10 mancaruri nationale, din intreaga lume

Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:03
6891 citiri
10 mancaruri nationale, din intreaga lume
Foto: nationalgeographic

Multe tari au un preparat culinar national, care este nu doar popular printre locuitorii statului respectiv, ci si o atractie, o curioziate pentru turisti.

Potrivit National Geographic, iata o parte dintre felurile de mancare nationale din lume.

1. Hamburgerul, SUA

Desi originea acestui preparat culinar este disputata, hamburgerul este foarte popular in Statele Unite ale Americii. Topping-urile si retetele difera de la o regiune la alta, dar o versiune originala poti gasi la Louis' Lunch, in New Haven, Connecticut. Acest local prepara hamburgeri din 1900, iar patronii lui sustin ca este cel mai vechi restaurant in care se servesc hamburgeri din SUA.

2. Ackee cu peste sarat, Jamaica

Fructul ackee a fost considerat mult timp mancare pentru sclavi, dar in prezent jamaicanii il considera parte din bucataria lor nationala. Acestia il fierb si apoi fac un sote din el cu peste sarat (cod), ceapa si rosii. Uneori este servit deasupra unui fel de blat din tapioca, cu felii de plantain (un tip de banana) prajite. Ackee este un fruct nutritiv care seamana cu ouale facute jumari dupa ce este fiert.

3. Coo-Coo si peste zburator, Barbados

Coo-coo este un preparat culinar realizat din malai si ovaz, asemanator cu mamaliga, si se potriveste perfect cu peste zburator gatit fie la abur, cu suc de lamaie verde, condimente si legume, fie prajit si servit cu un sos picant.

4. Bulgogi, Coreea

Bulgogi este un fel de mancare realizat din felii de carne de vita taiate foarte subtiri, marinate intr-un amestec de sos de soia, ulei de susan, usturoi, ceapa, ghimbir, zahar si vin. Dupa ce au fost tinute la marinat, feliile de carne sunt apoi fripte la gratar, fiind frecvent consumate in foi de salata verde sau de spanac, alaturi de kimchi (muraturi fermentate).

5. Kibbeh, Liban/Siria

Kibbeh-ul este o componenta de baza a aperitivelor servite la o masa considerata deosebita in Liban sau Siria, fiind realizat din carne de miel, bulgur si condimente. Este adesea fiert, copt sau gatit dupa ce a fost umplut, dar cel mai gustos este crud.

6. Gulas, Ungaria

Gulasul a devenit o mancare nationala la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand ungurii au cautat simboluri ale identitatii nationale. Gulasul este de fapt o tocana realizata in principal din carne de vita, ceapa rosie, alte legume si condimente, reteta variind de la regiune la regiune. "Gulyas" este cuvantul unguresc pentru vacar.

7. Snitel vienez, Austria

In ciuda originilor italiene, acest preparat culinar este asociat cu Austria. Snitelele sunt din cotlet de vitel, pe care austriecii le servesc de obicei cu patrunjel si felii de lamaie, alaturi de o salata de cartofi.

8. Pot-au-Feu, Franta

Pot-au-Feu este tot un fel de tocana cu bucati mari de carne, radacinoase si condimente, un preparat cu o istorie lunga. La origini era un fel de mancare rustic.

9. Friptura de vita si budinca de Yorkshire, Anglia

In ciuda diversitatii culinare din Anglia, in mare masura importata, friptura de vita si budinca de Yorkshire raman preparatele preferate pentru duminici, aproape un simbol national. Friptura este servita alaturi de cartofi la cuptor, alte legume si sos de hrean.

10. Tocana irlandeza, Irlanda

La origine aceasta era facuta din carne de oaie fiarta incet, cu ceapa, cartofi si patrunjel, dar astazi include si alte legume, cum ar fi morcovi.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#mancaruri nationale, #feluri mancare nationale, #preparate culinare nationale, #mancaruri specifice tari , #bucatarie