USR, critici dure la adresa lui Iohannis: "Avem nevoie de un ministru al Justiției care să nu fie dirijat de președinte"

Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 15:27
1670 citiri
USR, critici dure la adresa lui Iohannis: "Avem nevoie de un ministru al Justiției care să nu fie dirijat de președinte"
Klaus Iohannis FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Reprezentanții USR spun că România are nevoie de un nou ministru al Justiției, deoarece este încă printre țările UE cu cele mai slabe rezultate în aplicarea măsurilor anticorupție, cu 46 de puncte din 100 posibile, conform unui raport Transparency International.

"Nu este deloc surprinzător, în contextul în care asistăm în ultimii ani la o competiţie între PSD şi PNL cine să dea mai multe lovituri Justiţiei, în timp ce arbitrul Iohannis îi încurajează de pe margine. Sub 'preocuparea' şi 'îngrijorarea' preşedintelui Iohannis, o reţea antireformistă a acaparat justiţia, a bătut palma cu politicienii, i-a hărţuit şi, uneori, îndepărtat din justiţie pe magistraţii curajoşi şi a pus umărul la deturnarea luptei anticorupţie", se arată într-un comunicat al USR.

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România menţionează că este nevoie de un nou ministru al Justiţiei "care să nu fie dirijat" de Klaus Iohannis şi de oameni "fără implicare politică, competenţi", la şefiile DNA şi Parchetului General pentru care lupta anticorupţie să devină din nou o prioritate.

"Băltirea în zona gri a clasamentelor internaţionale care măsoară cum e percepută lupta împotriva corupţiei îţi arată că statul de drept nu funcţionează eficient şi nu există încredere în eficienţa instituţiilor. Şi mai arată că nu e suficient să vorbeşti despre combaterea corupţiei, să aplauzi la bilanţuri anuale, să zici că modifici legile ca să ai rezultate anticorupţie, ci trebuie să şi acţionezi în acest sens. Or, ce a făcut Predoiu, sub umbrela PSD-PNL şi cu acordul lui Iohannis, modificând legile justiţiei şi dând drumul numirilor de procurori şefi pe o procedură în care politicul decide cine conduce instituţiile anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate, nu avea cum să ridice ţara în clasamente anticorupţie, ci să o afunde şi mai mult", a declarat deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.

USR atrage atenţia că, după "declinul din epoca Dragnea", când a pierdut patru puncte în acest clasament, România "a reuşit să recupereze doar două", ajungând la 46 de puncte, sub media UE (de 64 de puncte). Acest punctaj s-a menţinut după 2021.

"Avem o coaliţie de guvernare care a dat lovitură după lovitură luptei anticorupţie. Au numit la DNA şi Parchetul General oameni servili, au ignorat avizele CSM, iar CCR a dat marea graţiere prin prescrierea faptelor. Corupţia rămâne principala problemă. Corupţia ne afectează vieţile: de la sănătate, educaţie, la dezvoltare economică şi justiţie. Nu sunt doar cifre în statisticile internaţionale, este realitatea cu care se confruntă milioane de români zilnic. Nu avem spitale şi şcoli moderne din cauza asta", a spus deputatul USR Silviu Dehelean.

România rămâne în continuare în rândul ţărilor UE cu cele mai slabe performanţe în privinţa implementării măsurilor anticorupţie, cu 46 de puncte din 100 posibile, alături de Bulgaria (45 de puncte) şi Ungaria (42 de puncte), ceea ce reflectă deficienţe semnificative în privinţa statului de drept, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2023, lansat marţi de Transparency International la nivel global.

Într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de Transparency International Romania, se arată că majoritatea statelor au făcut progrese minime sau deloc în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în sectorul public.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt".

Conform comunicatului, comparativ cu anul 2014, ţara noastră are un plus de trei puncte, însă evoluţia nu a fost una liniară.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#coruptie Romania, #USR, #Klaus Iohannis, #Ministrul Justitiei , #USR