Ce șanse au PSD și PNL să obțină învestirea guvernului în Parlament fără voturile UDMR și ale răzvrătiților

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 21:54
6160 citiri
Ce șanse au PSD și PNL să obțină învestirea guvernului în Parlament fără voturile UDMR și ale răzvrătiților
Votul decisiv pentru învestirea guvernului va avea loc joi de la ora 12.00 FOTO Ziare.com

Comisiile parlamentare i-au audiat pe repede înainte pe candidații propuși pentru ministerele din guvernul Ciolacu, urmând ca joi, 15 iunie, să aibă loc un vot de învestire. Situația s-a complicat după ce UDMR a anunțat că nu va vota în favoarea vechilor parteneri.

Cei 18 miniștri ai noului guvern condus de Marcel Ciolacu au fost audiați pe repede-înainte în comisiile reunite ale parlamentului joi, 14 iunie, printre certuri cu opoziția și fără a răspunde la întrebări incomode. Toți miniștrii au fost avizați pozitiv, PSD și PNL fiind ajutate în unele comisii și de către reprezentanții UDMR ori ai minorităților naționale.

Votul de învestire urmează să aibă loc joi, de la ora 12.00. Conform alin. (3) al art. 103 din Constituție, "programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor". Astfel, PSD-PNL au nevoie de un număr minim de voturi de 234 pentru a trece guvernul.

UDMR se abține de la vot

În urma negocierilor pentru formarea noului guvern condus de către Marcel Ciolacu, UDMR a fost lăsat pe dinafară după ce a rămas fără ministerele dorite

„În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate şi flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra”, anunța marți seară liderul formațiunii maghiare Kelemen Hunor.

O zi mai târziu, după ce s-a confirmat că UDMR a fost scos de la guvernare, liderul deputaților maghiari Csoma Botond a declarat pentru News.ro că la votul de învestire UDMR va fi prezent, însă nu va vota.

„Prezent nu votez va fi opţiunea noastră”, a notat Csoma Botond. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat, că UDMR „s-a eliminat singur” de la guvernare.

Câte voturi adună PSD și PNL

Cu toate că PSD și PNL au pierdut sprijinul parlamentar al UDMR, cele două partide au împreună 275 de parlamentari, deci peste 234, numărul minim necesar pentru a îndeplini majoritatea.

În ciuda numărului de parlamentari, PSD și PNL tot nu pot culca pe o ureche, întrucât parlamentari de la ambele partide au anunțat deja că nu vor vota guvernul. De exemplu, deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila. Acesta îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

În timpul audierii din comisii a lui Rafila, deputatul PSD l-a acuzat pe acesta din urmă de „neglijență criminală”. (...) Folosiți sintagma cu construcția când distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor, asta e cel mai rău. Când omori speranța. Când omori speranța e cel mai rău lucru din lume.

Am fost un susținător al acestei coaliții, dar cred că faceți o mare greșeală, dragi colegi. Clipiți de două ori. Nu trebuie să votați împotrivă, ieșiți din sală sau abțineți-vă”, le-a mai spus deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu parlamentarilor PSD și PNL.

VIDEO Youtube / USR

Un alt deputat al puterii care a anunțat că nu va vota învestirea guvernului Ciolacu este Dan Vîlceanu. Conform unor surse G4Media, acesta a anunțat încă de marți dimineață, în ședința grupurilor parlamentare ale liberalilor, că nu va vota în favoarea executivului. În acest context, există șanse mari ca nici Florin Cîțu să nu voteze „pentru”, acesta fiind un apropiat al lui Vîlceanu, dar și unul dintre principalii critici ai PSD din PNL.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#investire guvern, #guvernul ciolacu, #majoritate guvernamentala , #pnl-psd