Tiriac, despre reorganizarea teritoriala: De ce sa incepi peste 10 ani si nu acum?

Luni, 13 Iunie 2011, ora 21:01
5153 citiri
Tiriac, despre reorganizarea teritoriala: De ce sa incepi peste 10 ani si nu acum?
Foto: Antena 3

Omul de afaceri Ion Tiriac sustine ca ideea reorganizarii teritoriale a Romaniei nu este tocmai "de aruncat" si ar putea fi, "in timp, o idee buna", apreciata chiar si peste hotare, care ar simplifica mult lucrurile. Pentru aceasta, Tiriac face, insa, un apel la "uniune nationala" si la analizarea temeinica a situatiei.

"Prima mea reactie a fost ca, in timp, s-ar putea sa fie o masura buna. [...] Nu suntem republica federala, dar suntem o republica cu 1.000 de complicatii", a declarat Ion Tiriac, luni seara, la Antena 3, pe tema reorganizarii teritoriale a Romaniei, unul dintre subiectele fierbinti ale momentului.

"Dar, nu poti sa mergi la treapta urmatoare fara sa ai un referendum. In afara se auzise ca toate partidele sunt de acord cu variatii la tema si ma bucuram sa suntem in sfarsit toti de acord cu ceva", a declarat Tiriac, precizand ca nu poate sa acuze, insa, pe nimeni de "rea vointa" si ca nu se poate face totul "de pe o zi pe alta. E de gandit".

Cu toate acestea, Ion Tiriac nu a putut sa-i dea dreptate lui Dan Voiculescu, invitat in platou, care a sustinut ca reorganizarea teritoriala a Romaniei nu este o prioritate a tarii, in clipa de fata.

"Poate nu e prioritatea numarul unu, dar care e? [...] Daca aduce un plus de valoare acestei tari, de ce sa nu incepi acum si sa incepi peste 10 ani? [...] N-as arunca la gunoi aceasta treaba; eu nu prea stau prin tara si am auzit treaba asta discutata afara: 'da, domnule, simplificati, pentru ca nici macar fondurile actuale nu le puteti atrage asa' ", a declarat Ion Tiriac.

Ion Tiriac, daca ar fi presedinte: As face o republica prezidentiala

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat ca nu are de gand, sub nicio forma, sa candideze la presedintia Romaniei, precizand ca daca, ipotetic vorbind, ar ocupa fotoliul de la Cotroceni, ar instaura o republica prezidentiala.

"Daca as fi acolo (la Cotroceni, n.red) cred ca as face o republica prezidentiala, pentru ca nu suntem nici carne, nu suntem nici peste. Eu am legaturi cu Germania de mult timp; nu stiu care sunt ultimii trei presedinti germani, dar pe cancelari ii stiu. Ori suntem republica prezidentiala si presedintele e responsabil si din punct de vedere executiv, ori alegem un presedinte care are o prezenta foarte solida, sa reprezinte tara imprejur", a declarat Ion Tiriac.

Omul de afaceri a mai precizat ca presedintele Traian Basescu "a fost ales democratic", iar faptul ca acesta este catalogat ca "presedinte jucator" este scuzabil: "daca nu este presedinte jucator, ca sa mai faca ceva, cat de jucator este primul ministru?", se intreaba Tiriac.

"Este un presedinte ales democratic si sper ca poate sa va uneasca pe toti, intr-o uniune nationala", a mai spus Ion Tiriac.

"Mi-as dori sa ne adunam cu totii si sa facem ceva si pentru Romania", a adaugat omul de afaceri.

Tiriac, catre Voiculescu: Daca la Senat nu aveti puterea in mana, lasati-va de Senat!

"Criticam oranduirea de astazi, dar nici aia de ieri nu a facut mult mai mult, nici aia de alaltaieri, in domeniul impozitelor", a declarat Ion Tiriac, raspunzandu-i astfel lui Dan Voiculescu, care afirma ca Romania a ajuns intr-o situatie grea din cauza guvernului actual, dar si a presedintelui Traian Basescu.

"Daca la Senat nu aveti putere in mana, lasati-va de Senat", i-a mai spus Tiriac, tot lui Dan Voiculescu, sugerand ca la fel ar putea sa faca si Mircea Geoana, presedintele Senatului.

"In 2010 am platit 70 de milioane de euro taxe. Unde-s banii mei, ce ati facut cu ei? [...] Bulgarii sunt la jumatea noastra cu impozitarea, noi suntem totusi pe raza lor, 'emerging market', si noi trebuie sa ne castigam locul, ca cineva sa vina sa investeasca. [...] Toate treburile astea trebuie gandite de cineva, faceti o treaba de uniune nationala, va bagati intr-un beci (si discutati pana va puneti de acord)", a mai spus Ion Tiriac.

Omul de afaceri sustine ca i-ar fi placut sa aduca in Romania o fabrica Swarowsky, cu 500-1.000 de angajati, insa a fost preferata Serbia.

"Eu trebuie sa-l conving pe omul asta (n.r. Swarowsky), iar apoi trebuie sa conving pe cineva sa-i dea dracului banii astia de doi lei", a explicat Tiriac, oferind exemplul companiei Mercedes, care a primit "2 miliarde de dolari si pamantul gratis, numai sa vina" in Statele Unite.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ion Tiriac reorganizare teritoriala, #Ion Tiriac Romania , #afaceri