Bombele ”înaripate” cu ajutorul cărora Rusia vrea să cucerească Ucraina. Analist militar: ”Trebuie să ne gândim cum le neutralizăm”

Autor: N.G.
Miercuri, 26 Aprilie 2023, ora 22:01
3797 citiri
Bombele ”înaripate” cu ajutorul cărora Rusia vrea să cucerească Ucraina. Analist militar: ”Trebuie să ne gândim cum le neutralizăm”
Bombele ”înaripate” au devenit o piesă importantă pentru Rusia FOTO The Moscow Times/ TASS

În timpul asaltului de primăvară al forțelor rusești asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, loviturile aeriene au jucat un rol cheie în încercările acestora de a înconjura orașul.

Într-o noapte de la sfârșitul lunii martie, avioanele rusești au aruncat 11 bombe asupra regiunii ucrainene Sumy într-un atac major. Săptămâna trecută, un avion rusesc a lansat din greșeală o bombă defectă în orașul rus Belgorod, distrugând o porțiune de drum și rănind mai multe persoane.

Se pare că fiecare dintre aceste incidente a implicat utilizarea bombelor plane (Glide), ”înaripate”, o armă din ce în ce mai populară în arsenalul Rusiei în încercarea acesteia de a cuceri teritoriul ucrainean - și despre care unii cred că are puterea de a schimba cursul evenimentelor pe câmpul de luptă.

De când avioanele rusești au început să lanseze bombe plane în număr semnificativ la începutul acestui an, acestea ar fi cauzat probleme Ucrainei, care se pregătește pentru ceea ce se așteaptă să fie un asalt major asupra liniilor rusești.

Cu toate acestea, experții au declarat pentru The Moscow Times că rămâne de văzut dacă acestea pot modifica cursul conflictului mai larg.

”Aceasta este o amenințare cu adevărat serioasă. Trebuie să ne gândim să o neutralizăm acum”, a declarat Alexander Kovalenko, un analist militar ucrainean, când a fost întrebat dacă bombele planante riscă să pună în pericol contraofensiva anticipată de Kiev.

Sisteme de navigație și aripi

Bombele de planare sunt, în esență, bombe convenționale care au fost dotate cu sisteme de navigație și aripi. Unele au această capacitate de zbor încorporată în timpul producției, în timp ce altele sunt modificate ulterior.

Datorită acestor adăugiri, bombele planează mult mai departe și sunt mult mai precise decât bombele neghidate. O parte din ceea ce face ca bombele Glide să fie atât de amenințătoare, potrivit analiștilor, este faptul că pot fi lansate de avioanele rusești de la o distanță mult în afara razei de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei.

”Ele pot fi folosite de forțele armate ruse fără a intra în zona sistemelor noastre de apărare aeriană și pot lovi atât pozițiile forțelor armate ucrainene de pe linia frontului, cât și orașele [din apropiere]”, a declarat Kovalenko pentru sursa citată..

În ciuda faptului că dispune de o forță aeriană mai mare, Rusia nu a reușit să stabilească o superioritate aeriană asupra Ucrainei de-a lungul celor 14 luni de invazie la scară largă, astfel că avioanele sale riscă rareori să survoleze zonele controlate de ucraineni.

Mult mai ieftin de produs

Bombele ”înaripate” sunt, de asemenea, mult mai ieftin de produs decât rachetele balistice și de croazieră ale Rusiei.

Pe fondul rapoartelor privind scăderea stocurilor de rachete ghidate de precizie ale Rusiei, analiștii cred că Moscova a apelat la bombele ghidate ca o alternativă mai abundentă. Rusia ar fi desfășurat mai multe tipuri diferite de bombe de ghidare în Ucraina, inclusiv FAB-500 modificate cu o aripă atașată și un kit de navigație.

”Acestea nu sunt mini drone sau chiar drone care transportă 40 de kilograme. Băieți, acestea sunt letale, de o tonă și jumătate, adevărate”, a scris bloggerul militar pro-Kremlin Alexander Sladkov într-o postare pe Telegram la începutul acestei luni.

Rusia nu este singura țară cu un arsenal semnificativ de bombe plane, care sunt stocate pe scară largă în întreaga lume, inclusiv de către Statele Unite. Ucraina folosește în prezent munițiile de atac direct comun (JDAM) furnizate de SUA. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail cu privire la modul în care ar putea contracara bombele Glide rusești.

Însă la începutul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Iuriy Ignat, a declarat că bombele reprezintă o amenințare serioasă și a estimat că Rusia lansează până la 20 de pe zi.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#bombe, #Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina