Presedintii Iohannis si Macron au semnat o declaratie privind parteneriatul strategic dintre Romania si Franta

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 20:47
4568 citiri
Presedintii Iohannis si Macron au semnat o declaratie privind parteneriatul strategic dintre Romania si Franta

Presedintii Klaus Iohannis si Emmanuel Macron au semnat, marti, Declaratia politica privind Parteneriatul strategic dintre cele doua tari. Aceasta va fi urmata de o Foaie de Parcurs actualizata a Parteneriatului Strategic, care va pune in practica liniile de actiune la nivel bilateral, european si international agreate in documentul semnat astazi.

Presedintii Klaus Iohannis si Emmanuel Macron au avut, marti, convorbiri la Palatul Elysee.

"In cadrul discutiilor, au fost abordate aspecte legate de relatia bilaterala dintre Romania si Franta, agenda europeana, in contextul pregatirilor pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre tara noastra, respectiv agenda internationala si de securitate.

La inceputul intrevederii, cei doi Presedinti au semnat Declaratia Politica dintre Romania si Franta, care aduce la zi Parteneriatul Strategic bilateral si evidentiaza dorinta de continuare a eforturilor pentru aprofundarea legaturilor deja traditionale dintre tarile noastre si oferirea unui nou impuls colaborarii viitoare.

Declaratia Politica va fi urmata de o Foaie de Parcurs actualizata a Parteneriatului Strategic, care va pune in practica liniile de actiune la nivel bilateral, european si international agreate in documentul semnat astazi. Presedintele Romaniei si Presedintele Republicii Franceze au decis impulsionarea eforturilor pentru finalizarea cat mai rapida a acestei Foi de Parcurs", precizeaza Administratia prezidentiala intr-un comunicat.

Presedintele Iohannis a subliniat semnificatia deosebita a intalnirii atat pentru Romania, cat si pentru relatia bilaterala, 2018 fiind anul in care romanii sarbatoresc Centenarul Marii Uniri, un moment fondator din istoria nationala, celebrat prin organizarea, impreuna cu Franta, a Sezonului franco-roman, respectiv prin marcarea a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari.

In acest context, cu referire la lansarea Sezonului bilateral, presedintele Romaniei a mentionat faptul ca acest proiect unic, cu peste 400 de evenimente culturale, arata elocvent faptul ca cele doua tari sunt parteneri privilegiati, uniti prin legaturi istorice, culturale si lingvistice puternice, nefiind doar despre trecut, ci orientat mai ales spre viitorul european comun.

Din aceasta perspectiva, Summitul pe care Presedintele Romaniei il va gazdui anul viitor, la Sibiu, va reprezenta prilejul pentru a proiecta un viitor european mai sigur si mai prosper.

In ceea ce priveste relatia bilaterala, cei doi presedinti au apreciat cooperarea foarte buna in diverse domenii, inclusiv in cel economic, Klaus Iohannis apreciind rezultatele inregistrate pe plan comercial, cu schimburi de peste 8 miliarde de euro anul trecut.

In acelasi timp, Presedintele Romaniei a incurajat mai multe investitii franceze in tara noastra si valorificarea mai buna a potentialului de crestere a schimburilor.

Totodata, a fost discutata cooperarea in materie de aparare, industrie, educatie si stiinta, fiind evocat proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) si necesitatea impulsionarii sale pe anumite segmente.

De asemenea, a avut loc si un schimb substantial de opinii asupra unor dosare europene prioritare, in care a fost reconfirmata convergenta pozitiilor, in perspectiva unor momente-cheie la nivel european: Presedintia Romana a Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare si Summitul informal de la Sibiu privind viitorul UE.

Conform sursei citate, presedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul pe care il poate juca intensificarea interactiunilor in format trilateral Romania-Franta-Germania cu privire la abordarea temelor europene prioritare, reiterand dorinta Romaniei de racordare la nucleul dur al Uniunii.

Presedintele Romaniei si Presedintele Republicii Franceze au abordat si teme precum dezvoltarea dimensiunii apararii la nivelul Uniunii Europene, careia ambele state ii acorda o importanta deosebita, precum si dosarul migratiei, cu mize foarte mari la nivel european, Presedintele Klaus Iohannis aratand ca, pe perioada Presedintiei Consiliului UE, Romania se va implica cu deschidere pentru a stimula gasirea unor solutii acceptabile pentru statele membre.

Au fost, de asemenea, discutate aspecte care tin de consolidarea pietei unice europene in contextul international actual, precum si despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, care ramane prioritara pentru tara noastra.

In conexiune cu climatul politic european care premerge alegerilor pentru Parlamentul European, cei doi Presedinti au pledat ferm impotriva populismului si oportunismului politic, care constituie in prezent provocari importante la adresa viitorului Europei.

In ceea ce priveste agenda regionala, presedintele Romaniei a reliefat importanta pe care tara noastra o acorda vecinatatii estice si parcursului european al Republicii Moldova.

In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat necesitatea mentinerii angajamentului Uniunii si al statelor membre in continuarea stimularii procesului de reforma in spirit european.

Presedintele Romaniei a subliniat, totodata, atasamentul pe care tara noastra il are fata de politica de extindere si fata de perspectiva europeana a Balcanilor de Vest, in contextul Presedintiei Consiliului UE exercitate de catre Romania.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a abordat procesul de aderare a tarii noastre la OCDE, fiind reiterat sprijinul Frantei in acest scop.

Parteneriatul strategic cu Republica Franceza a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnarii a unei Declaratii comune de catre Presedintii Romaniei si Republicii Franceze.

Parteneriatul presupune consultari permanente si concertare in baza unui mecanism de cooperare si schimb de informatii, asupra principalelor dosare europene de actualitate, cu accent pe domeniile: protectia mediului, transporturi, energie, dezvoltare regionala.

In februarie 2013, Parteneriatul Strategic dintre Romania si Republica Franceza a fost actualizat, prin semnarea, de catre Prim-ministrii celor doua tari, a unei Foi de Parcurs, document care stabileste noi orientari, actiuni si proiecte comune de cooperare bilaterala, inclusiv la nivel UE, pentru perioada 2013 - 2017.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Iohannis Macron, #parteneriat strategic Franta , #presedinte