Mai multe organizatii non-guvernamentale solicita presedintelui Traian Basescu si liderilor partidelor politice sa accepte ca inlocuirea celor trei judecatori de la Curtea Constitutionala al caror mandat expira pe 7 iunie sa fie facuta de adevarati profesionisti in domeniu si intr-un mod cat mai transparent.
"In aproximativ o luna - pe 7 iunie - expira mandatul a trei dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, deci se pune in aceasta perioada problema inlocuirii lor. Societatea civila considera ca este urgenta o dezbatere pentru a vedea cum se pot opera mai transparent aceste numiri si pentru a garanta o calitate profesionala crescuta a membrilor Curtii, cu respectarea legilor in vigoare", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui, premierului si liderilor de partide parlamentare si publicata pe site-ul Societatii Academice din Romania.
"Evolutiile din ultima vreme au demonstrat rolul tot mai important pe care il joaca Curtea Constitutionala in viata publica a societatii romanesti. Din pacate, profilul si vizibilitatea crescuta ale institutiei ca atare nu se regasesc pe de-a-ntregul in modul de selectie al membrilor Curtii, care sunt putin cunoscuti chiar de observatorii informati, desi influenta opiniilor lor asupra sistemului de legi si institutii din Romania este majora", se mai arata in comunicatul citat.
In opinia reprezentantilor societatii civile, "in democratiile avansate, cariera si opiniile profesionale ale persoanelor care ajung intr-un for suprem sunt stiute si discutate de public, inainte ca ele sa primeasca importanta investitie de incredere din partea societatii".
Criterii obiective, profesionalism, transparenta
In acest sens, societatea civila solicita ca, fara sa fie nevoie de o schimbare de lege sau proceduri oficiale, decidentii politici sa convina, inainte de orice noua numire, asupra a trei punctele importante:
1. Introducerea de criterii obiective de profesionalism pe care toti cei propusi ar trebui sa le indeplineasca, fie ca au activat pana acum ca judecatori, fie ca nu.
2. Intocmirea unei biografii profesionale care sa demonstreze o preocupare reala a candidatului pentru reflectia asupra asezarii juridice, politice si institutionale a statului, cu suficient timp inaintea numirii, astfel incat opinia publica sa o poata comenta si sa poata identifica opiniile candidatului pe principalele subiecte de dezbatere publica actuala.
3. O procedura transparenta de selectie a candidatilor care sa includa si dezbateri cu societatea civila.
Legat de ultimul punct, reprezentantii societatii civile solicita ca toti cei indreptatiti sa faca toate demersurile necesare pentru ca pana cel mai tarziu in data de 25 mai sa faca public numele persoanei sustinute pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala.
De asemenea, se mai cere acordul parlamentarilor pentru ca audierile din comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului sa fie publice.
Scrisoarea deschisa este semnata de Societatea Academica din Romania (SAR), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Freedom House (FH), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociatia Societatea pentru Justitie (SoJust), Alianta Civica (AC), Academia de Advocacy si Societatea Timisoara.