Competiție neașteptată pentru Klaus Iohannis la Consiliul European: „Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte”. „Scenariu de coşmar”

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 13:01
5679 citiri
Competiție neașteptată pentru Klaus Iohannis la Consiliul European: „Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte”. „Scenariu de coşmar”
Iohannis și președinta Ungariei, Katalin Novák FOTO presidency.ro

Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte al Consiliului European, a declarat miercuri, 10 ianuarie, la Budapesta, preşedintele Ungariei, Katalin Novák, citat de MTI, în contextul discuţiilor referitoare la demisia actualului preşedinte al Consiliului Charles Michel, care intenţionează să candideze pentru Parlamentul European.

În condiţiile în care Charles Michel ar fi ales, el ar urma să îşi preia mandatul în PE în iulie, iar cel de la conducerea Consiliului European se încheie în noiembrie. În acest caz, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE în iulie, ar urma să conducă şedinţele Consiliului European, conform Politico, care comentează că acesta ar fi ”un scenariu de coşmar” pentru Bruxelles.

În discursul rostit cu ocazia urărilor adresate membrilor corpului diplomatic acreditat în Ungaria, Katalin Novak a subliniat: ”În urmă cu cincizeci de ani, europenii constituiau o cincime din populaţia lumii, astăzi proporţia lor s-a redus la doar o zecime. Ţările UE reprezintă în prezent 6% din populaţia mondială, iar acest procent va scădea la 4% până în 2070”

”Dacă ignorăm declinul demografic al Europei, comitem o greşeală gravă”, a avertizat Katalin Novák, subliniind că Europa tinde, de asemenea, să-şi piardă rolul de actor global şi din punct de vedere economic. ”Întrebarea este dacă putem schimba acest lucru”, a adăugat ea.

Preşedintele ungar a reamintit că anul acesta vor avea loc alegeri şi în Europa, iar 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea ocazia de a determina direcţia politicii europene.

Imediat după alegerile europarlamentare, în a doua jumătate a anului, preşedinţia Uniunii Europene va fi preluată de Ungaria, care sărbătoreşte 20 de ani de la aderarea la UE şi 25 ani de la aderarea la NATO – a spus Katalin Novák, subliniind că Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte al Consiliului European.

Punând în evidenţă două dintre temele importante ale preşedinţiei ungare, şeful statului ungar a reiterat provocările demografice şi importanţa accelerării aderării ţărilor din Balcanii de Vest la UE.

Privind retrospectiv la anul trecut, Katalin Novák a declarat: putem fi cu toţii de acord că 2023 a fost un an foarte dificil, iar provocările vor continua să domine şi în acest an. Katalin Novák a citat zece provocări: conflictele de război, în special războiul din Ucraina şi războiul israeliano-palestinian, dificultăţile economice, incertitudinea politică şi alegerile anticipate în mai multe ţări, tensiunile sociale în creştere, dezastrele naturale, migraţia ilegală în masă, fenomenul dezinformării, amploarea inteligenţei artificiale, activităţile actorilor apolitici cu ambiţii politice ascunse şi influenţa companiilor tehnologice aflate în poziţii de cvasi-monopol.

Referindu-se la Ungaria, preşedintele a evidenţiat vizita apostolică a papei Francisc, campionatele mondiale de atletism organizate în Ungaria, cei doi noi laureaţi maghiari ai Premiului Nobel, Katalin Karikó şi Ferenc Krausz, şi calificarea fără înfrângere a selecţionatei de fotbal a Ungariei la Campionatul European.

Ea a subliniat că Ungaria este o ţară sigură, susţine familiile şi devine din ce în ce mai populară pentru investitori. Anul trecut au intrat în ţară investiţii de peste 13 miliarde de euro, creând 19 000 de locuri de muncă.

”Ungaria este o ţară orientată spre Vest, membră a alianţelor occidentale, care construieşte şi menţine totodată relaţii şi cooperări pragmatice cu alte părţi ale lumii”, a declarat Katalin Novák.

Ea a reamintit că în ultimul an şi jumătate a încercat să pună un accent puternic pe relaţiile internaţionale şi pe diplomaţie: a petrecut 104 zile în străinătate, a vizitat 30 de ţări cu 36 de ocazii şi a participat la aproximativ 100 de evenimente diplomatice în Ungaria.

Katalin Novák a menţionat, de asemenea, un eveniment-cheie din toamna acestui an, când va invita la Budapesta femeile şefi de stat din lume.

Conform unor informaţii apărute în spaţiul public, în PNL a fost discutată varianta în care funcţia de preşedinte al Consiliului European ar putea fi preluată de preşedintele Klaus Iohannis, actualul ocupant, Charles Michel, anunţându-şi intenţia de a candida pentru Parlamentul European. În acest caz, ar urma o demisie a preşedintelui Iohanis, în luna iunie, înainte de încheierea mandatului la Cotroceni, iar, conform Constituţiei, postul ar fi ocupat, interimar, de preşewdintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #katalin novak, #consiliul european , #stiri politice