Ludovic Orban a găsit o cale legală pentru a opri traseismul politic: "Dacă vor adopta o astfel de ordonanță neconstituțională, voi formula plângere penală"

Joi, 29 Februarie 2024, ora 14:23
3622 citiri
Ludovic Orban a găsit o cale legală pentru a opri traseismul politic: "Dacă vor adopta o astfel de ordonanță neconstituțională, voi formula plângere penală"
Ludovic Orban FOTO / Facebook Guvernul României

Vestea că PNL și PSD sunt pe cale să admită și legal faptul că în campanie primarii pot trece de la un partid la altul nu a convenit fostului lider PNL, Ludovic Orban. Președintele Forța Dreptei spune că va face plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul în care se va da o astfel de lege.

"Din surse demne de încredere am aflat că PSD și PNL au decis în spatele ușilor închise să dea liber traseismului politic al aleșilor locali. Adică să permită aleșilor locali care au fost aleși pe listele unui partid în mandatul 2020-2024 să nu își piardă mandatul dacă vor candida la alegerile locale din 2024 pe listele altui partid.

Tot ce face această coaliție antidemocratică în materie de organizare a alegerilor este scandalos și ar trebui să provoace o revoltă în întreaga societate. Comasarea localelor cu europarlamentarele, devansarea alegerilor prezidențiale și fixarea unei date scoase din burtă care obligă la o campanie electorală exact în perioada în care cei mai mulți români sunt plecați în concedii, legalizarea traseismului politic etc. reprezintă adevărate atentate la democrație", spune Ludovic Orban.

Legea la care face trimitere Ludovic Orban prevedea că "având în vedere disfuncţionalităţile generate de legislaţia în vigoare care constau în faptul că acestea nu oferă soluţii legale pentru "rupturile politice" apărute" să se asigure "îndeplinirea condiţiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure stabilitate politică ca urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale" iar după caz, să se impună armonizarea legislaţiei specifice acestor categorii de aleşi.

"În privința traseismului politic reamintesc rău famata OUG 55, adoptată de guvernul Ponta în 2014, care a determinat migrația către PSD a aproape 500 de primari ai altor partide politice în pragul alegerilor prezidențiale, primari momiți cu proiecte finanțate din bani publici prin PNDL1. Această ordonanță a provocat o fraudă electorală de proporții la prezidențiale. Cei 500 de primari traseiști au transferat către candidatul prezidențial Victor Ponta, premier în exercițiu, sute de mii de voturi.

La vremea respectivă, după trecerea prin parlament a OUG 55, parlamentarii PNL au atacat la CCR legea de adoptare a ordonanței, care a fost declarată neconstituțională.

Îi anunț pe membrii cabinetului Ciolacu că, dacă vor adopta o astfel de ordonanță neconstituțională, voi formula plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva tuturor membrilor guvernului care semnează această ordonanță și, evident, în primul rând împotriva premierului Ciolacu”, mai spune fostul premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Ludovic Orban, #forta dreptei, #alegeri , #stiri Ludovic Orban