Răspunsul Administrației Prezidențiale după ce Iohannis a spus că ”va instrui biroul de presă” să informeze despre costurile turneului în Africa

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 11:25
3634 citiri
Răspunsul Administrației Prezidențiale după ce Iohannis a spus că ”va instrui biroul de presă” să informeze despre costurile turneului în Africa
Klaus și Carmen Iohannis, în vizită la o școală de fete din Kenya FOTO Facebook/Githua Wamacukuru

Agenţia News.ro a solicitat Administraţiei Prezidenţiale, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să precizeze care au fost costurile turneului pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a efectuat în Africa, în perioada 14-23 noiembrie 2023.

În răspunsul oficial, Administraţia Prezidenţială a transmis că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe nu este posibilă, întrucât poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate. În ceea ce priveşte cheltuielile cu cazarea în turneu, Administraţia Prezidenţială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuţie bugetară. Singura informaţie la care Biroul de Presă a răspuns a fost cea legată de componenţa delegaţiei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis.

Răspunsul Administrației Prezidențiale

”Deplasările delegaţiilor oficiale conduse de Preşedintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit cerinţelor stabilite prin Regulamentul anterior menţionat, informaţiile referitoare la organizarea şi desfăşurarea zborurilor speciale intră sub incidenţa legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conţin date şi informaţii clasificate, în integralitate. Pe cale de consecinţă, nicio informaţie din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Biroul de Presă al Administaţiei Prezidenţiale.

La întrebarea privind costurile defalcate privind transportul cu aeronava oficială, în turneul prezidenţial, Administraţia Prezidenţială a transmis că ”detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, deoarece o parte consistentă dintre datele şi informaţiile solicitate de dumneavoastră sunt clasificate”.

”În consecinţă, informaţiile solicitate sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare. Informaţiile referitoare la deplasările externe efectuate de Preşedintele României sunt disponibile pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, la următoarele link-uri: https://www.presidency.ro/ro/media; https://www.presidency.ro/ro/media/agenda-presedintelui.

La întrebarea privind costurile cu cazarea în turneul oficial, Administraţia Prezidenţială a precizat: ”Cu privire la cheltuielile aferente deplasărilor externe ale Preşedintelui României, precizăm că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuţie bugetară. Astfel, pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale sunt publicate informaţii despre bugetul anual al instituţiei, fapt ce permite luarea la cunoştinţă de către orice persoană interesată a cheltuielilor reprezentând deplasările externe ale delegaţiilor conduse de Preşedintele României, în fiecare an”.

”În acelaşi timp, situaţia centralizată privind execuţia bugetară lunară a Administraţiei Prezidenţiale, pentru toate titlurile şi capitolele bugetare, inclusiv cu sumele cheltuite pentru deplasările externe, poate fi consultată pe pagina de internet dedicată asigurării transparenţei utilizării fondurilor publice”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

La întrebarea privind componenţa delegaţiei oficiale a preşedintelui în turneul din Africa, Biroul de Presă al Asministraţiei Prezidenţiale a arătat că ”din delegaţia oficială condusă de Preşedintele României cu prilejul turneului efectuat în Africa (vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania şi Republica Cabo Verde şi vizită oficială în Republica Senegal) au făcut parte Bogdan Aurescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politică Externă, Alexandra-Maria Bocşe, Consilier de Stat - Departamentul Climă şi Sustenabilitate, Daniela Bârsan, Consilier Prezidenţial - Departamentul Comunicare Publică, şi Delia Dinu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Protocol”.

Costurile deplasărilor oficiale ale şefului statului au fost de-a lungul timpului în centrul dezbaterilor publice.

Klaus Iohannis: ”Am repus România pe radarul african”

În timpul vizitei în Cabo Verde, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporterul Libertatea de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor.

”Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi, chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulţi cunosc relaţiile pe care le-am avut şi cred că mulţi îşi dau seama de potenţialul enorm pe care îl reprezintă o relaţie bună între România şi statele africane, între Uniunea Europeană şi Africa. În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a răspuns șeful statului.

Administrația Prezidențială, dată în judecată

Jurnalista Recorder Anca Simina a anunţat în luna mai că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială „cerând instanţei să oblige statul la transparenţă”, după repetate solicitări pentru a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care preşedintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost acelaşi şi anume că informaţiile sunt clasificate. Recorder arăta la acel moment că a cerut reprezentanţilor şefului statului să transmită informaţii legate de o deplasare făcută de Klaus Iohannis în 2015, la scurt timp de la preluarea mandatului, iar răspunsul a fost, de asemenea, că această informaţie nu este una publică, deşi în urmă cu opt ani toate datele legate de cheltuielile de transport cu avionul fuseseră făcute publice de către Administraţia Prezidenţială, tot la cererea jurnaliştilor.

În noiembrie, și deputatul USR, Claudiu Năsui, a anunțat că a dat în judecată Administrația Prezidențială, din același motiv.

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#Klaus Iohannis presedinte, #turneu africa, #costuri, #Administratia Prezidentiala , #stiri Klaus Iohannis