Retrospectiva 2010 - De la accidente aviatice la eruptii vulcanice si preoti pedofili

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 20:19
2924 citiri
Retrospectiva 2010 - De la accidente aviatice la eruptii vulcanice si preoti pedofili

2010 a fost un an plin de evenimente pe plan global. De la catastrofe aeriene la eruptii vulcanice, rememoram momentele cruciale ale anului care se incheie.

1. Catastrofe aeriene

* Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia sa Maria si alti oficiali politici si militari si-au gasit sfarsitul la prabusirea unui aparat Tupolev 154, in apropiere de Smolensk. Delegatia urma sa participe la comemorarea a 70 de ani de la asasinarea, in padurea Katyn, a catorva mii de ofiteri polonezi, din ordinul lui Stalin (10 aprilie).

* Un avion Air India, care decolase din Dubai, s-a prabusit la aterizarea in Mangalore. Bilant: 158 de morti si opt supravietuitori (22 mai).

2. Social-economice

* In urma tulburarilor din Grecia si a situatiei economice, ministrii din zona euro si FMI au convenit sa acorde Greciei un imprumut de 110 miliarde de euro, fara precedent in lume prin amploarea sa (2 mai).

* Se atribuie premiul Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, aflat in detentie, "pentru eforturile sale durabile si non-violente in favoarea drepturilor omului in China". Participant la miscarea democratica din Piata Tiananmen in 1989, Liu Xiaobo a fost condamnat in 2009 la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii de stat" (8 octombrie).

3. Catastrofe

* Moartea a 11 persoane, cea mai grava maree neagra din Statele Unite si scurgerea in ocean a 4,9 milioane de barili de petrol ca urmare a exploziei, apoi scufundarii unei platforme petroliere a companiei britanice BP, in Golful Mexic (20 aprilie).

* Moartea a cel putin 1.760 de persoane si 21 de milioane de sinistrati, ca urmare a trecerii unui muson in Pakistan (29 iulie).

* Torente de noroi gigantice au devastat o parte a orasului montan Zhouqu, din regiunea Gansu (China), facand peste 1.700 de morti si disparuti (7 august).

* Peste 350 de morti in timpul unei busculade gigantice pe un pod care leaga Phnom Penh de insula Diamantelor, pe fluviul Mekong din Cambodgia (22 noiembrie).

4. Terorism

* O masina-capcana condusa de un kamikaze a intrat in multimea care asista la un meci de fotbal in Pakistan, producand 100 de morti (1 ianuarie).

* Val de atentate in Irak: cel putin 110 morti si peste 500 de raniti in circa 60 de atacuri, vizand in special o uzina din Hilla (10 mai).

* Intr-o catedrala catolica din Bagdad sunt omorati 44 de credinciosi si doi preoti, alte 60 de persoane fiind ranite de catre o grupare terorista apartinand Al-Qaida (31 octombrie).

* Coreea de Nord bombardeaza o insula locuita de civili din Coreea de Sud, provocand moartea a patru persoane si ranirea altor 20, fiind primul atac de dupa razboiul dintre cele doua Corei, din secolul trecut (23 noiembrie).

5. Cutremure si eruptii vulcanice

* Peste 250.000 de morti la Port au Prince si 1.300.000 haitieni ramasi fara locuinte, ca urmare a seismului de 7 grade pe scara Richter (12 ianuarie).

* In Islanda are loc eruptia vulcanului Eyjafjoll. Norul de cenusa paralizeaza traficul aerian in Europa, anuland peste 100.000 de zboruri intr-o saptamana (14 aprilie).

6. Alegeri

* Schimbare de putere in Ucraina: prorusul Viktor Ianucovici depune juramantul, devenind presedinte in locul prooccidentalului Viktor Iuscenco (25 februarie).

* Partidul Conservator din Marea Britanie castiga alegerile legislative, obtinand 306 mandate de deputat, fara a avea insa majoritate absoluta (5 mai).

* Este aleasa prima femeie presedinte in Brazilia, Dilma Rousseff, in varsta de 62 de ani, supranumita "doamna de fier" (31 octombrie).

* Alegeri in Haiti, in timp ce tara este confruntata cu o epidemie de holera, care a provocat mii de morti. Rezultatul este confuz, ambii candidati revendicand victoria. Comunitatea internationala recunoaste victoria candidatului Alassane Ouattara (28 noiembrie).

7. Tratate

* Barack Obama si seful statului rus, Dmitri Medvedev, semneaza la Praga un nou tratat START, privind o considerabila reducere a arsenalelor nucleare ale ambelor state (12 aprilie).

* Acord comercial istoric intre Taiwan si China, menit sa consolideze legaturile economice dintre continent si insula, separate de 60 de ani (29 iunie).

* Liderii NATO decid, la Lisabona, retragerea trupelor din Afganistan in termen de patru ani (20 noiembrie).

8. Dezvaluiri senzationale

* Site-ul WikiLeaks publica peste 70.000 de documente militare confidentiale referitoare la razboiul din Afganistan. Dezvaluirile se refera la victimele civile sau la presupusele legaturi dintre Pakistan si insurgenti (25 iulie).

9. Alte evenimente

* In mina San Jose sunt scosi la suprafata 33 de mineri blocati in subteran timp de 69 de zile, la capatul unei operatiuni istorice. Actiunea, difuzata in direct, emotioneaza lumea intreaga (13 octombrie).

* Cel mai lung tunel din lume a fost sapat in Alpii elvetieni, pentru decongestionarea traficului feroviar european (15 octombrie).

* 150 de cardinali sunt invitati de Papa Benedict al XVI-lea la o zi de reflectie asupra scandalului abuzurilor pedofile comise de membri ai clerului. Pentru prima data, un Papa admite folosirea prezervativului "in anumite cazuri" (19 noiembrie).

* Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este plasat in detentie la Londra, in cadrul unui caz de viol si violenta sexuala in Suedia, tara care cere extradarea sa (7 decembrie).

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#retrospectiva 2010, #retrospectiva externa 2010 , #stiri externe
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
.......De la accidente aviatice la eruptii vulcanice, preoti pedofili si "jurnalisti" romani.