent si apoi,vine cu "argumente" legate de notele slabe obtinute de dl Licu in scoala!!!!
In primul rand notele nu sunt slabe ci medii(notele medii reflecta un student inteligent care nu este tocilar!)!
Ma mir ca autorul nu face referire la o corigenta la sport ori lucru manual!!!
Un mare matematician francez a fost corigent la ..matematica!
Ce spune autorul despre plagiatorul confirmat,Ponta,care nu a fost exclus din baroul bucurestean,ba,mai mult,a fost "recompensat"cu un loc in parlament?
Personal am incredere in probitatea si profesionalismul dlui Predoiu!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor