Kelemen Hunor: S-a spus ca am santajat Guvernul

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 18:24
3339 citiri
Kelemen Hunor: S-a spus ca am santajat Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Miercurea Ciuc, ca formatiunea sa nu a santajat coalitia de guvernare in cazul demisiei ministrului Educatiei, Valentin Popa, ci a trebuit doar sa aduca o "imbunatatire" in privinta predarii orelor de limba romana la clasele maghiare.

"Noi am spus ca nu discutam cu coalitia guvernamentala atata timp cat ministrul Educatiei, la initiativa personala a ministrului, s-a inclus un articol in Legea invatamantului despre modul in care trebuie predata limba romana in clasele primare (cu predare in limba maghiara - n.red.) . Noi n-am putut fi de acord pentru ca a atins zeci de mii de copii si foarte multi pedagogi.

S-a ajuns pana in situatia in care ministrul a avut doua posibilitati: fie sa initieze anularea celor doua articole, fie sa se accepte propunerile noastre. Am reusit sa facem fata acestei 'teme pentru acasa'. Opinia publica romaneasca a spus ca am santajat guvernul. Nu, noi nu am santajat guvernul, noi a trebuit sa facem o imbunatatire si daca imbunatatirea nu s-a putut face decat prin retragerea ministrului, asta este", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Potrivit liderului UDMR, fostul ministru Valentin Popa a lasat si "cateva schelete in dulap", despre care spune ca vor fi rezolvate.

"Bineinteles ca ministrul a mai lasat cateva schelete in dulap inainte de a pleca, dar si aceste schelete vor fi rezolvate. Indiferent daca sunt pedagogi, ingineri sau indiferent unde lucreaza, orele suplimentare trebuie sa fie platite. Este inacceptabil ca pedagogilor ministerul sa nu vrea sa le plateasca acea munca in plus la care acestia se angajeaza. In 2007, am reusit pentru prima data sa rezolvam acest lucru, prin lege, iar acum ministrul a considerat ca trebuie sa schimbe acest lucru. Dar ne ocupam de acest lucru", a sustinut Kelemen.

El a subliniat ca exista cateva constante care, in ultimii ani, nu s-au schimbat, iar una dintre acestea este invatamantul, unde a fost nevoie de luarea unor "decizii dure", precum picarea unui guvern.

"Scoala ramane o prioritate pentru noi. Legat de invatamant, in ultimii ani noi a trebuit sa luam niste decizii dure: un guvern a picat din cauza Universitatii de Medicina din Targu Mures, atunci cand am contribuit la adoptarea unei hotarari guvernamentale pentru ca guvernul respectiv nu a vrut sa aplice prevederile legale existente deja. Si atunci a picat Guvernul Ungureanu, dupa adoptarea hotararii guvernamentale, care a fost anulata", a sustinut Kelemen Hunor.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...