Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor, deși este plagiator dovedit. Cum l-a ajutat CCR pe fostul vicepremier

Miercuri, 25 Octombrie 2023, ora 16:27
4855 citiri
Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor, deși este plagiator dovedit. Cum l-a ajutat CCR pe fostul vicepremier
Gabriel Oprea FOTO Hepta

Fostul vicepremier şi ministru de interne Gabriel Oprea își poate păstra titlul de doctor, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ÎCCJ a anulat recent ordinul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, prin care i-a retras lui Gabriel Oprea titlul de doctor.

”Admite recursul declarat de recurentul - reclamant Gabriel Oprea împotriva Sentinţei civile nr. 3265 din 10 iulie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Casează sentinţa atacată, şi rejudecând, admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care s-a dispus retragerea titlului ştiinţific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum şi a tuturor actelor juridice şi a operaţiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Respinge ca rămase fără obiect petitele 1 şi 2 ale cererii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 octombrie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, este decizia ÎCCJ.

Ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea a fost semnat în septembrie 2016 de ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru.

Fostul vicepremier a atacat în instanţa de contencios ordinul de ministru şi, iniţial, în 2018 a pierdut. Acum, în octombrie 2023, Înalta Curte i-a dat câştig de cauză.

Decizia a fost luată după ce, în vara anului 2023, Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă titul „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Astfel, dacă CNADTCU emite un verdict de plagiat pentru un titlu de doctor care a intrat în circuitul civil, trebuie să meargă în instanță pentru a dovedi plagiatul.

Reacția lui Gabriel Oprea

Fostul ministru de Interne a transmis, pe 16 octombrie, că verdictul definitiv de neplagiat dat de ÎCCJ „demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine”. ”Atacul la adresa mea, pe tema așa-zisului plagiat, a fost orchestrat de un general din serviciile secrete provenit din vechea Securitate”, a adăugat el.

„Fiind marcat ca țintă politică, pentru mine special a fost creată o hotărâre de guvern cu dedicație, potrivit căreia, în mod absolut fals, lucrarea mea ar fi putut întruni oricând elementele unui plagiat.

Aceasta, cu ignorarea totală a verdictului de neplagiat dat prin vot, 9-0, de către Comisia pentru demnitari din Ministerul Educației, din care făcea partea și un reputat profesor din Germania.

În ciuda verdictului de neplagiat, act administrativ care nu a fost contestat în termenul legal de 30 de zile și și-a produs efectele, a apărut acest HG care stabilea, ilegal și neconstituțional, că orice teză de doctorat, poate fi considerată plagiat și poate fi atacată oricând, chiar și dacă a primit un verdict legal de neplagiat de la instituția responsabilă

Curtea Constituțională a României a stabilit, prin hotărâre definitivă și general aplicabilă, că titlul de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte. Totodată, hotărârea de guvern ilegală care stabilise contrariul a fost abrogată.

Atacul la adresa mea, pe tema așa-zisului plagiat, a fost orchestrat de un general din serviciile secrete provenit din vechea Securitate, un așa-zis jurnalist, intelligence, care s-a autointitulat impostor și un individ, fost rector, trimis în judecată de către CNSAS pentru poliție politică.

Verdictul definitiv de neplagiat dat astăzi de ÎCCJ demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine”, a declarat Gabriel Oprea pentru site-ul UMPMV.eu, potrivit G4Media.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Gabriel Oprea plagiat teza doctorat, #ICCJ, #CCR plagiat CNATDCU , #stiri Gabriel Oprea