Investitia in laserul de la Magurele poate genera dezvoltare locala, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos, aratand ca cifra de afaceri pe care o estimeaza un studiu recent este de peste 600 de milioane de euro anual.
"E nevoie de un concept de guvernanta care sa includa mai multe institutii, pentru ca pana acum lumea s-a concentrat mai mult pe partea stiintifica, pe constructia acestei facilitati care va gazdui laserul, componenta gamma. (...) De prin primavara incoace, ne-am dat seama ca o sa ne trezim ca avem laserul gata si nu-l putem valorifica la intregul sau potential. De asta s-a inceput dezvoltarea acestui concept, care acum progreseaza.
Ideea intalnirii de astazi este ca, dincolo de institutiile guvernamentale sau cele de cercetare de acolo, sa motivam, sa incitam si sa implicam si autoritatile publice locale, dar si mediul de afaceri. Investitiile de acolo care pot genera, din ce am inteles din studiu, o cifra de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera pana la 6 - 7.000 de locuri de munca, cu valoare adaugata ridicata", a explicat premierul, la finalul unei intalniri pe tema dezvoltarii "Laser Valley-Land of Lights".
Laserul de la Magurele, prezentat in Statele Unite
Ciolos a insistat asupra nevoii de a conecta prin infrastructura localitatea Magurele de Bucuresti si de Aeroportul Henri Coanda, pentru a valorifica mai bine potentialul laserului.
Iohannis lauda Laserul de la Magurele: Va pune Romania foarte sus pe harta cercetarii
"Tocmai de aceea si ministerul Transporturilor este implicat impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov, cu Primaria Municipiului Bucuresti. Magurele este la sudul Bucurestiului si e nevoie de o conectare si cu aeroportul si cu centrul orasului.
Chiar si lucrarile care se fac la centura Bucurestiului vor asigura legatura dintre partea de sud si partea de nord a Bucurestiului (...). In acest studiu care a fost facut este si partea aceasta de infrastructura necesara pentru a conecta Magurele la Bucuresti", a explicat el.