Oficial ungar, reactie acida la adresa romanilor: Este ofensator pentru natiunea maghiara ca marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sarbatoare in Romania

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 20:25
8719 citiri
Oficial ungar, reactie acida la adresa romanilor: Este ofensator pentru natiunea maghiara ca marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sarbatoare in Romania

Marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sarbatoare in Romania este un fapt uimitor si profund ofensator pentru natiunea maghiara, afirma Arpad Janos Potapi, secretar de stat responsabil pentru politici nationale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Secretarul de stat responsabil pentru politici nationale semnaleaza, intr-un comunicat transmis MTI, ca, potrivit legii promulgate miercuri in Romania, marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sarbatoare oficiala in Romania, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci si pentru intreaga natiune maghiara.

"Este uimitor si trist ca, in toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este sa adopte o lege care "sa tarasca prin noroi drepturile celei mai mari comunitati nationale care traieste pe teritoriul sau", a scris Arpad Janos Potapi.

In opinia sa, "sa obligi membrii unei comunitati nationale sa sarbatoreasca cea mai neagra zi din propria istorie, nu numai ca nu se incadreaza in principiile UE, ci reprezinta si o "mare lipsa de respect" fata de membrii comunitatii, a subliniat secretarul de stat.

"Aceasta masura serveste doar pentru a provoca tensiuni inutile intre nationalitatile care traiesc pe teritoriul tarii", a adaugat politicianul.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon si a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulata de presedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede posibilitatea organizarii, la nivel national si local, de manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autoritatile centrale si locale, organizatiile neguvernamentale si reprezentantii societatii civile pot contribui la organizarea actiunilor prin acordarea de sprijin material si logistic.

Adoptarea de catre Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atat din partea expertilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale. Reactiile produse la nivelul societatii civile, precum si amploarea acestora au pus in evidenta faptul ca aceasta lege, in forma adoptata de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic si consistent de consultare si dezbatere publica.

Pe 15 iulie, Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, in calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins, consfintind includerea Transilvaniei in teritoriul Romaniei.

CITESTE SI

Ludovic Orban indeamna Ungaria si Polonia sa aprobe bugetul UE si Fondul de relansare

Ungaria: Migratia si amenintarea terorista din Europa au o relatie de la cauza la efect

Citeste si:
Dacian Cioloș: Președintele a dat guvernul pe mâna unei coaliții de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiție
Dacian Cioloș: Președintele a dat guvernul pe mâna unei coaliții de partide vinovate pentru 15 ani de lipsă a reformei din justiție
Dacian Cioloș, președintele USR, a criticat marți, 30 noiembrie, faptul că România, la 15 ani de când Comisia Europeană a instituit Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) are în...
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
Noua construcție guvernamentală pare nu doar nepotrivită, ci și bolnavă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, devenit premier și neobișnuit cu lectura, a citit cu greu schița programului...