Cat de pregatita e Romania de furtuna? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 12:10
14113 citiri
Cat de pregatita e Romania de furtuna? (Opinii)

Cine l-a crezut pe Vladimir Putin ca Moscova nu isi doreste alte teritorii in afara celor ale "mamei Rusii" are acum dovada ca a fost naiv.

Este evident ca in spatele tulburarilor din estul Ucrainei este Kremlinul, iar scopul pare a fi dinamitarea existentei acestui stat cazut in pacatul apropierii de Occident. La fel in spatele alipirii la Rusia a Transnistriei, pe care Putin vrea sa o smulga pentru ca Republica Moldova a intrat la randul ei pe o orbita occidentala.

NATO a reactionat anuntand intensificarea prezentei militare, terestra, maritima si aeriana, in Europa de Est si tarile baltice. Este clar ca ne aflam in razboi rece si nu putem decat spera ca el nu va deveni cald. Teoretic, e greu de imaginat un astfel de scenariu in secolul XXI. Dar cine isi imagina aceasta teribila ofensiva ruseasca? Cine isi imagina ca Rusia va forta dezmembrarea a doua tari europene?

Cat de pregatita este Romania sa faca fata acestei situatii extrem de critice, in care noua Cortina de Fier cade pe granita ei?

Nu sunt optimista. Dimpotriva.

Cred ca diplomatia romaneasca este in acest moment una dintre cele mai slabe din ultimii 25 de ani. Nu suntem o voce, nu avem o viziune, nu aducem nimic corului european. Si iata masura handicapului - comparatia intre Titus Corlatean si omologul sau polonez, de exemplu, Radoslaw Sikorski, unul dintre cei mai valorosi diplomati ai UE, absolvent de Oxford, fost disident anticomunist, inclus de revista "Foreign Policy", in 2012, in topul celor 100 de ganditori la nivel global.

Acum eu nu spun ca gandirea dlui Corlatean nu ar fi emis adevarate briliante precum declaratia din august 2012 cand, din pozitia de ministru de Externe, declara "ca membrii si judecatorii CCR sa inteleaga in ultima instanta ca si-au adus singuri un prejudiciu foarte serios imaginii si credibilitatii institutiei".

Dar nu numai ca suntem irelevanti. Suntem chiar unul dintre copiii problema ai Occidentului. In primul rand, din cauza coruptiei care ne face o tara extrem de nesigura. Si acest lucru a fost exprimat foarte clar de Victoria Nuland, in recentele declaratii facute in fata Comisiei pentru politica externa a Senatului american:

"Un astfel de sistem corupt nu numai ca slabeste democratiile din interior, insa le face vulnerabile si la influentele de coruptie din afara granitelor care doresc sa exercite o influenta politica si economica nejustificata asupra politicilor de stat si factorilor de decizie. In multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala cu scopul de a proteja democratia si suveranitatea statelor".

Apoi, puterea de la Bucuresti nu manifesta o pozitie transanta in privinta Rusiei. Daca dl Corlatean, dupa cum spuneam, straluceste cand tace, Victor Ponta este singurul premier din aceasta parte a Europei care a evitat o condamnare transanta a miscarilor Moscovei.

Iar pozitiile domniei sale in privinta Rusiei au fost mai degraba emoliente. In decembrie evoca necesitatea regandirii pe baze pragmatice a relatiilor cu Rusia, iar in februarie declara la Soci: "Rusia e un foarte mare vecin. Nu putem sa consideram ca ne foloseste la ceva sa-l ostilizam".

In rest, clasa politica de la Bucuresti, de sus pana jos, imi pare ca isi pierde vremea cu prostii electorale. Presedintele se ocupa de viata personala a lui Florentin Pandele si se razboieste eroic cu Gabriela Firea, Victor Ponta, altfel procuror de formatie, semneaza plangeri penale pentru care nu are calitate procesuala si isi muta biroul intr-o unitate militara, de parca s-ar juca de-a Peter Pan in razboi cu Capitanul Hook.

Comportamente de banc prost, autisme nu doar complet inadecvate, ci de-a dreptul periculoase in actualul context regional.

Culmea este ca acest context, bine gestionat, putea fi o sansa uriasa, istorica, pentru afirmarea Romaniei ca o voce euroatlantica importanta. De ce nu am avea chiar ambitii pentru functia de secretar general NATO? Pentru ca nu suntem in stare sa le sustinem.

Noi avem mari probleme sa il sustinem pentru un nou mandat de comisar european pe Dacian Ciolos, dupa un prim mandat, zic eu, exceptional.

Mediocritatea si lupta politica mizera ingroapa orice interes sau proiect national chiar si atunci cand la granita a izbucnit uraganul.

Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 aprilie, folosind patru drone Shahed și cinci de tip neidentificat. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#Romania Ucraiana Rusia, #Titus Corlatean externe, #razboi Ucraina , #Ucraina