Programul consultarilor la Cotroceni si primele reactii politice. Ce i-a cerut Dancila lui Iohannis - UPDATE

Joi, 30 Mai 2019, ora 19:35
10006 citiri
Programul consultarilor la Cotroceni si primele reactii politice. Ce i-a cerut Dancila lui Iohannis - UPDATE
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, programul consultarilor cu partidele ce vor avea loc saptamana viitoare la Palatul Cotroceni pentru a stabili cum vor fi puse in practica rezultatele referendumului pentru justitie.

"Numararea voturilor s-a incheiat si 6,5 milioane de romani au raspuns cu DA la cele doua intrebari de la referendum. Trebuie sa decidem cum sa punem in practica ce a decis poporul. Pentru a gasi cele mai bune solutii pentru referendum, am decis sa convoc partidele parlamentare la consultari pe aceasta tema. Asadar, am trimis invitatiile pentru zilele de marti si miercuri pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii", a declarat joi Iohannis.

Ulterior, Administratia Prezidentiala a anuntat si ordinea si orele la care au fost chemate partidele:

Marti, 4 iunie 2019

  • Ora 12:00 - Partidul National Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 - Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 - Uniunea Salvati Romania (USR);
  • Ora 15:00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

  • Ora 11:00 - Partidul Miscarea Populara (PMP);
  • Ora 12:00 - Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
  • Ora 13:00 - Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 14:00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane, a mai precizat Administratia.

Ulterior, Cotroceniul a venit cu un nou anunt, potrivit caruia programul a suferit mici modificari la solicitarea PSD. Astfel, "la solicitarea prim-ministrului Viorica Dancila", PSD se va duce miercuri de la 15:00 la Cotroceni, in loc de marti, ora 13:00.

Reactia partidelor

Primul care a raspuns public invitatiei lui Iohannis a fost presedintele PNL Ludovic Orban.

"Luni am convocat reuniunea Biroului Politic National a partidului, vom stabili componenta delegatiei si mandatul PNL la aceste consultari. Pentru noi vointa exprimata de cetatean este lege. Pentru noi orice initiativa de modificare a Constitutiei sau a legilor necesare pentru transpunerea in realitatea politica si juridica a vointei exprimate de cetateni este de asemenea prioritate zero", a afirmat Orban.

Orban le transmite celorlalti lideri politici din alte partide "sa nu indrazneasca" sa nu puna in aplicare vointa cetatenilor.

"Le transmit un mesaj tuturor oamenilor politici din celelalte partide. Sa nu indrazniti sa nu puneti vointa exprimata de cetateni, vointa exprimata de poporul care detine suveranitatea si care s-a exprimat in cadrul unui referendum constitutional este obligatorie pentru toti oamenii politici. Va atrag atentia ca orice tentativa de a boicota punerea in practica a acestui referendum este neconstitionala si va va arunca in afara vietii politice din Romania.

Presedintele Romaniei a decis foarte bine sa cheme partidele la consultari. Partidele politice trebuie sa se exprime foarte clar si sa anunte sustinerea demersurilor pentru modificarea Constitutiei si a legislatiei pentru a garanta ca vointa exprimata de cetatean se va transpune in practica", a mai declarat Ludovic Orban.

Si PMP a confirmat participarea la consultari, prin vocea presedintelui Eugen Tomac.

"Consideram ca demersul presedintelui Iohannis este absolut justificat, dar ne dorim sa aducem in atentie, in acest context, si referendumul din 2009 convocat de presedintele Basescu, in ideea ca referendumurile consultative nu trebuie aplicate selectiv. A sosit momentul sa punem in aplicare vointa poporului!", a scris Tomac joi pe Facebook.

A.S.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...