Klaus Iohannis explică de ce a exclus USR de la guvernare și a preferat PSD-ul. „Nu putem guverna cu cei care în loc de reforme au produs crize”

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 11:32
18254 citiri
Klaus Iohannis explică de ce a exclus USR de la guvernare și a preferat PSD-ul. „Nu putem guverna cu cei care în loc de reforme au produs crize”

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 22 octombrie, că viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă nu va forma o majoritate cu cei din USR pentru că aceștia sunt vinovați, în opinia sa, de declanșarea crizei politice. Șeful statului susține că nu se poate guverna cu cei care doar au promis reforme, dar au livrat o criză politică.

El a subliniat că e hotărât să se implice total în reforma din Justiție.

„Trebuie să vedem lucrurile așa cum le văd și românii. Trebuie să termine criza politică, care nu este despre România, nu este despre problemele românilor. Este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt și nu au reușit să arate decât cât de neimportanți sunt, ca s-o spun foarte franc.

Pe de altă parte, acum am desemnat pe domnul Ciucă să desemneze un guvern ca să ne apucăm, să se apuce guvernul să rezolve probleme românilor: pandemia, criza energetică, venirea iernii.

Și reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014.

Sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în Justiție. Avem absolută nevoie de o justiție independentă, corectă, dreaptă.

Legile Justiției sunt cele de pe vremea lui Dragnea, și nu putem să rămânem așa. Avem nevoie de reformă în administrație, în domeniul pensiilor. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare.

Coaliția care a lucrat până acum nu a reușit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu acum de ce nu au reușit.

Zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii.

Cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta e situația. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României. Cineva trebuie să guverneze. Acesta este calculul politic, și este calculul pe care l-am făcut pentru România și pentru români. Și așa se va întâmpla.

Dacă guvernul va fi în această componență un an sau doi sau trei trebuie să vedem. Dar cineva trebuie să guverneze”, a declarat șeful statului.

Citeste si:
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
PSD&PNL: (ne)așteptatele compromisuri și simulări?
Noua construcție guvernamentală pare nu doar nepotrivită, ci și bolnavă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, devenit premier și neobișnuit cu lectura, a citit cu greu schița programului...
Ceremoniile realității: un guvern cazon sau unul de mucava
Ceremoniile realității: un guvern cazon sau unul de mucava
De ieri începând, guvernul se numește Ciucă, iar dacă sceneta coaliției PNL-PSD-UDMR de a da primul-ministru prin rotație va avea zile, vom avea și guvernul Ciolacu. Ieri, la vremea...