Presa de azi: Victimele cresterii tarifelor la chiriile RA-APPS

Joi, 27 Martie 2008, ora 07:29
2864 citiri
Presa de azi: Victimele cresterii tarifelor la chiriile RA-APPS

RAAPPS face acte caritabile, titreaza joi Romania libera. Seful demisionar al SGG, Ilie Bolojan, a anuntat miercuri ca a lasat in urma sa decizii prin care RAAPPS ia bani de la chiriasii bogati, gen Mircea Geoana, si ii da locatarilor saraci, carora li se micsoreaza chiria.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca marirea chiriei pentru locuinta RAAPPS pe care o foloseste este un "cadou de plecare" al secretarului general al Guvernului, Ilie Bolojan. Vestea rea a venit printr-o scrisoare prin care familia Geoana era anuntata ca de la 1 martie chiria este de 3.153 de euro.

El a mai afirmat ca astfel de gesturi fac parte din "arsenalul de santaj si intimidare al PNL". Geoana a declarat ca va mai locui in imobilul RAAPPS, chiar si in conditiile unei mariri a chiriei, inca o luna, doua, intr-o "formula intermediara", pana cand isi va achizitiona o locuinta.

Seful demisionar al SGG, Ilie Bolojan, a afirmat ca persoanele cu venituri reduse care locuiesc in imobilele administrate de RAAPPS ar putea plati chirii mai mici decat ceilalti chiriasi, iar cei care locuiesc la vile ar putea fi mutati in apartamente. Regia a incasat 16 milioane de euro in 2007 din vanzarea prin licitatie publica a unor imobile pe care le-a avut in administrare, suma fiind virata la bugetul de stat, a declarat, pentru NewsIn, Ilie Bolojan.

Iliescu, probleme cu o curte, Geoana probleme cu chiria, aflam din Gandul care precizeaza ca o surpriza a listei RAAPPS cu demnitari-chiriasi este prezenta fostului presedinte Ion Iliescu. Acesta se afla intr-o situatie cat se poate de stranie. El este proprietar al casei in care locuieste, curtea, in schimb, apartine statului.

Teoretic, pentru a se bucura de terenul din jurul casei, fostul presedinte are de dat regiei aflate in subordinea guvernului 1.000 de euro pe luna chirie. Practic insa, spun surse guvernamentale, nu se va ajunge in aceasta situatie deoarece, Ion Iliescu a adresat deja Executivului o cerere prin care solicita ca in calitate de fost presedinte sa beneficieze gratuit pe durata vietii de curtea casei.

Aceleasi surse sustin ca cererea va fi aprobata. O coincidenta stranie este, potrivit unor surse PSD, faptul ca liderilor social-democrati chiriasi la stat le-au fost marite tarifele la doar o zi dupa ce liderii partidului s-au intalnit cu sefii PNL dar nu s-au inteles asupra unei colaborari politice. Pe lista chiriasilor VIP pentru care RAAPPS a crescut chiria sunt nume cunoscute.

Un alt lider PSD pentru care regia a marit tariful este Mircea Geoana, el are de platit o chirie de aproape doua ori mai mare decat veniturile oficiale ale familiei sale. Astfel, pentru luna martie famila Geoana are de achitat la casieria Regiei Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat o chirie de 3.153 de euro, de 15 ori mai mare decat cea platita pana acum de numai 200 de euro.

Evenimentul Zilei de anunta ca Geoana este nemultumit ca i s-a marit chiria. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca marirea chiriei pentru vila de protocol de la RAAPPS in care locuieste face parte "din arsenalul de santaj si intimidare al PNL".

Liderul PSD a apreciat masura drept un "cadou de plecare" al secretarului general al guvernului, Ilie Bolojan, care a renuntat la functie pentru a candida la Primaria Oradei. Nevoit sa plateasca, de la 1 martie, o chirie de 3.153 de euro, Geoana a precizat ca va mai ocupa vila de protocol inca o luna-doua, pana isi va cumpara o locuinta.

Lui Mircea Geoana nu i se par "legale" noile tarife RAAPPS, scrie si Ziua. Fostii demnitari care inca mai ocupa imobile aflat in administrarea RAAPPS se grabesc sa paraseasca locuintele dupa ce au primit instiintarile cu privire la noile chirii. Primul care se declara scandalizat de "sumele enorme" pe care trebuie sa le plateasca - dupa ce vreme indelungata a locuit in ditamai vila platind sume derizorii raportat la cotele de piata - este Mircea Geoana.

Presedintele PSD a declarat deja de mai bine de o luna ca intentioneaza sa paraseasca imobilul din strada Cucu Starostescu, dar vestea majorarii chiriei sale la mai bine de 3.000 de euro l-a revoltat. "Nu sunt de acord nici sa stau pe pomana, dar nici pe asemenea sume enorme", a afirmat presedintele PSD.

El a uitat insa sa mentioneze ca, inainte de majorare, platea 689,41 RON, adica mai putin de 200 de euro, pentru o casa cu o suprafata utila de aproape 250 mp si cu o curte de peste 400 mp. Cazul Geoana nu este singular. Ani de zile, demnitari cu situatii materiale departe de a fi modeste au platit chirii modice, ocupand imobile luxoase care nu le apartineau, in timp ce proprietarii de drept, unde era cazul, isi macinau nervii pe salile tribunalelor asteptand in zadar o reparatie a justitiei dupa exproprierile regimului comunist.

Iliescu refuza sa plateasca chiria pe gradina din Primaverii, informeaza Cotidianul. Nu numai Mircea Geoana este "victima" cresterii tarifelor la chiriile RA-APPS, operata de guvernul Tariceanu de la 1 martie 2008. Si presedintele de onoare al PSD a fost instiintat de Regie ca urmeaza sa scoata din buzunar aproape de zece ori mai multi bani pentru chiria pe care o plateste lunar pentru curtea casei sale din Str. Moliere nr. 3-5.

Insa Ion Iliescu refuza sa dea aproximativ 1.000 de euro pentru bucatica de curte de 400 mp pe care o foloseste. Desi este proprietarul locuintei inca din 1996, Iliescu nu e si posesorul terenului din jurul imobilului. "Atunci cand am cumparat, eu si inca doi colocatari, fiecare apartamentul sau, curtea n-am putut s-o cumparam, deci platim chirie la RA-APPS.

Casa e a noastra, a celor trei familii, si pentru curte platim dintotdeauna chirie. Acum nu stiu sa va spun, dar a venit o propunere de suma exorbitanta, deci numai chiria pentru mine ar depasi ceea ce primesc eu de la Senat. E aberant si nerealist. Cam 1.000 de euro mi-au propus sa platesc d-aci inainte. E de vreo zece ori mai mult decat plateam pana in prezent", a declarat pentru Cotidianul presedintele de onoare al social democratilor.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Iliescu, #Geoana, #RAAPPS , #stiri Mircea Geoana