Orban, despre dosarul vaccinurilor: ”Un caz în care un procuror doreşte să fie celebru”

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 22:25
4365 citiri
Orban, despre dosarul vaccinurilor: ”Un caz în care un procuror doreşte să fie celebru”
Ludovic Orban susține că dosarul achiziției de vaccinuri i se pare ”extrem de ciudat” FOTO Facebook/Ludovic Orban

Fostul premier Ludovic Orban a declarat miercuri, 3 ianuarie, despre dosarul achiziţiei de vaccinuri, că i se pare că e mai mult un caz în care un procuror doreşte să fie celebru, dar că îi este foarte greu să îşi dau seama dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni. El a menţionat că i se pare un caz extrem de ciudat şi o patinare pe o gheaţă foarte subţire.

”Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se luau destule vaccinuri? Îmi pun întrebarea. De unde s-ar fi putut anticipa, în ianuarie, februarie, poate chiar şi mai, câte rapeluri vor fi necesare pentru a ajunge la imunitatea de grup, care imunitate se atinge, cum s-a şi atins? (..) De unde puteai să anticipezi care e procentul din populaţie care acceptă să se vaccineze? Mi se pare că e mai mult, aşa, un caz în care un procuror doreşte să fie celebru, dar sincer, mi-e foarte greu să îmi dau seama dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni”, a declarat fostul premier Ludovic Orban, în emisiunea Proiect de Ţară România, despre dosarul achiziţiei de vaccinuri în care sunt implicaţi Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

”Mi-e foarte greu să îmi dau seama ce consecinţe ar putea avea, ăsta este un caz care va fi mediatizat la nivel european”, a mai arătat Orban, precizând că România este pe locul 15 sau 16 la numărul de vaccinuri distruse, în timp Germania pe primul loc.

”Mi se pare un caz extrem de ciudat. Mi se pare că este o patinare pe o gheaţă foarte subţire”, a mai declarat Orban.

În acest dosar, fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

DNA susține că în 19 aprilie și în 13 mai 2021 Cîțu ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin deși ar fi știut că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

În același dosar, mai sunt urmăriți penal foștii miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru acuzații de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Mai concret, procurorii spun că în două rânduri, în martie 2021, Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, ar fi „tranzacționat și ordonanțat la plată” cumpărarea unor loturi suplimentare de vaccinuri anti-Covid (Pfizer și Moderna) cu toate că ar fi știut că vaccinurile deja contractate până atunci erau suficiente pentru campania de vaccinare națională.

Procurorii îl mai acuză pe Vlad Voiculescu de întocmirea unui memorandum aprobat de fostul premier Florin Cîțu, și el urmărit penal în dosar, prin care s-ar fi comandat o alta cantitate suplimentară de vaccinuri anti-Covid Pfizer.

Procurorii spun că fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, fără niciun document care să ateste necesitatea achiziției și cu încălcarea dispozițiilor legale ar fi inițiat un memorandum, aprobat pe 13 mai 2021 de premierul de la acea vremea, Florin Cîțu, care a avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#dosar vaccinuri pandemie, #Ludovic Orban, #Florin Citu, #Vlad Voiculescu, #Ioana Mihaila , #premier