George Simion propune reorganizarea administrativ-teritorială a României, ca soluţie pentru ieşirea din "criza cronică”

Marti, 24 Octombrie 2023, ora 13:56
5460 citiri
George Simion propune reorganizarea administrativ-teritorială a României, ca soluţie pentru ieşirea din "criza cronică”
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Preşedintele AUR, George Simion, a propus marţi, 24 octombrie, o nouă formă de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, ca soluţie pentru ieşirea din "criza cronică" în care se află administraţia locală şi centrală. Ideea comasării de localități nu e una nouă.

"Ministrul Finanţelor a anunţat că nu va mai face nicio rectificare bugetară anul acesta. AUR face o propunere către toate celelalte partide politice să lase demagogia, să recunoască criza cronică în care se află administraţia locală şi centrală din ţara noastră şi să accepte o formă de reorganizare administrativ- teritorială. 90% din primăriile din ţara noastră nu se susţin în acest moment. Facem o propunere clară către toate celelalte formaţiuni şi îi rugăm, în anul electoral 2024, să se pronunţe asupra ei. Păstrăm actualele primării pentru a fi aproape de cetăţeni, dar nu păstrăm primarii şi nu păstrăm administraţia", a spus Simion într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că AUR şi-a asumat acest obiectiv în programul de guvernare şi a solicitat celorlalte partide parlamentare să spună care este soluţia lor cu privire la această "criză sistemică" şi la faptul că întotdeauna în lunile august, septembrie, cel mult octombrie, primăriile din ţara noastră "intră în incapacitate de plată".

"De ce? Pentru că avem oraşe în România cu 2.200 de locuitori, pentru că avem comune în România cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru că avem primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi un întreg aparat birocratic mult prea mare.

Am venit cu această formă de reorganizare administrativ teritorială, care respinge categoric regionalizarea, şi într-un proiect de lege şi propunem un pact pentru viitorul României din punct de vedere administrativ tuturor celorlalte formaţiuni. Să lăsăm ipocrizia, să lăsăm acuzaţiile de la tribuna Parlamentului de-o parte şi să spunem exact ce trebuie făcut în ţara noastră. Reducerea de la 3.300 de UAT -uri, cât avem în prezent, la circa 1.200 -1.300 de UAT, deci 1.300 de primari în loc de 3.300, este soluţia de AUR pentru ţara noastră", a afirmat acesta.

375 de comune sub 1500 de locuitori

Ideea comasării de locuințe, avansată de George Simion, nu este una nouă. România are 3.228 de primari care administrează tot atâtea „unități administrativ-teritoriale“ - comune, orașe sau municipii. Iar 375 de comune au sub 1.500 de locuitori, arată datele din 2020 ale Ministerului Dezvoltării, se arată pe newsweek.

Ultimul studiu la nivel național privind starea financiară a acestor comune, prezentat de Expert Forum în 2011, arată că trei sferturi din comune nu își pot plăti salariile. Între timp, aceste cheltuieli s-au mărit, iar localitățile s-au depopulat, urmare a emigrării.

Potrivit sursei citate, ideea unei reforme administrative, prin comasarea unor localități care să ducă la economii la buget, se discută de mulți ani, dar a fost respins fiindcă primarii aflați în funcție reprezintă clientela partidelor.

Cel mai recent reportaj de amploare pe această temă a fost realizat, în septembrie 2023, de PRO TV într-o ediție a emisiunii ”România, te iubesc”, în care se amintește, printre altele, că ”primarii ar putea economisi peste 1 miliard de euro per mandat dacă ar scăpa de angajații care nu fac nimic”.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#George Simion, #reorganizare administrativa, #reorganizare teritoriala Romania, #aur , #Stiri George Simion