Cand pleaca Emil Boc? (Opinii)

Joi, 31 Martie 2011, ora 23:56
4127 citiri
Cand pleaca Emil Boc? (Opinii)
Foto: Arhiva/Reuters

Daca schimbarea lui Emil Boc din functia de premier pare o certitudine, momentul in care ea se va produce este cu mult mai greu de anticipat.

Presa este din nou plina de zvonuri referitoare la acest "cand" enigmatic si avanseaza pe surse un moment foarte apropiat, adica inainte de conventia PD-L din mai, undeva in jurul Pastelui.

Nu zic nu, dar ma indoiesc ca aceasta schimbare se va produce inainte de Conventie din cateva motive foarte clare. Functia de premier este un atu esential pentru Emil Boc in confruntarea cu Vasile Blaga.

Caci functia aceasta insemana bani, inseamna contracte, inseamna, cu alte cuvinte, painea si cutitul. Si cu bucatile impartite astfel se poate obtine multa bunavointa in teritoriu. O bunavointa pe care o descoperim din timp in timp in Monitorul Oficial.

In al doilea rand, nu cred ca Traian Basescu are vreun interes sa agite apele acum in PD-L. Am vazut cata tevatura a provocat o remaniere, nici nu vreau sa ma gandesc ce va provoca o schimbare de premier si, implicit, de Guvern.

Ce batalii interne, ce zbatere, ce confruntare intre baroni care vor incerca sa-si impinga cat mai in fata protejatii! Si cine sa fie premier? Din partid nu prea sunt optiuni acceptate de ambele tabere rivale, iar daca acum Traian Basescu ar forta un independent i-ar face lui Vasile Blaga un cadou nesperat, caci baronetul nu va accepta in veci rigorile impuse de un sef al guvernului fara apasari electorale si clientelare.

Si nu in ultimul rand, Traian Basescu nu va putea fi sigur decat in momentul anuntarii rezultatului votului ca Emil Boc a castigat un nou mandat in fruntea PD-L. A devenit favorit dupa ce mai multi baroni, in frunte cu Gheorghe Flutur, au intors armele.

In tabara Blaga nervozitatea e maxima, dupa cum arata si declaratiile tot mai contondente ale lui Radu Berceanu. Dar batalia nu e consumata inca, chiar si fara ca Traian Basescu sa complice din nou lucrurile prin desemnarea unui independent.

In aceste condtii, daca il scoate pe Emil Boc de la sefia Guvernului inainte de Conventie, numeste eventual un independent si Emil Boc pierde in fata lui Vasile Blaga, Traian Basescu ramane fara nicio parghie in mana, caci Guvernul unui independent este cu mult mai usor e trantit decat guvernul Boc de catre un PD-L ajuns pe mana lui Vasile Blaga.

Daca totusi presedintele va decide sa faca aceasta miscare inainte de Conventie inseamna ca este mai mult decat 100% sigur ca Emil Boc nu poate pierde, iar o asemenea siguranta nu i-ar putea-o da, in mod normal, decat un as in maneca numai bun de scos la momentul potrivit.

Dupa Conventie insa, schimbarea lui Emil Boc, daca va pastra sefia PD-L, este foarte probabila. Caci PD-L are nevoie urgenta de o schimbare de imagine guvernamentala, de o noua garnitura care sa inceapa sa dea dupa cea veche care a tot luat.

Deja se vorbeste despre majorari salariale, despre recuperarea sumelor pierdute de bugetari. De unde, nu inteleg, cat timp inca nu e sigur ca am iesit din recesiune, ce sa mai vorbim despre crestere economica. Dar alegerile sunt prea aproape ca sa ne mai gandim la economie, nu-i asa?

Emil Boc se poate ocupa de ele din Modrogan, in vreme ce un nou premier curat si uscat, tot al PD-L desigur, sa intoarca foaia. Este motivul pentru care ma indoiesc sincer ca Traian Basescu se mai gandeste in mod serios sa numeasca un premier in fruntea Executivului.

#Emil Boc demisie, #Emil Boc plecare Guvern, #schimbare guvern Boc , #premier