Presa externa scrie despre demisia lui Iordache si decizia CCR privind OUG 13

Joi, 09 Februarie 2017, ora 20:17
5052 citiri
Presa externa scrie despre demisia lui Iordache si decizia CCR privind OUG 13
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Presa internationala scrie despre anuntul ministrului Justitiei Florin Iordache, care a demisionat dupa cele mai ample proteste de strada dupa caderea regimului comunist. De asemenea, marile agentii anunta si decizia CCR, care a respins ca inadmisibila sesizarea privind controversata ordonanta 13, care a scos sute de mii de oameni in strada.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a demisionat, joi, dupa ce o OUG privind coruptia a declansat o saptamana de proteste de strada, critici internationale si, in cele din urma, un pas inapoi stanjenitor din partea Guvernului investit in urma cu o luna, scrie Reuters.

Agentia internationala noteaza ca masura ar fi aparat, practic, zeci de oficiali de acuzare pentru luare de mita si ca a fost perceputa, in general, ca un regres in lupta Romaniei impotriva coruptiei endemice.

Jurnalistii Reuters precizeaza ca PSD, aflat la guvernare, va propune un inlocuitor pentru Iordache si ii va transmite numele presedintelui Klaus Iohannis, ceea ce intre timp s-a si intamplat.

Agentia aminteste ca Iohannis, fost lider al opozitiei de centru-dreapta, a criticat vehement Guvernul in urma ordonantei si a lansat un proces pentru organizarea unui referendum national privind continuarea luptei anticoruptie.

Reuters precizeaza ca CCR a decis ca nu se va pronunta asupra ordonantei, pentru ca aceasta a fost abrogata.

Numarul manifestantilor antiGuvern din Bucuresti si din alte orase a scazut drastic fata de duminica, insa un grup de circa 5.000 de oameni a infruntat miercuri seara zapada si gerul, pentru a cere demisia intregului cabinet, incheie Reuters.

Si Associated Press scrie ca ministrul Justitiei a demisionat dupa protestele in masa fata de o lege care ar fi imblanzit lupta impotriva coruptiei.

AP il citeaza pe Iordache, care si-a aparat actiunile, spunand ca toate initiativele sale au fost "legale si constitutionale", dar nu au linistit "opinia publica".

AP reda si declaratia presedintelui CCR, Valer Dorneanu, potrivit caruia nu au fost gasite "elemente care sa fi fost deja aplicate, sa fi produs efecte juridice".

"Ministrul roman al Justitiei, Florin Iordache, si-a anuntat joi demisia, dupa un val de contestare populara fara precedent dupa caderea comunismului impotriva unui decret al Guvernului care slabeste legislatia anticoruptie", scrie AFP.

Jurnalistii francezi amintesc ca Florin Iordache, membru PSD in varsta de 56 de ani, a devenit ministru al Justitiei dupa ce a fost inginer la o fabrica de mobila, apoi primar si deputat.

Agentia precizeaza ca un alt membru al Guvernului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a demisionat la inceputul lunii februarie pentru a protesta fata de adoptarea ordonantei controversate, in timp ce Iordache si-a aparat demersul.

Potrivit AFP, Romania si-a intensificat in ultimii ani lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, printre altele datorita unui Parchet specializat, DNA, infiintat la inceputul anilor 2000.

Agentia germana precizeaza ca Florin Iordache si-a anuntat demisia in cursul unei conferinte de presa, dupa ce premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat pentru o comunicare neadecvata cu opinia publica in legatura cu OUG, criticata in Romania si pe plan international ca un pas inapoi in lupta fragila a tarii impotrivia coruptiei.

DPA noteaza ca, dupa protestele record de duminica, numarul manifestantilor a scazut la cateva mii, care cer demisia Guvernului. Aceasta este o posibilitate care devine rapid din ce in ce mai indepartata, comenteaza jurnalistii de la Berlin, in conditiile in care PSD a obtinut o victorie detasata la alegerile legislative din 11 decembrie si dupa caderea motiunii de cenzura din Parlament, miercuri.

Si postul de televiziune Deutsche Welle anunta demisia ministrului roman al Justitiei, din cauza ordonantei care a provocat proteste de masa si condamnare internationala.

Postul paneuropean de televiziune Euronews afirma ca Florin Iordache a demisionat in conditiile in care consecintele ordonantei privind coruptia si protestele generate de aceasta continua.

Decizia lui Iordache vine in conditiile in care Curtea Constitutionala a evitat sa ia o decizie privind ordonanta de urgenta care dezincrimina unele fapte de coruptie.

Cei care se opun masurii sunt furiosi, chiar si dupa abrogarea ordonantei, deoarece suspecteaza ca prevederile vor reaparea intr-un proiect de lege ce va fi prezentat Parlamentului, unde social-democratii au o majoritate clara.

Urmareste LIVE protestele de joi din intreaga tara

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#presa externa demisie Iordache , #ministrul Justitiei