Comisia de ancheta 2009 ii cere ministrului Toader sa o sanctioneze pe Kovesi

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 16:32
3270 citiri
Comisia de ancheta 2009 ii cere ministrului Toader sa o sanctioneze pe Kovesi

Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 i-a trimis ministrului Justitiei o scrisoare in care o acuza pe Codruta Kovesi ca a savarsit o abatere disciplinara prin neprezentarea la audierea in comisie si ii cere lui Tudorel Toader sa dispuna masurile necesare.

In scrisoarea semnata de catre presedintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitatiilor adresate catre procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum si refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

In conditiile in care disputa a fost solutionata printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou sa se prezinte, Oana Florea o acuza pe sefa DNA ca incalca in mod deliberat o decizie Curtii Constitutionale, fapt care este, pentru magistrati, o abatere disciplinara.

"Consideram ca, prin refuzul de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta, comisie desemnata de catre Parlamentul Romaniei in cadrul functiei sale de control, doamna Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a incalcat juramantul prevazut de Constitutie si a incalcat dispozitiile Deciziei CCR 611/2017, savarsind abatere disciplinara, potrivit dispozitiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor (...)

Pe cale de consecinta, va solicitam sa dispuneti masurile pe care le considerati necesare in aceasta situatie", se arata in scrisoarea trimisa lui Tudorel Toader.

In sprijinul acestor acuzatii, Comisia reia o parte din motivarea Curtii Constitutionale la Decizia 611/2017, despre care Florea considera ca "stabileste obligativitatea persoanei care ocupa o functie de conducere intr-o autoritate a statului roman" de a se prezenta in fata unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere sa ia masuri in acest caz, intrucat Statutul magistratilor prevede ca ministrul Justitiei exercita controlul asupra procurorilor si tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-sef al DNA.

Este amintit si juramantul pe care il depun procurorii la intrarea in magistratura, anume de a respecta Constitutia si legile tarii, precum si prevederea legala potrivit careia nerespectarea deciziilor CCR de catre un magistrat se considera abatere disciplinara.

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a raspuns, pe 14 noiembrie, invitatiei comisiei de ancheta a alegerilor din 2009, spunand ca nu detine date sau documente care sa ajute la clarificarea situatiei si lasand de inteles ca prezenta sa la comisie nu are obiect.

A doua zi dupa raspunul lui Kovesi, Comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 a decis, prin vot, la propunerea lui Liviu Plesoianu (PSD), sa trimita o scrisoare ministrului Justitiei, privind refuzul sefei DNA.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...