Turcia avertizeaza ca extinderea apelor teritoriale de catre Grecia ar putea declansa un razboi

Duminica, 30 August 2020, ora 07:09
4306 citiri
Turcia avertizeaza ca extinderea apelor teritoriale de catre Grecia ar putea declansa un razboi
Sursa: Pixabay

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat sambata ca orice actiune din partea Greciei vizand extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul tarmurilor estice, spre Turcia, va fi considerata un motiv de razboi, informeaza dpa.

"Ei nu isi pot extinde acestea [apele teritoriale] la 12 mile in Marea Egee", a spus Cavusoglu, referindu-se la marea care separa cele doua tari.

"Acesta este un motiv de razboi sau casus belli", a adaugat seful diplomatiei turce intr-un interviu acordat postului local de radio A Haber, citand o declaratie din 1995 parlamentului de la Ankara.

Turcia si Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale in Marea Egee, unde se afla mai multe insule grecesti situate in apropierea teritoriului turc.

Avertismentul ministrului turc de externe este o reactie la anuntul premierului grec Kyriakos Mitsotakis din aceasta saptamana potrivit caruia apele teritoriale ale tarii sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul tarmurilor sale vestice, spre Italia. Mitsotakis a declarat ca tara sa ar putea lua in calcul extinderea apelor teritoriale si in alte zone maritime.

"Nu este problema noastra daca se extind la 12 km in Marea Ionica ... dar pozitia noastra in Marea Egee este extrem de clara", a adaugat Cavusoglu.

"Daca acesta nu este un motiv de razboi, atunci ce este? a avertizat, la randul sau, in cursul zilei de sambata, vicepresedintele turc Fuat Oktay.

Ministerul grec de externe a reactionat la aceste declaratii, spunand ca strategia Turciei de a-si ameninta cu razboiul vecinii pentru ca incearca sa isi indeplineasca drepturile legale "contravine culturii politice internationale".

In prezent, nave de razboi turcesti si grecesti se monitorizeaza reciproc si organizeaza exercitii in Mediterana de Est.

La inceputul acestei luni, o fregata turca s-a ciocnit cu o nava elena in regiune, in apropierea unei nave de inspectie a Turciei.

Grecia si Uniunea Europeana considera ca explorarile de zacaminte de hidrocarburi ale Turciei in zona sunt ilegale. Ankara sustina insa ca actioneaza in propria zona economica exclusiva.

Pe fondul cresterii tensiunilor, UE a amenintat Ankara vineri cu sanctiuni.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
#Turcia, #international, #Grecia, #NATO, #tensiuni, #Europa, #razboi, #Erdogan , #Turcia