Ion Iliescu: Se impune o alianta PSD-PNL

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 22:08
3465 citiri
Ion Iliescu: Se impune o alianta PSD-PNL

Congresul PSD este important, mai ales in contextul actual, in care se impune o alianta cu liberalii si o ofensiva impotriva actualei guvernari, a declarat luni presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, la reuniunea Comitetului Executiv National al partidului.

El a accentuat importanta pregatirii politice a Congresului PSD din 16 octombrie si a facut un apel pentru unitatea partidului.

"Fac un apel, si imi pare rau ca se treneaza aceasta chestiune, sa se termine chestiunile de dispute interne in partid (...) Si nu incurajam asemenea situatii anormale - cand se lupta intre ei oamenii nostri, am auzit chiar cu masuri de dare afara din activitati profesionale. Adica, ai nostri ii dau afara pe ai nostri din functii administrative. Lucrurile au capatat dimensiuni inacceptabile, cred eu, pentru unitatea partidului", a spus fostul presedinte.

El a accentuat faptul ca PSD si PNL se situeaza pe pozitii diferite, dar a adaugat ca, in actuala situatie politica, se impune o alianta cu liberalii.

"In procesul din 1989, Romania a fost singura unde Revolutia, transferarea societatii a inceput cu o revolta populara si a avut o orientare de stanga - experienta rezultata si in alegerile din mai '90. Dar, daca ne uitam la bilantul tranzitiei din acesti 20 de ani, dreapta a castigat. Principalii perdanti ai Revolutiei sunt muncitorii, care au fost forta sociala esentiala a Revolutiei. (...) Beneficiarii sunt altii, inclusiv liberalii", a subliniat liderul de onoare al PSD.

"Atunci am avut trei mari orientari: taranistii, liberalii si noi, care incercam sa impunem un concept nou al economiei de piata. Dar iata, ei au venit in 2005 impreuna la putere - Alianta D.A. - si au promovat pachetul de legi privind proprietatea si justitia, au impus principiul restitutio in integrum, ceea ce nu s-a intamplat in Ungaria. (...)

Dar, avem o situatie data, cand pana si liberalii sunt antrenati in aceasta batalie impotriva unei conduceri politice a tarii care a pus in pericol, din toate punctele de vedere si democratia si statul de drept si mersul inainte al societatii si criza in care ne aflam nu poate fi depasita fara infrangerea acestei conduceri, mersul inainte al societatii noastre. Aste ne impune sa mergem intr-o alianta cu PNL care a fost si va ramane adversarul nostru ideologic Dar, trebuie sa intelegem momentul politic.

Nu trebuie sa facem concesii, trebuie sa ne definim propria orientare, dar, cand e vorba despre batalii politice, facem si asemenea pasi, e mai important pentru tara, pentru mersul ei sa realizam acest lucru si sa nu lasam dreapta sa se refaca", a afirmat presedintele de onoare al PSD.

El i-a indemnat pe social-democrati sa lanseze o ofensiva puternica si o interpelare referitoare la adresa guvernului privind repartizarea fondurilor, exemplificand cu faptul ca PDL "incaseaza mai multe fonduri decat toti ceilalti". "Este inadmisibil ca UDMR sa primeasca mai multe fonduri decat PSD".

"Sa pornim o ofensiva impotriva acestei politici antinationale a acestui guvern care nu tine seama de situatia concreta a situatiei locale", a precizat Ion Iliescu.

El a facut un apel catre liderii de delegatii sa includa, la Congresul PSD din 16 octombrie, si revolutionari, "care se simt acum putin marginalizati"

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...