Coltul animalelor: Cum sa-ti transporti in siguranta prietenii necuvantatori

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 07:54
2783 citiri
Coltul animalelor: Cum sa-ti transporti in siguranta prietenii necuvantatori
Foto: Anim

Stapanii de animale stiu ca cele mai multe dintre ele sunt sensibile la transport, asa ca, atunci cand chiar e nevoie sa ne deplasam cu ele, trebuie sa respectam cateva reguli.

Anca Ivan, specialist Animax.ro, explica pentru Ziare.com cum trebuie sa procedam ca sa nu le facem mai mult rau prietenilor nostri necuvantatori.

Pestii se vor transporta pe distante mici, in pungi speciale. Daca necesita un transport intr-un interval de timp indelungat, se impune folosirea pastilelor de oxigen. Foarte importanta este temperatura de afara, evitandu-se temperaturile extreme (prea frig, prea cald) - pestii sunt aclimatizati la o anumita temperatura si o variatie a acesteia chiar si cu cateva grade le poate pune viata in pericol. Dupa transport, pestii nu ar trebui hraniti.

Coltul animalelor: Cum le transportam - cat costa un bilet de tren pentru caine

De aceea, atunci cand suntem nevoiti sa plecam de acasa, pestii ar trebui lasati in acvariu punandu-le la dispozitie hrana cu eliberare treptata sau un hranitor automat care poate sa-i alimenteze in locul nostru.

Chinchilele se incadreaza in categoria de animale pentru care transportul presupune un risc major. Sunt foarte sensibile la curentii de aer si, mai ales, la temperaturile ridicate. Se vor transporta in custi acoperite, cu precautie, fara a da drumul la aerul conditionat. Acelasi regim se impune si in cazul veveritelor.

In situatia in care transportati rozatoare pentru a evita deshidratarea acestora in timpul transportului, este util sa le puneti in cusca si cateva bucatele de fructe sau legume.

Pasarile sunt vietuitoare foarte sensibile la schimbarea mediului. Caratul acestora se va face in cutii acoperite sau in colivii acoperite, dar sa aveti grija ca circulatia aerului sa fie facila la nivelul acestora. Se prefera aceasta varianta, deoarece pasarile se calmeaza la intuneric.

Sa aveti mare grija la temperaturile ridicate, deoarece pasarile fac imediat soc termic. Nici temperaturile sub 15-20 grade nu sunt potrivite pentru transportul pasarilor. Zgomotele de orice fel ar trebui evitate in timpul transportului, deoarece pasarile fac infarct cu usurinta.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

Pisicile se streseaza foarte usor, iar pentru a evita acest lucru calatoria lor se va face in cusca. Inainte de transport cu 30 de minute este necesar ca animalele sa fie adapate. Daca animalele prezinta rau de miscare, este indicat sa nu li se dea mancare, stomacul plin accentuand aceasta stare. In cazul animalelor foarte anxioase se poate apela la sedarea acestora. Aceasta decizie o va lua doar medicul veterinar.

Cainii se pot transporta liberi, cu lesa si botnita sau in custi in functie de tipul de mijloc de transport folosit. Pentru distante lungi cainilor trebuie sa li se dea apa periodic, sa nu stea in curent, iar in cazul in care sunt foarte agitati se poate apela la tranchilizare. Tranchilizarea se efectueaza doar de catre medicul veterinar. Inainte de tranchilizare, animalele nu trebuie sa manance (cu 2-3 ore inainte) si nici sa bea apa (cu 1-2 ore inainte) iar pe toata durata calatoriei nu li se va administra apa si mancare.

Anca Ivan - Specialist Animax.ro

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Reguli pentru transportul animalelor, #reguli transport animale, #transport animale , #animale