Le Monde: Semnal de pace

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 00:19
1793 citiri
Le Monde: Semnal de pace

Greutatea cuvintelor. Socul imaginilor. In decembrie 2007, dupa sase ani de captivitate in mainile FARC, Ingrid Betancourt adresa mamei sale o lunga scrisoare emotionanta in care spunea: "Aici, noi traim ca mortii", titreaza Le Monde intr-un editorial.

O fotografie la fel de emotionanta o arata pe fosta senatoare si candidata la alegerile prezidentiale columbiene legata in lanturi si foarte slabita.

In noaptea de 2 spre 3 iulie, la aeroportul din Bogota unde aterizase la numai cateva ore dupa eliberarea sa, presedintelui Uribe ii multumea o femeie zambitoare, surprinzator de sigura pe sine.

Ea a adus omagiu armatei tarii sale si vrea sa vada in eliberarea sa si a trei americani, precum si a unsprezece militari columbieni "un semnal de pace pentru Columbia".

Dincolo de aceasta victorie a sperantei in fata disperarii, operatiunea desfasurata de fortele columbiene este un succes rasunator pentru presedintele columbian si strategia sa, multa vreme criticata.

Contrar opiniei tuturor - familiile ostaticilor, comitete de sustinere, guverne straine, inclusiv cel francez - care il indemnau sa negocieze cu FARC pentru a evita o drama, el a continuat lupta necrutatoare pe care a declarat-o gherilei columbiene cu sase ani in urma.

Loviturile puternice date FARC de mai multe luni au slabit, izolat, dezorganizat destul de mult fortele de gherila pentru a permite indrazneata operatiune de eliberare a ostaticilor.

Reales trimfal in urma cu doi ani, Uribe va face totul acum pentru a-si consolida avantajul si pentru a permite tarii sale sa dea pagina acestui razboi civil.

El Pais: Libertatea lui Ingrid

Presedintele columbian Alvaro Uribe a obtinut cel mai mare succes din cariera sa politica, un succes care ii deschide calea, in cazul in care acesta este obiectivul sau, spre un al treilea mandate, comenteaza El Pais.

Fosta candidata la presedintie Ingrid Betancourt, sechestrata in 2002, a fost eliberata de armata printr-o operatiune minutios pregatita.

Un infiltrat in comando-ul FARC care o retinea pe cetateanca franco-columbiana si alti 14 ostatici, a inselat vigilenta gherilei si a reusit sa-i urce pe prizonieri intr-un elicopter american camuflat, ce i-a condus spre libertate.

Chiar daca cifrele oficiale despre dezertarea membrilor gherilei ar putea pacatui prin optimism, gruparea trece prin orele ei cele mai grele.

Daca in urma cu ceva ani ea avea peste 20.000 de membri, azi abia daca au mai ramas jumatate.

Este rezultatul efortului de infiltrare si spionaj al armatei, al supravegherii cu inalta tehnologie a adaposturilor gherilei teroriste, a mobilitatii aeriene a trupelor speciale si al unui program de recompense economice pentru cei care abandoneaza gherila si faciliteaza informatii despre capii ei.

Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#eliberare, #farc, #Uribe, #Ingrid Betancourt, #semnal de pace , #stiri externe