Jocurile brutale de pe Internet ne fac trogloditi

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 17:19
1765 citiri
Jocurile brutale de pe Internet ne fac trogloditi
Foto: Arhiva

Jocurile de pe Internet creeaza controverse aprinse si aproape ireconciliabile. Lupta dintre producatori, consumatori si educatori pare un razboi de durata, incurajat de pasiunea suporterilor din intreaga lume.

Dupa unii, jocurile dezvolta inteligenta, spontaneitatea si initiativa. Dupa altii, macina timpul pretios necesar pregatirii pentru Bac. Dupa foarte multi, nu ajuta, nu strica, si tocmai de aceea n-ar trebui sa sacaim tineretul fara rost, luandu-i jucaria.

Predispusi la butade, oamenii de arta insinueaza ca, daca Shakespeare s-ar fi distrat in tinerete cu un soft interactiv, noi n-am mai fi vizionat azi Hamlet, iar daca lui Verdi i s-ar fi intamplat acelasi lucru, generatia noastra n-ar fi auzit de Traviata.

Considerand ca problema imbraca aspecte prea serioase ca s-o abandoneze in faza simplelor presupuneri, specialistii de la "Indiana University School of Medicine" (SUA) au cercetat toate aspectele acestui subiect, pe baza tehnologiei de imagistica, prin rezonanta magnetica functionala, scrie Infoniac.

Studiul a dovedit incotestabil ca, atunci cand un adolescent este obsedat de jocuri video violente, in creierul lui apar efecte nocive grave. Starile emotionale normale sunt afectate negativ, iar mecanismul rationamentului logic ajunge sa fie distorsionat sau chiar partial blocat.

Jocurile violente degradeaza activitatea cerebrala

Experimentul a durat doua saptamani si a fost aplicat unui lot de tineri cu varste cuprinse intre 18 ai 29 ani, toti voluntari.

Cercetatorii au urmarit comportamentul tinerilor si activitatea creierului lor, in conjunctura cand li s-a pus la dispozitie un program de jocuri violente, timp de 10 ore, pe durata de o saptamana. In saptamana urmatoare, tinerilor nu li s-a interzis accesul la computer, dar nici nu li s-a mai pus la dispozitie softul cu jocuri.

A urmat, fireste, un studiu comparativ. Imagistica prin rezonanta magnetica, pe care oamenii de stiinta au obtinut-o dupa prima saptamana de experiment, in conditiile de mai sus, a demonstrat ca activitatea emotionala a creierului s-a dovedit mult inferioara fata de perioada cand programul de jocuri a lipsit.

Din punct de vedere medical, specialistii au explicat ca, in creierul celor care au uzat de jocuri video violente, activitatea lobului frontal din stanga jos, a functionat slab in comparatie cu perioada nesolicitata prin jocuri.

Concluzia a rezultat dupa experimentarea a numeroase teste de inteligenta, pe care le-au initiat si aplicat cercetatorii.

Creierul se poate compromite ireversibil

Fireste, studiul nu s-a rezumat la aceasta simpla experienta, dar cercetarea complexa care a urmat a dovedit ca respectivele site-uri sunt responsabile de evolutia emotionala negativa a oricarei fiinte umane.

Expertii insista asupra gravitatii faptului ca elementul emotiv, responsabil de bunele relatii interumane, de creatie si de sentimentele caracteristice speciei, poate fi inhibat prin antrenarea obsesiva intr-o solicitare tehnica a sistemului nervos.

Mai mult decat atat, cecretarile ulterioare au permis sa se ajunga la concluzia ca, dupa pervertirea sistematica a creierului in acest mod, impactul asupra lui este ireversibil, respectiv individul va ramane cu un handicap mental, pe toata perioada vietii sale.

Studiile nu au avansat mai mult dar, in mod firesc, handicapul sistemului nervos se poate repercuta asupra altor calitati care au adus omul la rangul de civilizatie unde se afla: vorbirea, mersul in pozitie verticla, folosirea mainilor si a uneltelor.

Concluzia specialistilor nu merge pana la excluderea totala a jocurilor interactive, care, intr-adevar, pot stimula mecanismul inteligentei umane, dar recomanda, si in acest domeniu, o oarecare cumpatare, ca in oricare altul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#jocuri video violente, #jocuri Internet , #jocuri pc