Dumitru Prunariu: As mai zbura in Cosmos, dar nu as mai intra in politica

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:23
3952 citiri
Dumitru Prunariu: As mai zbura in Cosmos, dar nu as mai intra in politica

Cosmonautul Dumitru Prunariu, cel care, in urma cu 30 de ani, a fost primul roman care a efectuat un zbor in spatiul cosmic, spune ca ar mai indrazni sa se aventureze inca o data, dar nu s-ar mai incumeta sa candideze pentru o functie politica.

"Am avut o tentativa in 2008, cand am candidat la Senatul Romaniei din partea municipiului Brasov, dar am avut ocazia sa constat cat de murdar sunt organizate alegerile, cat de multe implicatii care pun intr-o lumina proasta imaginea unui politician sunt si am decis, de atunci, sa raman cosmonautul Prunariu, cel care se ocupa de activitatea stiintifica, cel care reprezinta Romania in forumuri internationale si sper ca o fac cu succes si prefer sa ma iubeasca intreaga tara decat sa ma injure jumatate din tara", a declarat Prunariu intr-un interviu acordat pentru Agerpres.

Acesta considera ca "tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost unic, a fost deosebit", reprezentand "o pagina de istorie atat pentru Romania, cat si pentru cosmonautica internationala".

"In primul rand tot ceea ce s-a petrecut acolo a fost unic, a fost deosebit, incepand cu lansarea in spatiul cosmic, cu racheta care ne-a impins in noua minute cu o viteza 28.500 km/h spre orbita circumterestra, apoi toata perioada dinaintea jonctiunii cu laboratorul spatial in care a trebuit sa testam toate instalatiile, aparatele, echipamentele de zbor, in zbor real, in timp real, echipamente care nu au fost testate decat la sol", a spus cosmonautul.

Prunariu a rememorat evenimentele din 14-22 mai 1981, evidentiind satisfactiile si sacrificiile pe care le-a implicat zborul. Totodata, el a vorbit despre activitatea Agentiei Spatiale Romane in plan european si international, despre activitatea personala din prezent in diferite organisme internationale in domeniu.

Fostul cosmonaut considera ca o posibila repetare a performantei sale de catre un roman ar putea fi posibila abia peste 20 de ani, din cauza schimbarii conditiilor istorice, si a faptului ca geopolitica are noi valente, s-au creat in lume noi aliante, noi parteneri, iar marile puteri colaboreaza acum pentru Cosmosul pasnic.

"De Cosmos imi este dor. Desigur, la varsta aceasta, fac curand 59 de ani, nu stiu cine ma mai trimite in Cosmos. Desi John Glenn, primul astronaut american, cel care a realizat trei orbite zboruri complete, a efectuat al doilea sau zbor la 77 de ani. A fost un zbor cu multe conotatii politice la acea perioada, el fiind senator de Ohio si sustinand foarte mult activitatile spatiale, iar acel zbor, pe langa testele facute pe un organism care a ajuns la o varsta respectabila a inclus si o recompensa pentru activitatea lui de pana atunci. Mi-e greu sa spun ca cineva ma va mai trimite. Dar daca mi se va mai propune, cred ca voi face tot posibilul sa revin la parametrii normali pentru a zbura in Cosmos", a precizat Dumitru Prunariu.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Dumitru Prunariu, #Prunariu politica, #Prunariu cosmonaut roman , #stiri Dumitru Dorin Prunariu