China, spionaj agresiv la adresa Moscovei. Beijingul a incercat sa obtina informatii secrete despre constructia super-submarinelor Rusiei

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 18:00
19707 citiri
China, spionaj agresiv la adresa Moscovei. Beijingul a incercat sa obtina informatii secrete despre constructia super-submarinelor Rusiei
Rusia ramane o super-putere in ceea ce priveste constructia de submarine FOTO Pixabay.com

Biroul rus de proiectare "Rubin" a fost tinta unui atac cibernetic prin utilizarea unui fisier imagine cu software malitios (malware) incorporat printr-o metoda specifica entitatilor care actioneaza pentru guvernul chinez, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Se pare ca fisierul ar fi fost folosit pentru a crea o bresa (backdoor) in retelele companiei "Rubin", un renumit proiectant rus de submarine si alte platforme subacvatice, printre care submarinul ultra-silentios purtator de rachete balistice clasa "Borei" si submarinele pentru misiuni speciale "Belgorod" si "Losharik".

Compania de securitate cibernetica "Cybereason" a informat prima data despre atac pe 30 aprilie 2021, insa nu este clar cand acesta a avut loc efectiv si daca a avut succes in vreun fel.

"Vectorul initial de infectie este un e-mail de tip spear-phishing adresat respectuos directorului general Igor Vladimirovich de la Rubin Design Bureau", se arata in analiza Cybereason, iar "atasamentul de la e-mail este un document RTF virusat cu incarcatura RoyalRoad, care descrie o imagine generala a unui vehicul subacvatic autonom", detaliaza compania de securitate.

In acest caz, potrivit Cybereason, atacatorii au folosit programul RoyalRoad pentru a incorpora un fisier separat, winlog.wll, in imaginea RTF. Acel subfisier ar fi incarcat apoi o bucata de malware, numita Portdoor, pe computerul tinta atunci cand RTF-ul a fost deschis.

Persoanele care au declansat atacul cibernetic asupra companiei "Rubin" nu sunt identificate in aceasta investigatie, insa se precizeaza ca "programul a fost dezvoltat de un actor care foarte probabil actioneaza in numele sau in interesul statului chinez. RoyalRoad RTF este un instrument care a devenit foarte strans asociat cu entitati legate de guvernul chinez, cunoscute sub nume precum Goblin Panda, Rancor Group, TA428, Tick si Tonto Team, potrivit Cybereason si altor surse.

Atacul este deosebit de relevant avand in vedere eforturile Chinei de a-si extinde capabilitatile flotei sale de submarine, in special prin introducerea de submarine nucleare silentioase purtatoare de rachete balistice.

Desi eforturile Rusiei de modernizare a apararii sunt adesea limitate de probleme bugetare si de alti factori, tara are inca o baza de cunostinte semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea submarinelor avansate, in principal datorita unor birouri de proiectare precum "Rubin" si "Malakhit".

In timp ce "Rubin" este responsabil pentru dezvoltarea a 85% din submarinele marinei sovietice si ruse, din 1901, "Malakhit" a dezvoltat submarinele super silentioase din clasa "Yasen" si "Yasen-M" (Marina rusa tocmai a primit recent primul sau Yasen-M, denumit "Kazan").

"Rubin" este responsabil si pentru dezvoltarea unui numar de sisteme subacvatice moderne, special destinate, o alta zona de care China este tot mai interesata. Lucrarile de proiectare ale companiei rusesti in acest domeniu includ vehiculele subacvatice fara pilot Poseidon, Harpsichord (Klavesin) si Cefalopod.

De asemenea, este interesant de amintit ca anul trecut au aparut informatii potrivit caruia Beijingul si Moscova au cooperat pentru dezvoltarea unui nou proiect de submarin non-nuclear. Marina chineza opereaza deja doua submarine de atac diesel-electrice din clasa "Kilo" fabricate in Rusia, precum si inca 10 asa-numite "Kilo imbunatatite", proiectate de "Rubin".

Cooperarea a fost suficient de avansata incat sa se considere ca ar putea aduce beneficii Rusiei mai mult decat Chinei, deoarece aceasta din urma pare acum sa conduca parteneriatul in dezvoltarea sistemelor de propulsie independenta de aer (AIP) utilizate in modele diesel-electrice foarte silentioase.

Insa exista multe cazuri in care China a cooperat cu firme straine, inclusiv cu cele din Rusia, in ceea ce priveste dezvoltarea anumitor sisteme militare, pentru ca ulterior sa inceapa sa produca clone ale acestora si echipamente derivate fara licenta. Kremlinul insusi a declarat public ca a avut in trecut discutii cu omologii din Beijing in aceasta privinta considerata un potential impediment pentru vanzarile viitoare de arme rusesti catre China.

"Copierea neautorizata a echipamentelor noastre in strainatate este o problema uriasa. Au existat 500 de astfel de cazuri in ultimii 17 ani", a declarat ]n 2019 Yevgeny Livadny, seful proiectelor si responsabil cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuala de la Rosteh, principalul conglomerat industrial de stat din Rusia. "Numai China a copiat motoare de avioane, avioane Suhoi, avioane de punte, rachete de aparare antiaeriana si sisteme de aparare antiaeriana Pantsir".

In acest context, potrivit analistului Joseph Trevithick de la The Drive, daca atacul cibernetic a fost sponsorizat de statul chinez inseamna ca China ia in serios detinerea de catre biroul rus de proiectare a unor date si informatii care o pot ajuta sa isi promoveze ambitiile in domeniul vehiculelor subacvatice. Ramane de vazut modul in care acest incident ar putea avea impact asupra cooperarii ruso-chineze privind submarinele sau a oricaror alte proiecte industriale legate sau nu de aparare.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Rusia, #China, #spionaj, #stiri internationale , #stiri internationale