Marturiile cutremuratoare ale copiilor-soldati din Ucraina: Micii separatisti cu Kalasnikov

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 20:06
6433 citiri
Marturiile cutremuratoare ale copiilor-soldati din Ucraina: Micii separatisti cu Kalasnikov
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Rebeli prorusi din zona bastionului Donetk au introdus pregatirea militara in scolile pe care le controleaza, in care invata elevi minori sa manuiasca pusti Kalasnikov si ii supun la un antrenament militar de baza.

Denis stie sa asambleze, la doar 14 ani, o pusca de tip Kalasnikov. Un copil-soldat in devenire, el abia asteapta sa se alature insurgentilor prorusi care lupta cu fortele ucrainene, relateaza AFP in pagina electronica.

"Daca as fi adult, as lupta", spune baiatul slab si ciufulit, originar din Hartizk, un oras devastat de razboi situat intr-o zona aflata sub controlul rebelilor.

"Vreau sa vad razboiul, sa invat sa impusc, sa vad tancurile", spune Denis emotionat, incadrat de doi rebeli adulti, care il aproba dand din cap.

UNICEF anunta in ianuarie ca nu detine nicio dovada a faptului ca sunt folositi copii intr-unul dintre cele mai sangeroase conflicte de la sfarsitul Razboiului Rece incoace.

Agentia ONU estimeaza ca aproximativ 250.000 de copii sunt exploatati in razboaie, in aproximativ 24 de tari, multe dintre ele in Africa.

Insa autoritatile prooccidentale de la Kiev ii acuza pe rebeli ca antreneaza o mica armata de copii-soldati in scoli asupra carora detin controlul.

Aproximativ 20 de copii, cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, sunt formati - in primele saptamani ale vacantei lor de vara - la Hartizk, care avea aproximativ 60.000 de locuitori inainte de izbucnirea razboiului civil, in aprilie 2014.

Denis invata, alaturi de unii dintre ei, exercitii militare de baza. Insa parintii sai se tem pentru el, un lucru de inteles, avand in vedere ca au fost prinsi la mijloc in acest conflict armat care s-a soldat cu 6.500 de morti si care da putine semne ca s-ar termina, dupa 15 luni de razboi.

"Ei nu vorbesc cu mine despre razboi. Il urasc", spune Denis. "Nici macar nu se uita la stiri", adauga el.

Alti copii, ca Alina, in varsta de 17 ani, iau lectii de acordarea primului ajutor, organizate de conducerea rebela.

"Suntem inca niste copii si nu suntem pregatiti sa mergem pe front", spune ea.

"Dar daca se va intampla ceva, as vrea sa pot sa ajut", adauga tanara.

"Inapoi in URSS"

Pregatirea militara a copiilor la Hartizk este organizata de catre "Donbasul patriotic" - o organizatie care poarta numele acestei regiuni de aproximativ 2.000 de kilometri traversata de Don, in care rebelii prorusi si-au proclamat "republicile populare" de la Lugansk si Donetk.

Seful Donbasului patriotic, Iuri Tupka, in varsta de 53 de ani, ii dispretuieste pe nationalistii ucraineni care lupta ca volunari in zona de conflict. El spune ca a vrut doar sa reinvie vechea traditie sovietica a pregatirii militare in scoli.

"Am decis sa ne intoarcem la ceea ce aveam in URSS", declara Tupka.

"Ii vom invata sa sape transee, sa lucreze pamantul", continua el.

Tupka afirma ca tot mai multe scoli din aceasta regiune puternic rusificata organizeaza asemenea "cluburi militare". Sunt inca patru numai in orasele vecine, precizeaza el. Insa nu toate ofera pregatire militara de baza.

Unele dintre ele si-au trimis elevii sa se alature unor unitati separatiste stationate in zona miniera Hartizk, un oras situat la aproximativ 20 de kilometri est de bastionul insurgent Donetk.

"Nu-mi mai este frica de sange"

Ania si Katia, surori gemene, s-au obisnuit sa poarte cizme de lupta, grele.

Par in largul lor si nu simt nicio urma de regret povestind cum - la varsta de 19 ani - au luat decizia sa-si abandoneze studiile la un colegiu tehnic si sa intre intr-una dintre militiile locale.

"Invatam si locuiam la Donetk atunci cand a izbucnit razboiul", spune Katia.

"Am hotarat sa ne alaturam rebeliunii atunci cand am aflat ca sunt omorati copii", adauga ea.

Cel putin 68 de copii au fost ucisi, iar alti aproximativ 180 raniti de la inceputul razboiului civil, potrivit misiunii de monitorizare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Brutalitatea conflictului a fragmentat familii si a lasat adevarate cicatrice psihologice atat in randul etnicilor rusi, cat si ucrainenilor - slavi care au trait in relativa armonie dupa implozia fostei Uniuni Sovietice.

Ania recunoaste ca, "la inceput, mama nu ne lasa" la razboi. Dar mai tarziu cedat si a inceput sa mearga impreuna cu fiicele ei sa ingrijeasca rebeli raniti pe front.

"Inainte de razboi, imi era frica de sange - de mirosul lui", marturiseste Katia. Acum "nu-mi mai este frica de sange", spune ea.

Cheia supraviețuirii PSD și PNL: Crin Antonescu. Expert: „Dacă le arată bățul, atunci este clar că nu sunt în graficul pe care îl urmăresc”
Cheia supraviețuirii PSD și PNL: Crin Antonescu. Expert: „Dacă le arată bățul, atunci este clar că nu sunt în graficul pe care îl urmăresc”
Alegerile prezidențiale din acest an sunt mai mult decât o competiție electorală – pentru partidele de guvernare reprezintă un război de putere în care PSD și PNL își joacă viitorul....
Diana Șoșoacă a luat foc după ce ANCOM a avertizat că unele publicații rusești și citarea lor sunt interzise în UE, deci și în România "Înțelegi, mă, sau îți traduc?”
Diana Șoșoacă a luat foc după ce ANCOM a avertizat că unele publicații rusești și citarea lor sunt interzise în UE, deci și în România "Înțelegi, mă, sau îți traduc?”
Europarlamentarul Diana Șoșoacă a reacționat vehement într-o postare pe rețelele sociale la comunicatul emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații...
#copii imvatati lupte Ucraina rebeli, #elevi razboi Ucraina rebeli, #rebeli proriusi copii soldati , #Ucraina
  1. Cinci aspecte dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist. Resentimente față de unii dintre cei mai apropiați aliați
  2. Donald Trump îl critică pe George Clooney după comentariile privind libertatea presei: „Un star de cinema de mâna a doua” VIDEO
  3. Fenomen ciudat pe cer, observat și din România. Ce spun specialiștii despre imaginile care fac înconjurul lumii
  4. Incendiu pe Calea Moșilor din Capitală: 5 mașini făcute scrum / Nu sunt victime / Restricții de trafic
  5. Percheziții la CFR Călători. Polițiștii au descins la 39 de adrese din mai multe județe ale României
  6. Europenii cred că apartenența la Uniunea Europeană a adus beneficii țărilor lor și solicită o protecție mai activă în fața crizelor globale și a amenințărilor la adresa securității SONDAJ
  7. ”Naziştii au primit un tratament mai bun” decât migranții venezueleni deportați de Trump, susține o judecătoare de la Curtea de Apel din SUA
  8. "Stegarul Dac" a petrecut noaptea în copac, în semn de protest față de arestarea finanțatorului lui Călin Georgescu. A cerut apă și a cântat "Un elefant se legăna"
  9. Un membru al clanului Cârpaci din Timișoara a fost executat de un rival la o nuntă în Germania. Ucigașul a fugit în Franța, dar autoritățile l-au prins
  10. Credincioșii sărbătoresc astăzi Buna Vestire. Tradiții și superstiții din popor de Ziua Cucului