Tismaneanu il ataca pe Iohannis: Puteati sa va abtineti de la penibilul gest de a-i retrage decoratia lui Tokes

Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:29
15595 citiri
Tismaneanu il ataca pe Iohannis: Puteati sa va abtineti de la penibilul gest de a-i retrage decoratia lui Tokes
Foto: Arhiva personala Vladimir Tismaneanu

Istoricul Vladimir Tismaneanu il critica pe presedintele Klaus Iohannis pentru decizia de a-i retrage "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes.

"Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea pastorul Laszlo Tokes. Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul politiei si al securistilor. S-a format atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendenta. Deci ca un regim ce parea etern si inexpugnabil, poate fi depasit, anulat, negat (Aufhebung).

Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul 'Steaua Romaniei'", scrie pe Facebook Vladimir Tismaneanu.

Iohannis ii retrage Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes

Profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland din Statele Unite si autor a numeroase carti, Tismaneanu compara gestul lui Iohannis cu cel al lui Ion Iliescu de cand i-a acordat aceeasi decoratie lui Corneliu Vadim Tudor.

"Numele dvs., domnule presedinte Iohannis, nu apare in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Numele lui Laszlo Tokes apare de trei ori, la paginile 348, 353 si 767, unde figureaza pe lista disidentilor din Romania. Macar din acest motiv, sa-i spunem de pudoare istorica, puteati sa va abtineti de la penibilul gest de ieri.

Pentru mine este pandantul decorarii lui Vadim Tudor de catre Ion Iliescu, cu acelasi ordin, in noiembrie 2004, pe ultima suta de metri a ultimei sale presedintii", incheie postarea Tismaneanu.

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea...

Posted by Vladimir Tismaneanu on Friday, March 4, 2016

Seful statului a anuntat joi ca ii retrage decoratia "Steaua Romaniei in grad de cavaler" europarlamentarului Laszlo Tokes, motivand ca cel "care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca Romania si Constitutia Romaniei, trebuie sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei".

"Chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie. Dupa parerea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. Cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca pe cel distins, sa-i recunoasca un merit. Cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca Romania si Constitutia Romaniei, trebuie sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei. Am decis sa retrag ordinul 'Steaua Romaniei' dlui Laszlo Tokes", a anuntat Iohannis intr-o scurta conferinta de presa.

Vineri Administratia Prezidentiala a anuntat ca Iohannis a semnat decretul.

Tokes nu a pierdut "Steaua Romaniei". Decizia finala e la Iohannis

Saptamana trecuta, agentia de stat Agerpres anunta ca Tokes ar fi pierdut definitiv distinctia "Steaua Romaniei in grad de cavaler". Avocatul europarlamentarului, Kincses Elod, a declarat atunci, pentru Ziare.com, ca acest lucru nu s-a intamplat si ca decizia ii apartine presedintelui Klaus Iohannis.

"Oricum, propunerea de retragere este nelegala, dar chiar si o propunere nelegala, daca se bucura de autoritatea lucrului judecat in urma respingerii cailor de atac, trebuie avuta in vedere de catre presedinte", a precizat saptamana trecuta avocatul Kincses Elod.

Intrebat daca este posibil ca si decretul de retragere a decoratiei, in eventualitatea in care presedintele Klaus Iohannis il va semna, sa fie atacat, avocatul a raspuns afirmativ.

"Da, putem ataca si acea hotarare tot la Curtea de Apel si apoi la Inalta Curte", a afirmat Kincses Elod.

A.S.

Vladimir Tismaneanu, despre Ion Mihai Pacepa: Dupa ruptura cu dictatura pe care o servise, a devenit un adversar ireconciliabil al comunismului

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vladimir Tismaneanu critica Iohannis Tokes, #Iohannis retragere Steaua Romaniei Tokes , #decoratie