FMI salveaza Ucraina de la faliment - Cati bani intra in tara

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Martie 2014, ora 12:50
4791 citiri
FMI salveaza Ucraina de la faliment - Cati bani intra in tara

Fondul Monetar International (FMI) a decis sa ofere Ucrainei intre 14 si 18 miliarde de dolari in urmatorii doi ani. Economia ucraineana este intr-o stare atata de proasta incat "daca tara ar fi o corporatie, ar fi in faliment", a declarat, joi, premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Seful misiunii FMI in Ucraina, Nikolai Georgiev, a anuntat imprumutul intr-o conferinta de presa, joi, scrie Itar-Tass.

"Am ajuns la o intelegere cu privire la reformele economice din Ucraina, acest program va fi acoperit de un acord Stand-By in valoare de 14-18 miliarde de dolari in decurs de doi ani. Acest program deschide calea ajutorului financiar. Volumul acestei deblocari este de 27 de miliarde de dolari in decurs de doi ani", a precizat Georgiev.

Prima transa a imprumutului va ajunge in Ucraina in aprilie, insa nu a fost dezvaluit cuantumul. Georgiev a subliniat ca transa depinde de indeplinirea, de catre Ucraina, a cerintelor FMI.

Misiunea FMI este prezenta in Ucraina din 4 martie, la invitatia conducerii Ucrainei, si vizita delegatiei a fost prelungita deja de doua ori.

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a anuntat, tot joi, ca tara este inglodata in datorii si daca ar fi o corporatie ar fi deja in faliment, intrucat nivelul datoriei de stat a ajuns, sub presiunea creditelor facute de fosta guvernare, la nivelul de 55% din PIB. Iateniuk a aratat ca tara are nevoie de reforme urgente, intr-o sedinta a Verhovnei Rada.

Premierul a inaintat mai multe propuneri de reforma, printre care marirea taxelor, in special cresterea accizelor la tutun si alcool, pe extractia de gaze si petrol, pentru marile corporatii, dar si reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. Iateniuk a mai avertizat ca inflatia va fi de 12-14% anul acesta si PIB-ul va scadea, in cel mai bun caz, doar cu 3%.

In plus, Ucraina datoreaza mari sume Rusiei.

Medvedev: Ucraina ne datoreaza 16 miliarde

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca Ucraina datoreaza Rusiei, in total, 16 miliarde de dolari.

Potrivit calculelor premierului, Ucraina ar datora o parte din acesti bani, mai precis 11 miliarde de dolari, Rusiei, intrucat tratatul potrivit caruia Rusia ofera Ucrainei gaz natural ieftin in schimbul bazei navale de la Sevastopol "face subiectul denuntarii".

In plus, Ucraina datoreaza Rusiei trei miliarde de dolari pentru un imprumut recent sub forma de achizitii de Eurobonduri de catre Rusia, si datoreaza Gazpromului 2 miliarde de dolari pentru livrarile de gaze naturale.

Gazprom a anuntat deja ca ar putea sista livrarile de gaze catre Ucraina, dupa ce Kievul nu a platit o datorie de 400 de milioane de dolari, aferenta facturii pentru luna februarie.

Termenul limita pentru achitarea sumei datorate gigantului rus din industia energiei a fost 7 martie.

Daca Ucraina nu isi va onora datoriile, risca o criza similara celei din 2009. In urma cu cinci ani, Gazprom a oprit livrarile de gaze in Ucraina timp de 20 de zile, pe fondul unor neintelegeri dintre Moscova si Kiev.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Ucraina nu va mai beneficia de pretul scazut convenit in decembrie pentru gazele cumparate de Gazprom.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale in Europa, cea mai mare parte a gazelor trecand prin sistemul de conducte din Ucraina.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#FMI imprumut Ucraina, #FMI Ucraina economie , #Ucraina