Boc si Tariceanu - Cascadorii umorului negru

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 18:32
2919 citiri
Boc si Tariceanu - Cascadorii umorului negru
Foto: Adevarul

Pentru amatorii de umor negru, spectacolul oferit in Parlament de ultimii doi premieri succesivi ai Romaniei a fost o reprezentatie exceptionala. Am vazut doi catavenci cu mult mai putin reusiti decat originalul lui I.L. Caragiale, duelandu-se cu sabii de lemn profund cariate de propriile lor erori si vulnerabilitati.

Primul a iesit la atac Calin Popescu Tariceanu, aflat intr-un prelungit con de umbra in propriul partid, caci, sa nu uitam, Crin Antonescu nu l-a socotit potrivit sa faca parte din Guvernul din umbra. Cu alte cuvinte, actualul presedinte liberal socoteste, se pare, ca performanta guvernamentala a fostului premier nu il califica pentru o noua functie ministeriala.

Dar ce ii spune Calin Popescu Tariceanu lui Emil Boc: "Vreti solutii, haideti ca va dau, incropite acum. Va spun cateva, repede notati-le. Romtelecom, Hidroelectrica, Petrom, Romgaz, n-aveti bani, da? Ce faceti cu datoriile Rompetrol? (...) Anulati contractele de vanzare de gaz natural iefitn la prietenii si clientii dumneavoatra".

De ce solutii incropite? Adica, fostul presedinte liberal, fostul premier nu poate pune pe masa un plan de solutii bine cumpanite si coerente, inchegate intr-un plan de masuri? E drept, nici macar marele cabinet liberal din umbra nu are program de guvernare, asa ca nu e nimic de mirare.

Solutiile incropite sunt de un haz nebun: "Ce faceti cu datoriile Rompetrol?" intreba nimeni altul decat marele prieten si protector al lui Dinu Patriciu, omul care pentru a-l proteja pe magnat a fost dispus sa sacrifice Alianta DA, constructia politica viabila a carei prabusire a distrus orice sansa de reformare a tarii.

Si mai vorbeste domnul Tariceanu despre contractele de gaz natural ieftin catre prietenii si clientii PD-L. Nimic mai adevarat, numai ca rosteste aceste vorbe nimeni altul decat cel aflat in spatele afacerii Sterling, nimeni altul decat premierul care l-a dat afara in mai putin de 24 de ore pe secretarul de stat care a incercat sa initieze cresterea redeventelor ridicol de mici pentru exploatarea resurselor naturale, inclusiv petrol. Senzational, nu-i asa?

Dar cine ii raspunde lui d-lui Tariceanu? Gloriosul premier Emil Boc, care, de la tribuna Parlamentului explica cum masurile luate de Cabinetul sau vor produce efecte de-abia peste cel putin un an sau doi. Care masuri? Caci singurele masuri luate efectiv de acest guvern, cumplit de tarziu si balbait, sunt cele de austeritate, menite strict sa mentina deficitul bugetar in limita convenita cu FMI. Ele produc deja efecte, din acest punct de vedere. Dar alte masuri, mai precis cele de reforma si relansare economica, nu exista, dupa cum recunoaste fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

Ii reporseaza, pe buna dreptate, Emil Boc lui Calin Popescu Triceanu ca Guvernul liberal a tocat sume uriase pe tot felul de pomeni electorale sau pe investitii inutile. Dar Guvernul Boc prin ce investitii se remarca? Putinii bani destinati acestor scopuri tot pe biserici si alte asemenea forme de mita electorala la dispozitia deputatilor PD-L se duc. De-abia a promis premierul sporirea sumei la dispozitia fiecarui ales, cu speranta ca va mai calma ceva din tulburarile interne.

N-a putut PD-L sa faca investitii din cauza crizei? Atunci de ce n-a inceput inca de anul trecut sa faca restructurari si reforme aducatoare de bani pentrui investitii? Pentru ca era campanie electorala.

Si, in general, cine vine sa vorbeasca despre raul care n-a trecut, dar va trece gratie masurilor secrete ale Guvernului? Premierul unui Cabinet aflat la cea mai joasa cota de incredere atinsa vreodata de un Executiv in ultimii 20 de ani - 9%. Asta inseamna ca nu i-a pierdut doar pe bugetari sau mai stiu eu ce categorii care-si simt privilegiile amenintate. Inseamna ca Guvernul Boc si-a pierdut mai bine de doua treimi din propriul electorat, adica din clasa de mijloc, oameni din mediul privat si intelectuali exasperati de ineficienta si clientelism.

Spectacolul celor doi premieri ar fi de un umor negru nebun, daca n-ar fi fost dat de cei doi oameni carora Romania le "datoreaza" in cea mai mare masura dezastrul de acum. Niste tragici si vinovati cascadori ai plansului acestei natii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Boc Tariceanu Parlament , #premier
Comentarii
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Dle Racaru, poate ca n-ar strica sa lasati populismul la o parte si sa va informati in prealabil