Un fost PSD-ist, dat afară din partid de Dragnea, în cărți să preia conducerea PNL Prahova. Cutremur politic după inculparea lui Iulian Dumitrescu, lider din umbră al liberalilor

Vineri, 02 Februarie 2024, ora 14:23
5102 citiri
Un fost PSD-ist, dat afară din partid de Dragnea, în cărți să preia conducerea PNL Prahova. Cutremur politic după inculparea lui Iulian Dumitrescu, lider din umbră al liberalilor
Iuluian Dumitrescu, lider din umbră al PNL, și-a anunțat demisia din toate funcțiile politice FOTO Facebook

Ancheta procurorilor anticorupție, soldată cu inculparea baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, a produs un adevărat cutremur în rândul liberalilor, la nivel județean și național. Acesta și-a anunțat joi seară, printr-un mesaj postat pe Facebook, demisia din toate funcțiile politice, prim vicepreședinte PNL și președinte PNL Prahova.

Fiind an electoral, liberalii trebuie să găsească urgent un personaj capabil să țină în frâu nucleul liberal din Prahova și totodată să rezolve criza de imagine care a afectat partidul înaintea alegerilor.

La nivel județean, filiala Prahova a PNL era condusă până joi, 1 februarie, de Iulian Dumitrescu, în calitate de președinte, și de doi prim vicepreședinți, Roberta Anastase, în prezent senator, și Alin Moldoveanu, primarul municipiului Câmpina. Secretar general al PNL Prahova este deputatul Mircea Roșca, un nume influent în partid mai ales în zona Valea Prahovei.

Anastase nu vrea

Odată cu demisia liderului Dumitrescu, în cărți pentru preluarea conducerii filialei județene rămân Roberta Anastase, Alin Moldoveanu și Mircea Roșca, însă cel puțin ultimii doi nu sunt neapărat agreați la București.

Moldoveanu nu ar avea anvergura unui politician de calibru care să poată stăpâni partidul în complicatul an electoral, iar Roșca are încă imaginea pătată, dat fiind procesul de corupție în care a fost implicat. Acesta a beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022 privind prescrierea faptelor.

Surse politice au precizat pentru Ziare.com că imediat după scandalul provocat pe ancheta DNA, liderii liberali de la București i-ar fi propus Robertei Anastase să asigure interimatul la conducerea filialei județene a PNL, dar senatoarea a refuzat.

Anastase este președinte la PNL Ploiești și are în fișa postului organizarea alegerilor locale și implicit câștigarea acestora.

PNL Ploiești are o situație politică extrem de complicată. Primarul municipiului, Andrei Volosevici, este membru PNL, dar va candida la alegerile locale din partea PSD. Este o certitudine, nu un zvon, informația fiind confirmată oficial de ambele părți.

Așadar Anastase are de gestionat balamucul local, greu de calmat de un outsider care nu cunoaște dedesubturile și intrigile Ploieștiului.

Contactată telefonic, Roberta Anastase a precizat, pentru ziare.com, că la acest moment nu poate da un răspuns cu privire la numele celui care va prelua conducerea PNL Prahova, decizia urmând să fie luată ”de la București”.

Cine ar putea prelua conducerea PNL Prahova

Surse politice susțin că,în contextul crizei provocată de scandalul Iulian Dumitrescu, liberali de la centru s-au orientat către un personaj din afara județului care să vină și să calmeze apele în Prahova. Ciprian Pandea ar fi favoritul, susțin sursele citate. Pandea este traseist politic pe filiera PSD-PNL.

El a fost chiar președinte al organizației județene PSD Călărași, data afară din partid de Liviu Dragnea. Ulterior Pandea s-a înscris în PNL cu puțin înainte de alegerile din 2020. Presa locală din Călărași susține că înainte de a se alătura liberalilor, ar fi cochetat inclusiv cu Pro România.

Ciprian Pandea este în prezent senator PNL de Călărași, se află la primul mandat de parlamentar, iar în trecut a ocupat funcția de secretar de stat în Guvernul României

În toamna anului trecut, conducerea centrală a partidului l-a numit interimar pe senatorul de Călărași, Ciprian Pandea, și la conducerea PNL Teleorman, ca urmare a unui scandal similar celui de la Prahova.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Iulian Dumitrescu, #PNL, #liberali, #pnl prahova, #PNL Prahova demisii, #Roberta Anastase , #stiri politice