Ciolos nu exclude sa ramana premier si dupa alegeri. Pregateste o platforma pentru dezvoltarea Romaniei

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 21:42
8120 citiri
Ciolos nu exclude sa ramana premier si dupa alegeri. Pregateste o platforma pentru dezvoltarea Romaniei
Foto: captura video Digi24

Premierul Dacian Ciolos si-a reafirmat, joi seara, decizia de a nu candida la alegerile parlamentare, dar a anuntat ca in perioada urmatoare va lansa impreuna cu mai multi membri ai echipei sale o "platforma" de principii, valori si proiecte pentru dezvoltarea Romaniei, pe care o va propune spre dezbatere partidelor aflate in campanie.

Anuntul a fost facut in conditiile in care PNL si USR s-au aratat interesate sa il mentina pe Dacian Ciolos in functia de premier si dupa alegerile parlamentare.

Invitat intr-o emisiune la Digi24, Dacian Ciolos a declarat inca o data ca nu va candida, pentru ca si-a luat acest angajament inca de la momentul preluarii guvernarii, din dorinta de a conduce un guvern capabil sa mentina "un echilibru", atat in gestionarea bugetului tarii, cat si in relationarea cu partidele.

"Am spus de la inceput ca n-o sa candidez si nu o sa-mi folosesc pozitia pentru a-mi folosi capitalul de imagine intr-un partid, candidand la alegeri, atata timp cat sunt la guvernare. Asta nu inseamna ca nu imi doresc sa vad anumite proiecte continuate (...) Cred ca aceste lucruri se pot face si altfel, fara a-mi incalca cuvantul si angajamentul", a declarat Dacian Ciolos.

In ceea ce priveste sustinerea aratata de PNL si USR, premierul a spus ca trebuie mai intai "mers la alegeri cu un program de guvernare" si apoi castigate alegerile respective.

"Dincolo de ce afirma PNL si USR acum, e important sa avem o discutie pe niste principii, pe niste valori, pe niste teme mari pe care si eu cred ca ar trebui sa lucram in perioada urmatoare. Si cetatenii trebuie lasati sa decida daca aceste principii, valori, teme pot face obiectul unui program de guvernare (...)

Eu nu o sa candidez, dar asta nu ma impiedica sa am puncte de vedere despre cum ar trebui continuate lucrurile. Imi propun ca in perioada urmatoare sa vin cu aceste principii, valori, proiecte. Nu cu un program de guvernare, el este apanajul partidelor care participa la alegeri, dar cu o astfel de platforma de proiecte, care sa reflecte experienta acumulata, cu asta, da, pot sa contribui la dezbaterea care va avea loc in perioada urmatoare", a declarat Dacian Ciolos.

Intrebat daca a discutat despre acest subiect cu partidele care sunt dornice sa il sustina, premierul a raspuns: "Nu".

"Am putea avea discutii dupa ce o sa prezint acest proiect. E o sinteza si o reflectie a ceea ce am lucrat pana acum, a modului in care am lucrat, bazat pe onestitate, transparenta, profesionalism, pe reforme pe care le-am inceput obligati de imprejurari", a adaugat acesta.

De asemenea, invitat sa dea mai multe detalii, Dacian Ciolos a precizat: "O sa le pun pe hartie impreuna cu colaboratorii mei".

"Decat un raport formal la sfarsit (de mandat, n.red.) prefer sa il fac acum, inainte de camapanie si sa spunem celor care participa la alegeri si cetatenilor punctul nostru de vedere", a explicat seful Executivului.

Totodata, Dacian Ciolos a recunoscut ca "probabil vor fi ministri care vor participa la alegeri, dar parasind guvernul".

"Eu, ca prim-ministru, vreau sa imi duc mandatul la capat. Contributia mea va fi aceasta platforma cu valori, cu principii, cu teme", a subliniat acesta inca o data.

Intrebat care este cea mai importanta tema pentru el, Dacian Ciolos a raspuns: "Cred ca e important modul de abordare, comportamentul ca si persoana publica si ca om de stat".

"Onestitatea, integritatea, moralitatea, profesionalismul sunt elemente esentiale", a subliniat apasat Dacian Ciolos.

In acelasi timp, el a mentionat o serie de domenii in care si-ar dori sa continue proiectele incepute, precizand ca "avem nevoie de performante in educatie, sanatate si infrastructura, pentru ca fara ele nu putem vorbi de dezvoltare economica durabila".

Revenind la platforma-proiect pe care a anuntat ca o va lansa inainte de campania electorala, Dacian Ciolos a precizat ca inca nu a luat o decizie cu privire la ce va face dupa alegeri.

"Nu am discutat acest lucru. Si nu ma intereseaza atat daca eu o sa fiu premier sau nu, ci in ce masura lucruri bune pe care le-am facut pot fi continuate. Daca intr-un fel pot contribui, dintr-o pozitie sau alta, nu spun ca nu o s-o fac", a mai declarat Dacian Ciolos, dand de inteles ca nu exclude ramanerea in guvern dupa 11 decembrie.

#Ciolos platforma guvernare, #Ciolos proiect Romania , #premier